Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Únava, úzkost, stres i agresivita: Vedra útočí na lidskou psychiku. Jak se bránit?

Autor: ula, inf - 
19. července 2023
06:20

Minulý víkend vysoké teploty přepisovaly dosavadní rekordy. I když teploty nad 38 stupňů nás do konce prázdnin zřejmě nečekají, rtuť teploměru bude i tak mnohdy stoupat nad třicítku. S horky bojují i Spojené státy americké, kde bylo naměřeno přes 40 stupňů. Světová meteorologická organizace (WMO) upozornila, že vlna veder může vést ke zvýšenému riziku srdečních infarktů a úmrtí. Podle odborníků, které Blesk Zprávy oslovily, má horko vliv na lidskou psychiku.

Zatímco v zimě se můžeme teple obléci a zamezit tak pocitu chladu, v létě je to složitější. Jak řekl Blesk Zprávám psycholog Tomáš Morávek, i když podle něj zatím není větší výzkum, který by potvrzoval vliv vedra na psychiku, určité změny v chování a výkyvy nálad se dají u lidí pozorovat. 

„Ne ale u všech. Každý je jinak citlivý. Dá se říci, že každé vystoupení z teplotní zóny, na kterou jsme zvyklí, tak způsobuje fyziologický stres, na který psychika reaguje. Stres se pak šíří celou populací, je více pozorovatelný, lidé jsou více podráždění, unavení a příliš neprožíváme radost,“ uvedl Morávek.

S ním souhlasí i Pavel Pařízek, psychoterapeut a zakladatel projektu #delamcomuzu. „Vedro může skutečně ovlivnit psychiku lidí. Vysoké teploty mohou způsobit únavu, nesoustředěnost a někdy i úzkost nebo stres. To může být především důsledkem dehydratace, na kterou je náš organismus a psychika velmi náchylný,“ dodává Pařízek.

Agresivita, podráždění a úzkostnost

U lidí se při vysokých teplotách zhoršuje koncentrace, paměť, což způsobuje, že se hůře soustředí na práci, či mohou mít výpadky paměti. Kromě myšlení se mění i nálada a emocionální kondice.

„Vedro tak může u některých lidí vyvolat agresivitu a podráždění, u někoho zase depresivitu či úzkostnost. To platí zvlášť, pokud jsou již pod stresem nebo pokud trpí nějakými zdravotními problémy. Extrémní teploty mohou také vyvolat frustraci a nepohodlí, což může vést k zvýšenému napětí a konfliktům,“ upozorňuje Pavel Pařízek.

Frustrace z vysokých teplot se může navenek projevovat jako neklidné chování, zkratkovité nebo ostré reakce, neschopnost soustředit se nebo může dojít k náladovým výkyvům. „Někteří lidé mohou být také zpomalenější a unavenější než obvykle, což může ovlivnit jejich schopnost efektivně komunikovat a interagovat s ostatními,“ vysvětluje Pařízek.

Problémy u lidí s duševními poruchami

Vysoké teploty mohou také zhoršit stav lidí, kteří mají nějakou duševní poruchu. „Například u lidí trpících depresí může vedro zvýšit jejich úzkost nebo letargii. Navíc některé léky, které se užívají při léčbě duševních poruch, mohou ovlivňovat schopnost termoregulace těla. Z těchto důvodů je důležité, aby lidé s duševními poruchami byli během horkých dnů k sobě obzvláště pozorní,“ upozorňuje psychoterapeut.

Více sebevražd na podzim?

Podle Morávka přesto depresivní stavy v létě spíše ustupují do pozadí. Více se projevují spíše na podzim, kdy ubývá přirozené světlo a je méně slunečního svitu. Někteří odborníci tak tvrdí, že na jaře a na podzim stoupá riziko sebevražedného jednání.

„Nicméně vědci stále diskutují o přesné příčině tohoto jevu. Některé teorie naznačují, že může jít o změnu světla a cirkadiánních rytmů, což může ovlivnit náladu a chování. Také podzimní měsíce mohou být spojeny s vyšším stresem, jako je například návrat do školy nebo práce po letních prázdninách,“ doplňuje Pařízek.

Jak psychicky zvládnout vedro?

Pokud víte, že se necítíte během vysokých teplot dobře, měli byste se předem připravit. „Sice s tím nemůžete nic udělat, ale zkuste si přizpůsobit program podmínkám a hlavně se nenechte vysokými teplotami zaskočit, pokud víte, že vám nedělají dobře na těle i na duši,“ radí psycholog Tomáš Morávek.

Psychoterapeut Pavel Pařízek apeluje na dostatečnou péči o tělo, dodržování hydratace a také radí vyhnout se přímému slunci během nejteplejších hodin dne. 

„Relaxační techniky jako meditace, hluboké dýchání nebo jóga mohou pomoci uklidnit mysl. Dále mohou pomoci činnosti, které dělají radost a odvádějí pozornost od vedra, například čtení, poslech hudby, sledování filmu atd. V neposlední řadě bych doporučil pravidelné sezení s terapeutem,“ uzavírá Pařízek.

 

 

Josef124 ( 13. ledna 2024 06:40 )

Tak já jsem asi jediný, kdo to má naopak. Je pro mě strašní zima, ale jakmile je vedro, tak si to užívám. Snesu vysoké teploty, takže nepotřebuju klimatizaci, bazén nic... Hovím si v tom teple . O to hůř teď snáším zimu. Venku zima, doma zima, všude zima, nic se nedá dělat. Strašný období. Nejradši bych usnul zimním spánkem a vzbudil se až v květnu. Naštěstí jsem objevil Krupa Kratom na http­s://ww­w.adam­krupa­.cz/ , který je takové moje světýlko ve tmě. Dokáže mi vždycky zvednout náladu, abych se v té negativitě neutopil.

Zobrazit celou diskusi