„Potvrzuji, že policejní orgán Policie České republiky, Národní centrála proti organizovanému zločinu SKPV, zahájila na základě mého pokynu trestní stíhání pěti osob,“ uvedl Borgula. „Vyšetřovaná trestná činnost souvisí s hospodařením Všeobecné zdravotní pojišťovny. Další informace není možné k věci poskytnout,“ dodal.

Šnajdr obvinění odmítá, potvrdil minulý týden ČTK jeho právní zástupce Lukáš Trojan. Serveru Seznam Zprávy sdělil, že se obvinění někdejšího politika opírá o tvrzení spolupracujícího obviněného, podnikatele Pavla Dovhomilji, stejně jako bylo jeho stíhání v kauze manipulace nemocničních zakázek založeno na výpovědi podnikatele Tomáše Horáčka. „Klient si klade otázku, zda jde o náhodu, či zda pan Dovhomilja a pan Horáček svůj postup vůči klientovi vzájemně nekoordinují. Klient je přesvědčen, že vyšetřování přinese odpovědi i na tuto otázku,“ uvedl Trojan.

Hlavní větev kauzy Dozimetr se týká ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku (DPP). Ve větvi týkající se VZP podezřelí žádali podle policie provize po společnostech, které pojišťovně dodávají IT služby.

Deník N napsal, že dalšími stíhanými jsou vedle Šnajdra bývalý náměstek VZP pro informatiku Tomáš Knížek, bývalý ředitel technické podpory VZP Josef Listík a Dovhomilja. Posledně jmenovaný Dovhomilja už byl dříve obviněn v hlavní větvi kauzy kolem DPP a od poloviny loňského roku spolupracuje s policií.

V kauze Dozimetr bylo ještě před novou sérií obvinění stíháno více než deset lidí v čele s podnikatelem Michalem Redlem. Policisté tvrdí, že organizovaná Redlova skupina systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení. Jejich cílem bylo získat od vítězných firem úplatky.

Šnajdr čelí kromě Dozimetru obvinění i v kauze manipulace nemocničních zakázek. V roce 2019 byl obviněn z přijetí úplatku kvůli zakázce pražské Nemocnice na Bulovce a v roce 2021 bylo jeho obvinění rozšířeno o padělání listin. Celkem bylo v tomto případě postupně obviněno přes 20 lidí a osm právnických osob, část z nich už byla odsouzena.

Video
Video se připravuje ...

Petr Hlubuček míří k soudu, který rozhoduje o jeho vazbě. Aktu.cz

Fotogalerie
64 fotografií