Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

České turisty dál vozí na Rhodos. Vysvětlení? Když hořelo Hřensko, také jsme neevakuovali Ústí

Autor: Kateřina Beránková - 
26. července 2023
06:53

Řecký ostrov Rhodos stále hoří, speciály evakuovaly tisíce turistů. Zatímco německá TUI stopla cesty nových dovolenkářů, české cestovky tam turisty stále vozí. Proč? Nevystavují je zbytečnému riziku? Co když se plameny ještě víc rozšíří?

Počínání cestovek připomíná Cimrmanovu zdviž pro horníky, která se obešla bez motorového pohonu. Fungovala na principu dvou spojených klecí, dolů jela vždy ta těžší, kam nastupovalo o havíře víc. V dole se ale hromadili. Z ostrova, který má délku zhruba 78 km a šířku 38 km, záchranné lety v pondělí přivezly 800 lidí, dalších 1000 tam ale dopravily.

„Situace na severu ostrova je klidná. Dokonce někteří turisté z jihu ostrova se odmítli vrátit do Česka a prodlužují si dovolenou na severu,“ tvrdí v rozhovoru pro Blesk Kateřina Chaloupková, ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Blesk: Pokud premiér Petr Fiala říká, že cestu na Rhodos nelze doporučit, jak tomu mají lidé rozumět?

Chaloupková: „Pro nás je autoritou ministerstvo zahraničních věcí, které posuzuje bezpečnost destinace s místními složkami. A to doporučení nezpřísnilo. Dbáme jejich pokynů. Nedoporučení se týká jen jižní části ostrova.“

Vy byste svému příbuznému nebo kamarádovi doporučila odletět?

„České cestovní kanceláře nejsou jediné kanceláře, které vozí turisty na Rhodos. V rámci řeckých ostrovů patří k nejoblíbenějším, kam jezdí němečtí i britští turisté.“

Tomu rozumím, ale neodpovídáte na otázku. Doporučila byste svému známému odletět?

„Podle aktuálních informací na severu ostrova nejsou žádné požáry a žádné ohrožení. Neviděla bych důvod, proč necestovat na sever ostrova Rhodos.“

Takže byste mu řekla, že »ano, je to dobrý nápad«?

„Já jsem vám odpověděla.“

Odpověděla, ale poněkud obecně. Rodině byste doporučení tedy nedala.

„Jasnou informaci mají klienti od ministerstva zahraničních věcí. Nejde o rozhodnutí cestovních kanceláří.“

Přesto je pro naše čtenáře zajímavý osobní názor člověka, který je se situací obeznámený.

„Můj osobní názor je, že situace na severu ostrova je klidná, a nevidím důvod, proč tam necestovat. Letecká doprava probíhá bez komplikací. K zítřejšímu dni by se měla zvýšit vzdušná vlhkost, Řekové nechávají požár dohořet. Když loni hořelo Hřensko, tak jsme taky neevakuovali Ústí nad Labem.“

Ústecký kraj ale není ostrov.

„Letiště na ostrově Rhodos je umístěno v severní části a vítr fouká opačným směrem.“

S jiným termínem mohou být problémy

Pokud máte zaplacený zájezd na jih ostrova, vztahuje se na vás bezplatné storno. Některé cestovní kanceláře pak nabízejí klientům, kteří míří na sever, alespoň změnu destinace i termínu. Výběr jiných zájezdů ale bude pochopitelně velmi omezený. „I některé menší cestovní kanceláře se snaží klientům vyjít vstříc, ale v plné sezoně je to obtížné,“ vysvětluje Kateřina Chaloupková.

Nabídly možnou výměnu

  • Po kritice turistů včera cestovky začaly nabízet dovolenkářům možnost výměny.
  • CK Fischer a Exim Tours ze skupiny DER Touristik Eastern Europe nabízejí klientům, kteří mají na sever odletět dnes nebo zítra, bezplatnou změnu zájezdu. Lidé, kteří si pobyt zakoupili do jižní části, mohou využít i bezplatné storno.
  • CK Blue Style dává klientům, kteří mají odlet na Rhodos naplánovaný do konce července, možnost změny destinace nebo termínu zdarma. Klientům, kteří měli letět do zasažených zón, zájezd bezplatně stornovali.
  • U CK Čedok turisté mířící do bezpečné části mohou žádat bezplatnou změnu termínu nebo destinace, klienti na jihu mají také storno zdarma.

Už jen repatriační lety

Německá cestovní kancelář TUI zrušila všechny plánované lety do pátku 28. července. Do Řecka vysílá jen prázdná letadla, aby dopravila turisty zpátky domů. „Čtyři repatriační lety už odletěly, pátý odletí ve středu ráno. Všichni zákazníci budou mít možnost změnit rezervaci nebo ji zrušit a získat zpět plnou částku,“ uvedla cestovní kancelář na webu.

Video  Požáry na Rhodosu: Přílet evakuovaných českých turistů do Prahy  - Blesk.cz - David Malík
Video se připravuje ...

msamec3 ( 27. července 2023 21:25 )

Mají se vykašlat na Ukrajinu a starat se o naše pracující lidi a důchodce a ne lidi kteří nemají a ještě si sem jezdí po prachy a jezdí domů na dovolenou to jsme tak debilni

msamec3 ( 27. července 2023 21:23 )

Co to je za blbost od těch debilnich cestovek tak by tam mohli místo těch lidí letět majitele a podřízení cestovek co by dělali debilove

maxpax ( 27. července 2023 13:29 )

Stupidní argument cestovek, že když hořelo Hřensko, neevakuovali Ústí (vzdálené cca 40km)
Na Rhodos jezdí turisté za pohodou, čerstvým , zdravým mořským vzduchem , odpočinkem a koupáním.
Pohodu, čerstvý vzduch a odpočinek tedy můžeme skrtnout, protože hlídat si celý týden jak a kam se požár a díky větru i zplodiny není úplně napohodu a odpočinek. Zůstává tedy jen koupání v moři, ale i tady bych dával bacha při i přílivu, protože těch 40km je na moři jako nic .

soorry ( 27. července 2023 09:09 )

Dovolenkáři tam lítají aby nepřišli o peníze: všichni potřebují peníze, a´t to jsou hotely, letecké společnosti, CK i ten postižený stát. Proto nechtějí stornovat zájezdy, kdyby je stornovali sami, musí peníze vrátit, ovšem hotely, letecké společ. jim je nevrátí. Ani ty shořelé hotely, i když mají peníze na účtě.

adorator ( 26. července 2023 23:48 )

no tak jistě. není nad zdravý mořský vánek prosycený smradem ze spáleniště.

Zobrazit celou diskusi