Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéf hasičů o požárech v Řecku: Vlček doporučil na Rhodos a další zasažené ostrovy necestovat

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
24. července 2023
16:03
Autor: Pavlína Horáková, vja - 
24. července 2023
14:30

Řecko zachvátily ničivé požáry. Oblíbený turistický ráj prochází největší evakuací ve své novodobé historii a zemi opouštějí tisíce turistů.  Na místě pomáhají mezinárodní záchranné týmy a podle ministra vnitra Víta Rakušana je i Česká republika připravena poslat do Řecka kolem padesátky českých hasičů. Kdy by mohly být plameny pod kontrolou? Jak probíhají záchranné práce? Dalo se této katastrofě zabránit? A jak se v takových situacích chovat? V Epicentru na Blesk.cz dnes na tyto a další otázky odpovídal generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR, generálporučík Vladimír Vlček.

Všem cestovatelům Vlček doporučil rozhodně na ostrovy, kde zuří požár, necestovat. „Důležité je mít informace. Ten, kdo nese odpovědnost, jsou primárně cestovní kanceláře a samozřejmě klient,“ zdůraznil Vlček.

Šéf hasičů apeloval i na cestovní kanceláře, aby se zdržely přepravy dalších turistů do blízkosti postižených oblastí. „Jednoznačně bych doporučoval v tuto chvíli tam turisty nevozit. Vidíme, že jsou střediska, která sice nejsou postižena požárem, ale jsou přetížena evakuovanými lidmi. Do té doby, dokud se situace dosud nevyjasní a nedostane se požár pod kontrolu, tak tam to riziko je,“ varoval.

Jednoduchá evakuace turistů není pouze pro dopravce, ale především pro místní infrastrukturu. „Už i vzhledem k tomu, že se jedná o tak masivní evakuaci, je to velká výzva zejména pro cestovní kanceláře, které tam ty turisty navážely, navážejí a chtějí navážet. Primárně nebyl moc problém leteckého spojení se světem, ale uvnitř Rhodu. To klade velké nároky na místní správu,“ upozornil Vlček.

Hlavní tíhu přepravy osob ze zasažených území nesou a měly by prý nést cestovní kanceláře. Vyslání vládního speciálu k evakuaci údajně nyní nedává vůbec smysl. „Principielně je ten problém založený na cestovních kancelářích. Jiná by byla situace, kdyby ty firmy, co zajišťují přepravu, neměly kapacity, neměly letadla. Ale situace je opačná. To nejhorší, co by se mohlo stát, by bylo, kdyby tam ČR poslala armádní speciál, a nakonec přiveze 2-10 pasažérů. To je přece úplně špatně,“ podivoval se generální ředitel HZS ČR nad uvažováním některých cestovek.

Češi na místě požárů

Dva z českých hasičských důstojníků, kteří jsou momentálně na místě, dostali prý dva základní úkoly. „Jednak pomoci kolegům z ministerstva zahraničních věcí s případnou evakuací, respektive repatriací, těch, které by nezajišťovaly cestovní kanceláře. Druhý úkol byl spojit se s místním vedením hasičů, spojit se se zahraničními týmy a dát nám ucelený obraz o situaci,“ popsal dosavadní činnost českých požárníků v Řecku Vlček.

Pokud jde o evakuaci českých výletníků ze zasažených oblastí, měla by kapacita dopravy cestovních kanceláří údajně zatím stačit. „Nevypadá to, že by byla nutnost posílat na Rhodos vládní letadlo k repatriaci. Co se týče situace hasičské, tam je to trošku složitější. Neustále fouká velký vítr a mění směr. Hasiči spíš zaujímají požární obranu než požární útok a jak jsem mluvil s kolegy ze slovenského týmu, tak zatím se jim nedaří zastavit frontu požáru,“ popsal Vlček situaci

Pokud jde o vyslání většího počtu českých hasičů a techniky do Řecka, není zatím zcela jasné, zda k tomu vůbec dojde. „V minulém týdnu byl požadavek řecké strany na tři moduly. My jsme tu situaci měli kritickou v České republice, měli jsme několik stovek požárů ve venkovním prostranství. Za této situace jsem si nedovolil omezit síly a prostředky v Česku. Teď ta prognóza je lepší, mají se snížit teploty, je hlášený déšť a podařilo se nám dát dohromady kontingent techniky, který bezprostředně není používán k zásahové činnosti, ale k výcviku,“ prozradil generální ředitel HZS ČR.

V celém Řecku jsou v současnosti čtyři velká ohniska požáru – tři jsou na ostrovech a jedno v pevninském Řecku. Čeští hasiči již stihli připravit tým, který v případě potřeby vyrazí přímo na místo šíření požáru. „Základ je takový, že musí přijít žádost ze strany Řecka. Zatím nemám informace, že by se Řekové chystali o takovou další pomoc požádat. Ale Řekové v tuto chvíli zaujímají takový postoj, že se to zvládá,“ informoval Vlček.

Momentální situace u nás podle Vlčkových slov není zcela ideální ani v Česku, které již delší dobu sužují vysoké teploty. Pomalu se však výhledy lepší a bezpečnostní riziko snižuje. Nejvíce se hasiči museli činit v minulém týdnu. „ČHMÚ vdal několik výstrah v uplynulém týdnu. Na jejich základě více než polovina krajů vydala nařízení pro období sucha. Dá se říct, že to nebezpečí tady je. Včera bych řekl, že ta situace byla nejdramatičtější. V jednu chvíli jsme měli na území ČR vyhlášených 9 2. stupňů, tedy masivní nasazení techniky,“ uvedl ve studiu Blesku.

Na případnou pomoc Řecku mají čeští hasiči prý připravené dva odřady. Jeden z nich pozemní, který čítá 53 hasičů a 20 ks techniky, by se musel zcela jistě přepravovat pozemní cestou. „Cestovali bychom tam dva dny, další záležitost je třeba přeprava trajektem na místo nasazení. Druhá možnost je využití dvou vrtulníků, které tady máme. Pokud by je ČR nepotřebovala, daly by se 1-2 stroje využít,“ předpokládá generálporučík.

Jirka Cvrk ( 25. července 2023 05:30 )

SRÁT na cestovky.....

krapotkin ( 24. července 2023 22:01 )

Lipavský se ráno projevil na ČT jako tydýt. Nic nevěděl, jen čekal na signály (něco jako náš ukrajinský premiér).

jajas ( 24. července 2023 20:33 )

Například ten vykulený Ropušan nebo ten bulík Lipavský.....jak to mají lidi vědět, kde hoří? Snad má pětikolka nějaké zprávy z místa, ne? Nebo je jim to buřt? Cestovkám je to ukradené, ti tam naposílají kdekoho, hlavně že platí.....

lollo ( 24. července 2023 18:51 )

Jak typické pro naše nenažrané cestovky, dokud chtějí vaše prachy, tak vám zobou z ruky, jak je mají, tak ee, dělejte si, co chcete a jak to chcete. Pápá, lálá.

nemok ( 24. července 2023 18:45 )

Já myslím že by lety na zasažené ostrovy měla zakázat Fi Jalová vláda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa