Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Z ohnivého pekla na Rhodosu evakuují i české turisty. Ti zoufají: Nevíme, co máme dělat!

Aktualizováno -
22. července 2023
19:44
Autor: ČTK, BLK, Mii - 
22. července 2023
17:29

Stovky turistů na řeckém ostrově Rhodos se dnes odpoledne musely evakuovat kvůli velkému lesnímu požáru, z několika hotelů a penzionů je do bezpečí odvezly autobusy. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na řeckou televizi Skai TV. Mezi evakuovanými turisty jsou i Češi, někteří si navíc stěžují, že jim jejich cestovní kanceláře nepomohly.

Na záběrech zveřejněných řeckou televizí jsou vidět plameny v blízkosti penzionů a kolem hustý dým. Některé turisty odvezli i místní farmáři na nákladních autech. Podle hasičů je situace velmi vážná, protože v oblasti je silný vítr. Na některých místech na Rhodosu byly rovněž přerušeny dodávky elektřiny, podle agentury AMNA z preventivních důvodů.

Video  Požáry na Rhodosu: Chaos během evakuace turistů (22.7.2023)  - reprofoto Twitter AlertChannel
Video se připravuje ...

Češti turisté: Nevíme, co máme dělat

Podle záběrů ze sociálních sítí na místě panuje chaos. Na ten si stěžují i někteří čeští turisté, kteří jsou mezi evakuovanými. „Lidi z hotelu Princess Andriana Resort & Spa - Rhodes se sami evakuovali (…) evakuace loděmi nula,“ informoval na facebooku Tomáš K. s tím, že šlo o turisty cestující se slovenskou cestovní kanceláří Hydrotour. S delegátkou se podle něj nemohli spojit.

„Lidé s cestovkou Blue style jsou na tom teď úplně stejně. Delegát není několik hodin ani na telefonu a lidé neví co mají dělat! Ví se o tom už několik dní a nejsou absolutně připraveni na tuto situaci,“ navázala Dana K.

Ministerstvo zahraničí nicméně říká, že situaci řeší. „Můžeme potvrdit, že rozsáhlé požáry se týkají i většího počtu českých turistů na ostrově Rhodos. Kolegové ze zastupitelského úřadu v Athénách jsou v kontaktu s cestovními kancelářemi, které mají v místě požáru české občany. V pohotovosti je také honorární konzulát přímo na ostrově,“ uvedla Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí. „Čeští turisté jsou v tuto chvíli evakuováni podle pokynů řeckých úřadů, a to po moři. Jde o rozsáhlou záchrannou akci řecké pobřežní stráže,“ dodala.

Extrémní vedra nekončí

Dnešní evakuace na Rhodosu, kde hasiči s požáry bojují už pátý den v řadě, se uskutečnila na jihu ostrova v oblasti letoviska Kiotari. Turisté byli odvezeni dál na jih do letoviska Gennadi, kde dostali náhradní ubytování v hotelech. Už v pátek v noci dostali pokyn k evakuaci také obyvatelé vesničky Laerma, která leží v centrální části ostrova.

Boj s lesními požáry na Rhodosu ztěžuje hasičům silný vítr, k šíření ohně přispívá také vlna veder. Teploty se ve velké části Řecka pohybují už týden kolem 40 stupňů a podle meteorologů mají extrémní vedra trvat s mírným ochlazení v pondělí nejspíš ještě týden.

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

Stiborovka Ben ( 22. července 2023 20:38 )

Co máte dělat,?berte kramle a zpátky na šachtu...

Zobrazit celou diskusi