Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Druhá vlna veder ve Středomoří: Až 46 °C na Sicílii! Rekord v Římě i výzvy pro turisty

Autor: ČTK - 
19. července 2023
17:07

Středomoří dnes zasáhla druhá vlna veder během několika týdnů, úřady mnohde vyzvaly obyvatele i turisty, aby nevycházeli z domů. V Římě dnes na řadě míst padly teplotní rekordy a ten nejnovější má podle regionální meteorologické služby hodnotu 41,8 stupně. Několik regionálních rekordů padlo i ve Francii, zejména na Korsice a v horských oblastech Alp a Pyrenejí, kde bylo přes 40 stupňů. Hasiči v Řecku, ve Španělsku a ve Švýcarsku bojují s požáry, uvedla agentura AP. Na Sardinii a Sicílii teploty vystoupaly až na 46 stupňů.

Teploty ve Středozemí budou tento týden po delší dobu přesahovat 40 stupňů Celsia, uvedla dnes Světová meteorologická organizace (WMO). Upozornila, že vlna veder tento týden zesílí, což způsobí i nárůst nočních teplot a může vést ke zvýšenému riziku srdečních infarktů. Rostou obavy, že horko bude mít za následek větší počet úmrtí.

V Itálii pracovníci Červeného kříže obvolávali starší lidi, zatímco v Portugalsku úřady na sociálních sítích varovaly lidi, aby nenechávali děti či domácí zvířata v zaparkovaných autech.

Dobrovolníci v Řecku rozdávali pitnou vodu a ve Španělsku připomínali, aby se lidé chránili před vdechováním kouře z požárů.

V Římě bylo dnes na řadě míst naměřeno přes 40,7 stupně, což byla dosavadní nejvyšší teplota v italské metropoli, píše deník Corriere della Sera. Prakticky na celém území hlavního města se teploty pohybovaly mezi 39 a 41 stupni, maximum bylo 41,8 stupně Celsia.

Vysoké teploty hlásí prakticky celá Itálie včetně podhůří Alp. Ve 20 z 27 velkých měst bylo dnes vyhlášeno nejvyšší varování před horkem a ve středu by se měla přidat další města. Meteorologové nevylučují, že by mohl padnout teplotní rekord z roku 2021, kdy na Sicílii naměřili přes 48 stupňů.

Italské nemocnice v souvislosti s horkem hlásí nárůst počtu pacientů. Kvůli poruše klimatizace byl dnes omezen provoz hlavního soudu v Římě. V důsledku vysokých teplot je v Římě také stále akutnější problém se svozem komunálního odpadu, uvedla římská lékařská komora.

Čtyřicítky ve Španělsku i Řecku

Na většině území Španělska platí výstraha před vysokými, až extrémními vedry. Podle předpovědí by měly nejvyšší teploty dosahovat 43 stupňů v oblastech podél řeky Ebro na severovýchodě země a na ostrově Mallorca.

Akropole a další archeologické parky v Řecku zkrátí nejméně od čtvrtka do neděle svou odpolední otevírací dobu kvůli silné vlně veder, oznámily odbory. Dělo se tak už v uplynulých dnech. Do konce týdne se v některých částech středního a jižního Řecka očekávají teploty až 44 stupňů, píše AFP.

Rekordy i v Alpách

Jihovýchod Francie ovlivňuje stejná vlna veder jako zbytek Středozemí. V sedmi departementech platí oranžová výstraha, kdy mají být lidé „velmi opatrní“ a ve středu v poledne se přidají další tři departementy.

Teplotní rekord dnes padl například na horské stanici Alpe d'Huez, kde v 1860 metrech nad mořem naměřili 29,5 stupně Celsia. V 1104 metrech nad mořem v Savojsku bylo dnes 36 stupňů, na Korsice naměřili přes 38 stupňů, píše AFP.

Požáry v Řecku i na Kanárech

Lesní požár, který již druhým dnem zuří severně od Athén, v noci na dnešek nabral na intenzitě. Hasičům se naopak podařilo dostat pod kontrolu plameny jihovýchodně a západně od řecké metropole, uvedla agentura Reuters. Kvůli vážnosti situace se z Bruselu předčasně vrací premiér Kyriakos Mitsotakis.

Švýcarští hasiči od pondělí bojují s lesním požárem, kvůli kterému muselo být evakuováno přes 200 lidí. Vrtulníky, které do plamenů vypouštěly vodu, létaly celou noc. Úřady varovaly, že pokud se zvedne vítr, uhašení plamenů bude trvat dny nebo týdny.

Přibližně 400 hasičů a devět požárních letadel se snaží uhasit lesní požár, který hoří již čtvrtý den na ostrově La Palma na španělských Kanárských ostrovech. Úřady varovaly, že se může dál šířit.

Video  Jak se bránit před extrémními vedry?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi