Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Češi o evakuaci z Rhodosu: „Máme dvě malé děti, 100 metrů vedle hořelo.“ Někteří utíkali po pláži

Aktualizováno -
23. července 2023
20:56
Autor: Mii, ČTK, BLK, idh - 
23. července 2023
10:10

Skutečně krušné chvíle zažívají čeští turisté, kteří jsou na dovolené na řeckém ostrově Rhodos. Několik stovek se jich muselo evakuovat kvůli sílícím požárům, boj s plameny hasičům komplikuje silný vítr. Zatímco některým Čechům se již podařilo dostat domů, jiní byli převezeni do bezpečnější části ostrova. Neměli to ale jednoduché, někteří se museli evakuovat sami a šli několik kilometrů jen v plavkách po pláži.

České televizi se podařilo odchytit několik turistů po příletu do Česka. Jejich zkušenost se lišila, například Simona S. popsala, že panika na místě nepanovala, byť zkušenost to nebyla příjemná. Pozastavila se ale nad laxním přístupem cestovních kanceláří. „Hořelo od úterka a nikdo to neřešil,“ uvedla pro ČT24. „Delegáti to neřešili a normálně přijížděli další turisté,“ doplnila.

Velké zahraniční cestovní kanceláře podle ní vypravily pro své klienty do hotelů autobusy. Ty nakonec začala vypravovat i řecká armáda. Do nich Simona nakonec nasedla a byla převezena na letiště, odkud pokračovala do Česka. Příliš smutná z toho nebyla, zájezd jí stejně končil, ale neví, co se stane s Čechy, kteří teprve na Rhodos přicestovali – podle ní jich není málo.

Do Česka už přiletěl i Martin H., který konstatoval, že na Rhodosu panuje chaos. „Snažili jsme se někomu dovolat a nikdo nám nedokázal říct, co bude,“ uvedl pro ČT24. „Máme dvě malé děti a kousek od našeho hotelu, sto metrů od nás, hořelo. To nebylo úplně fajn,“ vysvětlil.

Útěk jen v plavkách a s ručníkem

Ne všichni turisté ale již unikli. Například Jana Š. zůstala na ostrově a přesunula se do bezpečnější části. Tento přesun si ale musela zařídit sama. „S dcerou jsme byly jen v plavkách, s ručníkem z pláže, bez pasů, bez jakýchkoliv věcí. Už jsme se na pokoj nedostaly,“ uvedla ve vysílání. „Musely jsme pěšky, šly jsme po pláži,“ popsala s tím, že šla několik hodin.

Nakonec se do náhradního hotelu dostala, jenže je narvaný k prasknutí. „Všichni tady leželi na zemi. Někdo si ukořistil lehátko u bazénu nebo u moře, tak má to štěstí, že leží na měkkém, ale třeba já jsem nespala vůbec. Teďko čekáme, co bude dál,“ vypověděla z místa, velmi unaveným hlasem.

Podobně je na tom turistka Kateřina. „Jsme na Rhodosu jako spousta Čechů, evakuovali jsme se. Nikdo o nás ale dál nejeví zájem, delegátka nefunguje. Nebere nám vůbec telefon. Vojenský transport nás odvezl na basketbalový stadion, kde je dalších tisíc lidí. Spali jsme na betonových schodech. Je to příšerné,“ řekla pro TN.cz.

Velvyslanec: Naše kapacity jsou omezené

Český velvyslanec v Řecku Jakub Karfík v ČT24 upozornil, že český honorární konzulát na Rhodosu dělá, co může, je to ale jeden člověk, který absolutně nestíhá. „Naše kapacity v Řecku jsou nesmírně omezené,“ uvedl.

Přesný počet českých turistů, kteří jsou na Rhodosu, podle něj není znám. „Rámcově víme, že je tam několik tisíc českých turistů,“ sdělil s tím, že evakuace se týkala několika stovek. Nemá informace o tom, že by někdo byl zraněn nebo že by došlo k obětem na životech.

Video  Požáry na Rhodosu: Chaos během evakuace turistů (22.7.2023)  - reprofoto Twitter AlertChannel
Video se připravuje ...

„Bohužel situace na Rhodosu je nadále velmi vážná. V tuhle chvíli máme hlášena tři epicentra požárů (…) Několik hotelů již shořelo, několik turistických center bylo poškozeno,“ vylíčil aktuální situaci Karfík. V nejvyšším stupni nebezpečí je podle něj 13 oblastí na Rhodu.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) podle velvyslance svolal krizový štáb s cestovními kancelářemi a průběh evakuace řeší. Vše ovšem komplikuje fakt, že elektrické i mobilní sítě na místě mají výpadky. Lipavský po jednání uvedl, že ministerstvo zahraničí vyšle do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, budou lidem asistovat. O věci informoval premiéra Petra Fialu (ODS) a členy vlády. „V kontaktu jsme také s německými kolegy kvůli případné evakuaci českých občanů,“ uvedl Lipavský.

Vrchní ředitel sekce právní a konzulární z ministerstva zahraničí Martin Smolek sdělil, že pro Čechy na Rhodosu zatím není třeba poslat speciál, letiště tam funguje normálně. Problémy jsou podle něj s dopravu na letiště.

„Situaci na ostrově Rhodos pozorně sledujeme. Řeckým kolegům jsou naši hasiči připraveni poskytnout pomoc, pokud ji budou potřebovat, zítra tam odlétají dva styční důstojníci, aby spolupráci koordinovali,“ napsal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Jsme v kontaktu s českými občany, diplomaty i cestovními kancelářemi. Zástupci ministerstva zahraničí pomáhají lidem přímo na místě. Jsme připraveni vyslat vládní letadlo a poskytnout pomoc při případné evakuaci našich občanů,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Později dodal, že pokud se ukáže, že repatriační lety nebudou stačit, armádní letadla jsou připravena okamžitě odlětět do Řecka.

Největší evakuační akce v dějinách Řecka

Podle řecké policie požár na Rhodosu vyvolal největší evakuační operaci v dějinách Řecka. Podle agentury AFP muselo před plameny utéct na 30 000 lidí. Lokální politik Panagiotis Dimelis v rozhovoru s televizí Skai TV označil situaci za bezprecedentní. Na ostrově bylo z ohrožených oblastí přepraveno asi 19 000 lidí. Místní média informují až o 20 000 evakuovaných.

Evakuace probíhají po vodě i po souši, přičemž úřady pro zasažené uvolnily školy, sportovní halu či trajekty. „Zatímco jsme čekali, oheň se přesouval k pláži, ale pláž byla slepá ulička,“ líčila evakuaci jedna britská turistka. Když na místo dorazila loď, „procpala jsem se někomu pod nohama a nastoupila jsem“.

Mluvčí řeckých hasičů Yannis Artopoios se v rozhovoru s BBC za „chaos“ omluvil a zásah proti požáru označil za nejsložitější, jakému kdy útvar čelil. Plameny se na Rhodosu šíří od úterý a pohání je silný vítr. Na místo o víkendu dorazily posily ze Slovenska a Rumunska; slovenští hasiči na facebooku situaci popsali jako extrémně náročnou. 

Podle místostarosty ostrova Thanasise Virinise mezitím na místě přistály nové spoje s turisty a někteří návštěvníci neměli kam jít. Virinis také uvedl, že někteří lidé přespávali na kartonových krabicích. „Je tady jenom voda a nějaké základní potraviny, ale matrace a postele nemáme,“ řekl.

Nedělní odpolední teploty se budou v Řecku podle meteoroložky Dagmar Honsové zastavovat až na 45 °C a k tomu se přidá 14hodinová délka slunečního svitu. „Teploty přes 40 °C tam budou zůstávat do středy, po té se budou pohybovat do 35 °C. Teplota moře je až na 30 °C. Žádné srážky se v Řecku nejméně do začátku srpna neobjeví,“ uvedla pro Blesk Zprávy.

