Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

V Evropě se poprvé dražila kostra Tyrannosaura rexe. Šťastlivec ji získal překvapivě levně

Autor: ČTK - 
18. dubna 2023
19:10

Kostra dinosaura Tyrannosaurus rex se dnes v dražbě ve Švýcarsku prodala za celkovou částku 5,5 milionu franků (131 milionů korun), informovala aukční síň Koller. Nový majitel skeletu je z Evropy, další podrobnosti o něm známy nejsou. Šlo o první dražbu kostry prehistorického masožravého živočicha v Evropě, předchozí se konaly ve Spojených státech.

Agentura DPA píše, že pozůstatky těchto dinosaurů patří na aukcích k nejvyhledávanějším kouskům, protože Tyrannosaurus rex byl dlouho považován za největšího predátora, jaký kdy obýval Zemi. Mezitím se sice našly pozůstatky ještě větších dinosaurů, což ovšem T. rexovi na exkluzivitě neubírá. Doposud se v aukcích prodaly jen tři kostry těchto živočichů.

Dnes prodaná kostra nese název Trinity, protože je seskládaná z kostí ze třech různých zvířat, které byly v letech 2008 až 2013 objeveny v amerických státech Montana a Wyoming. Původní kostní materiál tvoří polovinu skeletu. Společnost Koller uvedla, že mimořádně vzácná a pozoruhodně dobře zachovalá je lebka pradávného zvířete. Kostra na délku měří 11,6 metru, na výšku 3,9 metru.

Podle agentury AP částka, za niž se kostra prodala, zaostala za očekáváním. Karl Green, šéf marketingu aukční síně Koller, řekl, že možná kvůli tomu, že Trinity je „slepencem“ třech dinosaurů, nepřitáhla dražba „puristy“. „Jde o dobrou cenu za dinosaura. Doufám, že bude vystaven někde na veřejnosti,“ dodal.

Tyrannosaurus rex žil před 68 až 66 miliony let na území dnešních Spojených států. Podle posledních výzkumů mohl tento obávaný prehistorický predátor dosáhnout hmotnosti až 15 tun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi