Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ministerstvo o incidentu vládní delegace: Padlo za údajné obtěžování hygieničky obvinění?

Autor: ČTK - 
17. dubna 2023
12:00

Ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by lékař, který údajně obtěžoval v Koreji v opilosti hygieničku, byl z něčeho obviněn. Velvyslanectví v Soulu mu poskytuje standardní konzulární asistenci, mimo jiné při hledání právníka s vhodnou specializací, sdělil dnes ČTK mluvčí české diplomacie Daniel Drake. Lékaře s hodností podplukovníka, který minulý týden cestoval s vládní delegací do Jižní Koreje, se v dopise adresovaném ambasádě v Soulu, ministerstvům dopravy, obrany a zahraničí a úřadu vlády zastalo pět podnikatelů.

Server iDnes.cz minulý týden napsal, že lékař v opilosti plácl přes zadek ženu, která cestujícím v Busanu měřila teplotu. Případem se zabývají tamní úřady, řeší ho i české ministerstvo obrany, pod které lékař spadá. Český velvyslanec v Soulu Gustav Slamečka webu v sobotu řekl, že lékař zatím nemůže ze země odcestovat, ale v cele není. Podle něj se čeká na další jednání s korejskými úřady.

„Nemáme informace, že by dotyčný český občan byl z něčeho obviněn. Náš zastupitelský úřad poskytuje standardní konzulární asistenci, mimo jiné asistuje při nalezení právníka s vhodnou specializací a rovněž vypomohl s překladem svědeckého prohlášení,“ uvedl dnes mluvčí ministerstva zahraničí Drake.

O dopise podnikatelů, v němž se lékaře zastávají, napsal v neděli server Seznam Zprávy. Podle podnikatelů, kteří rovněž cestovali s delegací, se incident, pokud se stal, tak omylem kvůli stísněnému prostředí uličky letadla a chaosu při provádění hygienické kontroly.

Cestu spolu s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS) do Jižní Koreje absolvovalo více než 50 zástupců českých firem z Hospodářské komory ČR. Delegace nejprve navštívila Singapur, poté Jižní Koreu. Cílem bylo posílit spolupráci v logistice, kosmických aktivitách a moderních technologiích, v nichž oba asijské státy patří ke světové špičce.

hejhej ( 19. dubna 2023 13:55 )

maxpax: Unavený z letu ??? Především drzý, nevychovaný magor.

maxpax ( 17. dubna 2023 16:45 )

Navíc prý ani nebyl opilý. Byl prý jen unavený z dlouhého letu.

sorgedoktor ( 17. dubna 2023 14:17 )

Asi tezke vysvetlovani, u nas je to takove jakesi gesto vice ci mene davajici na jevo sympatie..No a po abuzu alkoholu se to snad tak nebere...
Snad by mohli te vojakyni poslat omluvny dopis..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa