Během úterý, okolo poledne, se nad Císařským ostrovem začala linout tmavá oblaka dýmu, patrně viditelná už zpovzdálí. Začaly hořet stáje, které byly velké 20 krát 10 metrů a které v tu dobu naneštěstí nebyly prázdné. Některé koně se podařilo zachránit, 8 z nich však to štěstí nemělo.

Na místě zasahovaly jednotky ze tří profesionálních stanic společně se třemi dobrovolnými jednotkami,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. „Ve stájích uhynuli koně,“ přinesl smutnou zprávu. Škody byly odhadnuty na více než 3 500 000 korun. Oheň totiž poničil i vybavení fiakristů.

Podle výpovědí místních, které má Blesk k dispozici, byl požár dáván do souvislosti s možným pachatelem, o němž lidé z Císařského ostrova hovořili jako o psychopatovi. „Technická závada ani nedbalost to být nemohla. Komu by vadili koně? Vypadá to spíše na psychicky vyšinutého jedince,“ řekl Blesku zdroj obeznámený se situací.

Už mají žháře!

Hasičští i policejní vyšetřovatelé se okamžitě dali do práce stran toho, jaké byly příčiny požáru. Šetřením zjistili, že za ním stojí úmysl, tedy konkrétní pachatel. Toho se policii podařilo během středy dopadnout.

„Kriminalisté ve středu večer zadrželi muže, který je podezřelý ze založení požáru v Praze 7 na Císařském ostrově, při kterém uhořelo osm koní. Muž je podezřelý ještě z dalších trestných činů,” uvedli policisté skrze twitterový účet. Podle Aktu.cz má muž na svědomí minimálně tři požáry a léčí se s psychickými problémy.

„Kriminalisté prvního policejního obvodu zahájili s 29letým mužem trestní stíhání pro trestný čin poškození cizí věci a týrání zvířat, za což mu v případě odsouzení hrozí až šest let vězení. Zároveň podali podnět na jeho vzetí do vazby, o čemž bude rozhodovat soud,“ dodali policisté v pátek. Ještě tentýž den bylo jasno. Podle informací Aktu.cz soud rozhodl o vazbě.

Fotogalerie
43 fotografií