Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Požáry hrozí i na dalších ostrovech, varují Řekové. Česko je připraveno vyslat hasiče, hlásí Rakušan

Aktualizováno -
24. července 2023
11:52
Autor: ČTK, simao, lig - 
24. července 2023
11:05

Tisíce turistů se za posledních 24 hodin zoufale snažily dostat z pekla, ve které se proměnila vytoužená dovolená na řeckém ostrově Rhodos. Mnoho z nich bylo i v noci z neděle na pondělí nuceno spát na podlaze hotelů, letišti či na lehátkách na plážích, některé rodiny nachodily kilometry v žabkách či sandálech, aby se dostaly do bezpečí, popisuje britský Daily Mail. I jemu turisté popisují, co na ostrově zažili. A mnohdy šlo o notně dramatické momenty. Řekové nyní varují, že požáry hrozí i na dalších ostrovech. Potíže již hlásí Korfu. Česká republika je připravena podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) poslat do Řecka hasiče, pokud řecká strana českou nabídku pomoci akceptuje. Případný tým by byl asi padesátičlenný. 

Řecká civilní ochrana podle agentury DPA uvedla, že ve většině oblastí středního a jižního Řecka a rovněž na mnoha ostrovech existuje krajní nebezpečí vzniku lesních požárů.

Výstraha bude platit i v následujících dnech. Od středy mají nicméně teploty v Řecku postupně klesat k hranici kolem 30 stupňů. Ustávat má také vítr, který přispívá k rychlému šíření požárů.

O víkendu zažil dramatickou situaci kvůli zuřícím lesním požárům ostrov Rhodos na jihovýchodě země, odkud bylo při dosud největší evakuační operaci v Řecku převezeno přes 20 000 lidí, včetně českých turistů.

České ministerstvo zahraničí turistům doporučuje, aby necestovali do oblastí, které jsou požáry postižené. „Aktuálně to jsou tyto: Kiotari, Gennadi, Pylonas, Laerma, Lardos, Lindos, Kalathos, Malona, Asklipeio, Peukous, Massari a Charaki. Upozorňujeme však, že vysoké nebezpečí požáru platí pro celý ostrov,“ uvedlo na webu.

Česko je připraveno poslat hasiče

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) požádal cestovní kanceláře, aby neposílaly turisty na Rhodos a pomohly obyvatelům ČR z ostrova domů. České speciály tam zatím nepoletí.

Na Rhodu podle Rakušana nyní pomáhá několik mezinárodních týmů a Česko čeká, jestli jeho nabídka bude akceptována. „Potom jsme připraveni okamžitě zahájit všechny logistické práce, které povedou k tomu, aby se čeští hasiči brzy dostali na místo,“ doplnil ministr vnitra

Podle něj by cesta českých hasičů s technikou a vybavením na místo zásahu zabrala minimálně dva, možná tři dny. „Kontingent je připraven, čítal by přibližně 50 příslušníků hasičského záchranného sboru ČR,“ dodal Rakušan.

Do hotelu je nevzali. Vyhořel...

Z oblasti Kiotari pak turisté popisují, jak tam vypadala dramatická situace. „Utíkali jsme na pláž, táhli jsme kufry a děti. Kouř byl hustý a černý a horko bylo nesmírné,“ popsala matka dvou dětí Jodie z Manchesteru pro Daily Mai. 

S manželem Mattem dorazili v sobotu do Princess Andriana Resort and Spa, jenže nedlouho poté došlo k výpadku proudu a poplachu. „Nemohli jsme dýchat a přes ústa jsme měli ručníky. Moje dcera křičela ‚Nechci umřít‘,“ popisovala britská turistka a k situaci na místě dodala další střípek: „Žena tlačila maminku na invalidním vozíku a přišly o popel jejího otce, který odvezly na Rhodos, aby ho rozprášily,“ podotkla. 

Matka šesti dětí Helen pak uvedla, že v sobotu dorazila na Rhodos do „živé noční můry“. „Přistáli jsme a bylo nám řečeno: Promiňte, nemůžete zamířit do svého hotelu, vyhořel. Netušili jsme, že požáry jsou tak zlé a tak blízko hotelů,“ uvedla a postěžovala si na jednání cestovky. „Neřekli nám nic, ani když náš let byl zpožděn. Dokonce i kapitánův rozhovor v letadle byl optimistický. Nepřijeli bychom, kdybychom to věděli.“

Video  Požáry na Rhodosu: Chaos během evakuace turistů (22.7.2023)  - reprofoto Twitter AlertChannel
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi