Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Evakuace na dalším řeckém ostrově! Turisty odvážejí z části Korfu, evakuovali i 60 Čechů

Aktualizováno -
24. července 2023
16:29
Autor: ČTK, simao, lig - 
24. července 2023
09:17

Řečtí hasiči bojují s ohněm nejen na ostrově Rhodos, desítky nových lesních požárů jsou na řadě míst země. Na ostrově Korfu byla nařízena evakuace asi tisícovky osob. Hoří také na poloostrově Peloponés či na ostrově Evia, informovala dnes agentura DPA. Řecko zažívá vlnu velmi teplého počasí, z Rhodu byly o víkendu převezeny do bezpečí desítky tisíc lidí.

  • Po propuknutí požárů na řeckém ostrově Rhodos začalo hořet i na ostrově Korfu.
  • Požár na Korfu si v noci na pondělí vynutil evakuaci bezmála 2500 místních obyvatel i turistů.
  • Evakuace, která se dotkla obcí Santa, Megula, Porta, Palia, Perithia a Sinies v severovýchodní části ostrova, se částečně uskutečnila po moři.
  • Většina požárů je podle zástupce předsedy okresu Severní Korfu Theofanise Skembrise na tomto ostrově pod kontrolou.
  • Česká republika je připravena podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) poslat do Řecka zasaženého požáry hasiče, pokud řecká strana českou nabídku pomoci akceptuje. Případný tým by byl asi padesátičlenný. Více čtěte ZDE

V noci na dnešek si nový požár na ostrově Korfu v Jónském moři vynutil evakuaci asi tisíce místních obyvatel i turistů, uvedla podle DPA státní televize ERT. Podle BBC byli k evakuaci vyzváni lidé v oblastech Santa, Megoula, Porta, Palia, Perithia a Sinie.

Na Korfu vydali příkazy k evakuaci v důsledku požárů v neděli pozdě večer. Evakuace v tomto případě probíhá po moři prostřednictvím lodí. Klienti tuzemských cestovních kanceláří (CK) a agentur na řeckém ostrově Korfu, kde hasiči rovněž bojují s lesními požáry, jsou v pořádku a jejich evakuace do Česka se zatím neplánuje

Hoří také na poloostrově Peloponés či na ostrově Evia, informovala dnes agentura DPA. Na ostrov Evia zájezdy prodává například cestovní agentura Invia. Ta však v destinaci žádné klienty aktuálně nemá, řekla dnes ČTK mluvčí Jiřina Ekrt Jirušková.

Evakuovali i Čechy

„Od nočních hodin (noci na pondělí) je velký požár na ostrově Korfu. Bylo evakuováno celkem 17 oblastí - Vigglatouri, Nisaki, Rou, Katávalo, Kéntroma, Tritsi, Kokkokílas, Sarakiviátika, Plagiá, Kalámi, Vlachátika, Kavalléraina, Santa, Megoula, Porta, Palia Perithia, Sinies. Další velké požáry jsou hlášeny z oblastí Karysto na ostrově Euboea, kde již byly evakuovány čtyři oblasti, a v severní oblasti Peloponésu město Aígio,“ uvedl pro Novinky.cz mluvčí ministerstva zahraničí (MZV) Daniel Drake.

MZV varovalo před požáry s rizikem šíření v severovýchodní oblasti Korfu. Podle Martina Smolka, vrchního ředitele právní a konzulární sekce ministerstva zahraničí, v noci bylo evakuováno 60 Čechů z hotelu, ráno se ale vrátili.

Cestovky: Klienti jsou v pořádku

Klienti CK Blue Style a Čedok na řeckém ostrově Korfu, kde také vypukl požár, jsou v pořádku. Jejich evakuace se zatím neplánuje, řekli zástupci CK.

Češi, kteří si dovolenou na ostrově Korfu zakoupili v Čedoku, se podle mluvčí Kateřiny Pavlíkové začínají s dotazy ohledně požáru obracet na infolinku. „Prosíme klienty, aby vyčkali, zejména pokud mají dovolenou naplánovanou až za několik dnů či týdnů. Pokud by došlo k jakékoli změně, budeme je kontaktovat,“ uvedla Pavlíková.

Cestovní kanceláře (CK) Fischer a Exim Tours ze skupiny DER Touristik Eastern Europe nabídnou klientům, kteří mají na severní část řeckého ostrova Rhodos odletět ve středu nebo ve čtvrtek, bezplatnou změnu zájezdu. Lidé, kteří si pobyt zakoupili do jižní části ostrova, mohou využít bezplatné změny i bezplatného storna. ČTK to dnes řekl mluvčí CK Jan Bezděk. „V tuhle chvíli všichni klienti, kteří byli evakuováni (z požárem postižených oblastí na sever ostrova) v posledních dnech, jsou ubytovaní na hotelích normálně na pokoji. Nemáme nikoho už nikde na lehátku v konferenční místnosti. Naprostá většina z nich, kromě asi šesti klientů, chce na Rhodu zůstat a nechce odlétat dřív,“ uvedl Bezděk. Dodal, že se pro klienty CK snažila nalézt hotel vyšší kategorie, než měli původně.

Klienti CK Blue Style nejsou podle mluvčí Lucie Bukovanské ubytovaní blízko nebezpečných oblastí. „Evakuace se v tuto chvíli našich klientů netýká, situace se ale může každou minutou změnit,“ řekla Bukovanská. Informace o tom, že by klienti, kteří jsou na Korfu nebo tam mají odletět, požadovali zrušení zájezdu, nemá, doplnila.

Nocování na stadionu

V blízkosti požárem zasažených oblastí na Korfu nemá klienty ani cestovní agentura Invia. Podle mluvčí Jiřiny Ekrt Jiruškové museli ale dnes klienti jiných prodejců zájezdů přenocovat na tamním fotbalovém stadionu. O tom, že by mezi nimi byli i nějací Češi, informace nemá, uvedla. Pokud se situace na Korfu zhorší, řešení bude podle ní podobné jako v případě požáru na Rhodu. „Jsme v kontaktu se zástupci cestovních kanceláří i s klienty,“ uvedla.

Podle mluvčího CK Alexandria Petra Šatného by měl být požár na Korfu už pod kontrolou. V jižní části ostrova Rhodos podle něj firma klienty nemá, a nemusela je proto do Česka evakuovat, uvedl. „Požáry se bohužel v Řecku, Chorvatsku i dalších jižních destinacích vyskytují každé léto a ač tento na ostrově Rhodos je opravdu rozsáhlý, netýká se rozhodně celého ostrova,“ dodal.

Řecká ministryně: Turisté mohou dál létat a Rhodos či Korfu

Řecká ministryně cestovního ruchu Olga Kefalojanniová stanici BBC řekla, že mezinárodní letiště na Rhodu funguje normálně a že „pouze“ mezi deseti a 20 procenty rozlohy ostrova bylo dotčeno požárem. Situace na ostrově podle ní „není kritická“. Turisti by podle ní měli dál létat na Rhodos i Korfu, kde si požáry rovněž vynutily evakuaci.

Ministryně také řekla, že evakuovaní turisté našli náhradní ubytování v konferenčních centrech, sportovních halách či soukromých domech, protože hotely v hlavní letní sezóně již nemají místo.

Kefalojanniová vyjádřila lítost nad tím, že evakuace způsobila turistům nepříjemnosti, podle ní však byla „bezpečnost nejvyšší prioritou“. Zdůraznila také, že všichni evakuovaní jsou v bezpečí.

Premiér: Bojujeme s důsledky klimatické krize

Řecký premiér Mitsotakis dnes podle stanice ERT řekl, že jeho země se nachází „ve válce“ a že bojuje s „důsledky klimatické krize“. Za to, že si dosud živel nevyžádal žádné oběti, poděkoval hasičům, civilní ochraně, armádě, pobřežní stráži i dobrovolníkům.

Záchranné složky se podle něj poučily z tragédie v přímořském letovisku Mati, kde v roce 2018 oheň zabil 101 lidí. Na Rhodu podle předsedy vlády nynější požáry zasáhly asi deset procent ubytovacích kapacit.

Video  Požáry na řeckém ostrově Rhodos: Evakuace turistů  - Reuters
Video se připravuje ...

Požáry a vedra

Zástupce předsedy okresu Severní Korfu Theofanis Skembris stanici BBC řekl, že většina požárů na tomto ostrově je pod kontrolou. „Věřím, že brzy bude po všem,“ uvedl s tím, že vyšetřování podle něj naznačuje, že čtveřici požárů mají na svědomí žháři.

Podle agentury AP se řečtí hasiči potýkají s celkem 82 lesními požáry po celé zemi, z nichž 64 vypuklo v neděli. Podle serveru Ekathimerini je nejvážnější požár na druhém největším řeckém ostrově Evia. Evakuováni zde museli být obyvatelé čtyř vesnic v okolí města Karystos.

Řecko se potýká s dlouhou vlnou veder. Neděle byla navíc nejteplejším dnem tohoto roku, uvedla AP. Na celkem 180 místech byly podle Ekathimerini zaznamenány teploty nad 40 °C. Nejvyšší hodnota, 46,4 °C, byla v tento den naměřena v přímořském městě Gytheio na Peloponésu.

Na Rhodu je přes 4000 Čechů

Na řeckém ostrově Rhodos se nachází přes 4000 Čechů, v cestovatelském systému Drozd je ale aktuálně registrováno 2600 lidí pro celé Řecko. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva zahraničí (MZV) Daniel Drake. Úřad žádá Čechy o registraci, aby s nimi mohl rychle sdílet informace.

V Řecku se odehrála podle místní policie dosud největší evakuační operace. Způsobily ji lesní požáry, které vypukly na ostrově Rhodos a v sobotu dopoledne se kvůli silnému větru rozšířily i do blízkosti letovisek na jihovýchodě. Turistické lokality Kiotari či Lardos zavalil hustý dým. Podle místních médií bylo evakuováno na 20 000 lidí, podle AFP na 30 000.

„V Drozdu je aktuálně registrováno okolo 2600 lidí pro Řecko. Jenom na Rhodosu se nachází přes 4000 Čechů, prosím proto všechny, aby se zaregistrovali, a MZV tak s nimi mohlo rychle sdílet informace,“ uvedl Drake.

Ministerstvo turistům doporučuje, aby necestovali do oblastí, které jsou požáry postižené. „Aktuálně to jsou tyto: Kiotari, Gennadi, Pylonas, Laerma, Lardos, Lindos, Kalathos, Malona, Asklipeio, Peukous, Massari a Charaki. Upozorňujeme však, že vysoké nebezpečí požáru platí pro celý ostrov,“ uvedlo na webu.

Česko je podle premiéra Petra Fialy (ODS) připravené vyslat na řecký ostrov letadlo a pomoci při případné evakuaci Čechů, armáda má pro případnou pomoc připravená dvě letadla, pokud by nestačily už naplánované repatriační lety cestovních kanceláří.

Ministerstvo zahraničí zřídilo pohotovostní linku pro dotazy spojené s požáry na Rhodosu, funguje na čísle 222 264 240. Turisté, kteří pobývají na Rhodosu, se mohou obracet také na nouzovou linku českého velvyslanectví v Athénách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769.

Mezi evakuovanými je i řada českých turistů. Dvěma nočními repatriačními lety se z Rhodu vrátilo zhruba 450 klientů českých cestovních kanceláří a další poletí, řekl dnes České televizi Smolek z MZV. České vládní speciály zatím do oblasti nevyrazí.

V zahraničí ruší dovolené

Cestovní kancelář Thomas Cook uvedla, že zrušila některé dovolené v postižených oblastech a nabízí vrácení peněz v plné výši. Německá cestovní kancelář TUI zrušila všechny své spoje na ostrov až do středy. Zákazníci se však mohou vrátit domů svými plánovanými lety.

 

 

Video  Požáry na Rhodosu: Chaos během evakuace turistů (22.7.2023)  - reprofoto Twitter AlertChannel
Video se připravuje ...

viho ( 24. července 2023 20:43 )

Začátkem července se psalo, že Chorvati jsou zklamaní ze slabé sezóny kvůli vysokým cenám. Naopak všichni se hrnuli do Řecka. Tak je docela možné, že ty požáry nevznikly úplně samy od sebe, protože hořící Řecko je asi snem každého chorvatského dovolenkového vydřiducha...

nemok ( 24. července 2023 17:52 )

Proč ta Fi Jalová nezakáže lety do Řecka do míst kde řádí požáry?

xxxx678 ( 24. července 2023 15:14 )

Dnes odletěli další lidi na Rhodos. S cestovkou prý nebyla domluva. Některé státy již zakázaly celý Rhodos, my tam budeme létat dal. Klasika. Sever je bezpečný, tak hurááá tam. Už se vyjadřuje kde, kdo...nějaká psycholožka v tv - "Někdo situaci snáší hůř, někdo líp" info k nezaplacení, zase jsem o něco chytřejší

Mr MRD ( 24. července 2023 12:30 )

Máte pravdu, že severní část, tedy ta u letiště a hlavního města, je v tuto chvíli OK. Problém je, že přestává fungovat elektrická energie a hotely povinně vypínaji klimatizace a lednice. Další problém je v zásobování potravinami, naštěstí je ostrov sobestacny v pitné vodě.

krapotkin ( 24. července 2023 11:20 )

Byl jsem jednou s nejmenovanou cestovkou v Rumunsku. Delegáty této cestovky jsme viděli jen na zyčátku pobytu a na konci. Delegáti měli príma placenou dovolenou a klientů si vůbec nevšímali.

Zobrazit celou diskusi