Fischer a Exim Tours ruší zájezdy

Cestovní kancelář Exim Tours ruší cesty na Rhodos. Zájezdy na postižený jih ostrova ruší také CK Fischer. Zákazníkům, kteří měli odletět dnes ráno, v sobotu obě cestovní kanceláře nabídly bezplatné storno nebo změnu na jiný zájezd. Mateřská skupina obou cestovních kanceláří dnes v noci vyšle repatriační let z Prahy, který přepraví Čechy z nejvíce zasažených oblastí.  Stejně tak učiní Čedok. 

CK Blue Style uvedla, že ruší zájezdy na jih Rhodu, nabídne klientům změnu termínu, místa či stornování zájezdu. Také její klienti budou moct využít repatriačních letů. 

„Na Rhodosu jsme měli přibližně 300 evakuovaných klientů z několika hotelů v oblasti Lardos a Kiotari, jsou nyní na různých místech, ať už v jiných hotelích nebo evakuačních centrech, někteří také dnes v noci odletěli v pořádku zpátky do České republiky, protože měli již naplánovaný návrat. Ostatní klienti v jiných částech ostrova pokračují ve své dovolené. Na místě koordinujeme vše s českým konzulátem a MZV, děláme maximum, aby se turisté ze zasažených oblastí dostali co nejdříve domů nebo se mohli do hotelů začít vracet. Cestujícím, kteří mají odletět do těchto lokalit zítra, nabídneme změnu destinace nebo termínu,“ uvedla pro Blesk mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

S klienty jsou v kontaktu delegáti, postupně vyřizují telefony, zároveň jsou i na místě, kde máme nejvíce evakuovaných lidí. Naše call centrum kontaktuje nyní zákazníky, kteří mají do hotelů nejblíže požáru odlétat zítra. Prosíme, aby klienti, kteří mají odletět až v následujících dnech či týdnech, neblokovali telefonní linky nebo nevolali do hotelů, pokud by u jejich dovolené byla nějaká změna, budeme je kontaktovat,“ dodala Pavlíková.

Český letecký dopravce Smartwings dnes vypraví evakuační let z řeckého ostrovu Rhodos do Bratislavy. Let si objednaly slovenské cestovní kanceláře, aby z místa dostaly své klienty. Letadlo odletí dnes v 18:55 místního času z Mezinárodního letiště Rhodos, sdělila mluvčí dopravce Vladimíra Dufková. Další lety pro slovenské cestovní kanceláře jsou podle ní v jednání.

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

Helena K ( 25. července 2023 15:38 )

Jste neiteligent.

Helena K ( 25. července 2023 15:36 )

Jste neinteligent.

krapotkin ( 25. července 2023 12:58 )

Fialova pětikolka taky měla všechno "perfektně" připravené a teď kradou jak můžou.

krapotkin ( 25. července 2023 12:52 )

Příčina ? Horko a možná si islámisté přizpůsobují Evropu k obrazu svému.

viho ( 24. července 2023 02:41 )

Problém je jednak v tom, že zatím není vyšetřena příčina požáru. Takže pohoří bez lesů nemusí být případně překážkou k rozšíření požáru pro někoho, kdo má auto... A jednak je problém v tom, že řecké záchranné složky jsou obecně poddimenzované, a pokud jsou přesunuty na jih ostrova a přetíženy, těžko by mohly řešit nějakou nenadálou situaci na severu. Však nedávno tu byl případ, kdy česká turistka zemřela na jiném řeckém ostrově, protože tamní jediná sanitka byla u jiného případu. Takže rozhodně není v pořádku, když za takové situace vozí cestovky na ostrov další turisty.

Zobrazit celou diskusi