Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Úpal, úžeh, mdloby, křeče: Co mohou způsobit vedra a jak pomoci?

  • Autor: ula,ČTK - 
    16. 7. 2023
    10:29

    Česko v sobotu zažilo dosud nejteplejší den letošního roku. Na několika místech bylo nad 38 stupňů Celsia. I když teploty dnes rekordy trhat nebudou, v následujících dnech bude rtuť teploměru stále atakovat třicítky. Je třeba upozornit, že horké letní počasí může komukoliv způsobit zdravotní potíže. Státní zdravotní ústav (SZÚ) radí, jak rozpoznat nejčastější komplikace způsobené vedrem a jak poskytnout první pomoc.

  • 1.Kdo je nejvíce ohrožen?

    Ačkoliv zdravotní komplikace mohou způsobit zdravotní potíže komukoliv, nejvíce jsou ohroženi starší lidé (cca nad 65 let věku), malé děti (cca do čtyř let věku), těhotné, kojící či zvláště drobné ženy, lidé s omezenou pohyblivostí, dlouhodobě nemocní (nemoci srdce, vysoký krevní tlak, nadváha) a lidé léčení některými léky (například na depresi, nespavost, nemoci štítné žlázy). Těmto skupinám byste proto měli věnovat zvýšenou pozornost.

    Jaký je rozdíl mezi úžehem a úpalem? Jaký je rozdíl mezi úžehem a úpalem? | Profimedia

  • 2.Úpal

    Úpal je selhání regulace tělesné teploty, která v krátké době může dosáhnout i 41 °C a vést ke smrti či trvalým následkům.

    Příznaky úpalu: Suchá a horká červená pokožka, horečka bez pocení, rychlý a silný puls, tepavá bolest hlavy, únava, zmatenost, závratě, nevolnost až zvracení, bezvědomí

    Co dělat:

    • Okamžitě postiženého přemístěte do stínu a aktivně jej ochlazujte - ponořte ho do vany studené vody, polijte jej studenou vodou, postavte jej pod studenou sprchu, použijte zahradní hadici, otírejte postiženého houbou či ručníky namočenými ve studené vodě nebo jej alespoň zabalte do chladného vlhkého prostěradla a zapněte ventilátor.
    • Sledujte tělesnou teplotu postiženého a pokračujte v chlazení, dokud neklesne na 38,5 °C.
    • Nedávejte postiženému pít. Zatímco postiženého chladíte, zajistěte, aby někdo jiný zavolal lékařskou pomoc. V případě, že se rychlá lékařská pomoc opozdí, zavolejte nemocniční pohotovost a řiďte se jejími pokyny.

    Při mírnější formě: Na počátku jen zvýšená teplota (do 38 °C) - postiženého ochlazujte. Pokud příznaky ustoupí do jedné hodiny, postiženého jen dále sledujte a podejte mu tekutiny. Lékaře volat nemusíte, ale buďte opatrní i v následujících dnech, neboť může dojít k opožděné reakci - vyčerpání z přehřátí.

    Jaký je rozdíl mezi úžehem a úpalem? Jaký je rozdíl mezi úžehem a úpalem? | Profimedia

  • 3.Úžeh

    Úžeh vzniká v důsledku přímého působení slunečního záření, a to zejména na hlavu. Projevy jsou důsledkem podráždění mozkových blan a často se objevují až s několikahodinovou prodlevou od expozice slunci. Vedle příznaků úpalu, se kterým se úžeh často kombinuje, zde navíc nacházíme ztuhnutí šíje či světloplachost, tedy příznaky jako u zápalu mozkových blan.

    Co dělat:

    • Postiženého uložte na chladném stinném místě s podloženou hlavou a pomozte mu s ochlazováním těla včetně hlavy, opatrně podávejte tekutiny po douškách.
    • Při vážnějším průběhu (nebo dokonce bezvědomí) volejte záchrannou službu, uložte postiženého do stabilizované polohy a kontrolujte, zda dýchá a jeho srdce tepe.
    • Při selhání srdeční akce či dýchání okamžitě začněte se srdeční masáží a umělým dýcháním.
    • Nepodceňujte prevenci úžehu: Nošení pokrývky hlavy a zvlhčování vlasů, dostatek tekutin a pravidelné celkové ochlazování organismu.

    V sobotu 15. 7. padaly v Česku teplotní rekordy. V sobotu 15. 7. padaly v Česku teplotní rekordy. | ČTK / Hájek Ondřej

  • 4.Mdloba (synkopa) z horka

    Mdloby z horka vznikají většinou při delším stání. Příčinou je nedostatečné prokrvení mozku při nižším krevním tlaku (ztráty tekutin pocením, rozšíření cév a snížený návrat krve z dolních končetin). Obvykle je vědomí obnoveno během několika vteřin.

    Co dělat: Uložte postiženého na chladném stinném místě se zvednutýma - odloženýma nohama, uvolněte oděv, pomozte s ochlazováním (obklad na hlavu, zátylek), opatrně podávejte tekutiny po doušcích.

    Pokud došlo k nějakému úrazu při pádu, zejména úderu do hlavy, anebo při poruše vědomí, je nutný okamžitý transport k lékaři.

    V sobotu 15. 7. padaly v Česku teplotní rekordy. V sobotu 15. 7. padaly v Česku teplotní rekordy. | ČTK / Hájek Ondřej

  • 5.Křeče z přehřátí

    Křeče postihují obvykle oblast břicha a končetin, většinou v souvislosti s fyzickou námahou. Vznikají ze ztrát vody a solí pocením.

    Co dělat: Ukončete namáhavou činnost a zůstaňte v klidu na stinném chladném místě a zvolna upíjejte například iontové nápoje pro sportovce nebo osolenou vodu (jedna čajová lžička soli na litr vody), v další fázi ovocné šťávy. Svaly pevně stlačte a uvolněte je jemným promasírováním.

    Jestliže křeče do jedné hodiny neustoupí, volejte lékaře.

    Pokud křeče ustoupí, relaxujte a k namáhavé činnosti se ještě několik hodin nevracejte, i když se jinak cítíte dobře. Další námaha by mohla vést k úpalu či vyčerpání z přehřátí.

    V sobotu 15. 7. padaly v Česku teplotní rekordy. V sobotu 15. 7. padaly v Česku teplotní rekordy. | ČTK / Deml Ondřej

  • 6.Vyčerpání z přehřátí

    Vyčerpání může vzniknout i několik dní po expozici vysoké teplotě při nevyvážené náhradě tekutin. Projevuje se pocením, bledostí, únavou, slabostí, svalovými křečemi, závratěmi až mdlobami, nevolnostmi či zvracením. Připojují se poruchy jednání: Zmatenost či excitace. Tělesná teplota může být normální. Kůže studená a vlhká, puls rychlý a slabý, dýchání rychlé a mělké.

    Co dělat: Pomoci s ochlazováním a podat tekutiny, zejména iontové nápoje, osolenou vodu, studený slabě oslazený čaj či ředěný džus po doušcích. V případě nevolnosti tekutiny nepodávejte a kontaktujte lékaře, stejně jako při poruše vědomí či jinak závažnějším průběhu.

    Vedra zasáhla Itálii (15. 7. 2023). Vedra zasáhla Itálii (15. 7. 2023). | Reuters

  • 7.Spálení sluncem

    Spáleniny kůže se projevují jako zarudlá a abnormálně teplá pokožka, bolest, později puchýře a celkové příznaky: Zvýšená teplota, únava, bolest hlavy, nevolnost.

    Co dělat:

    • Při výraznějších celkových příznacích postupovat jako při úpalu, vyhýbat se slunci, postižené místo chladit - ponořit do čisté studené vody, přiložit studené obvazy, eventuálně aplikovat zvlhčující roztoky či speciální přípravky z lékárny. V nouzi poslouží vychlazený a slabý hořký černý čaj, nepoužívat masti či máslo a jiné tuky.
    • Puchýře nepropichujte, odlupující se kusy kůže nestrhávejte.
    • Při spálenině u dětí mladších jednoho roku je vždy třeba vyhledat lékaře, u starších dětí a dospělých vyhledejte lékaře jen při těžším průběhu.
    • Dokud se kůže neuzdraví, nevystavujte ji znovu slunci.

    Vedra zasáhla Itálii (15. 7. 2023). Vedra zasáhla Itálii (15. 7. 2023). | Reuters

  • 8.Vyrážka z přehřátí

    Vyrážkou z přehřátí jsou zarudlé shluky drobných pupínků obvykle na krku, horní části hrudníku, pod prsy, v tříslech a v loketním ohbí.

    Co dělat: Postižené místo udržovat suché, je možné použít zásyp, naopak nepoužívat krémy či masti. Vyrážka nevyžaduje lékařskou pomoc a obvykle sama odezní. Nejlépe se léčí v chladnějším prostředí s nižší vlhkostí.

    V sobotu 15. 7. padaly v Česku teplotní rekordy. V sobotu 15. 7. padaly v Česku teplotní rekordy. | ČTK / Hájek Ondřej

sorgedoktor ( 16. července 2023 19:01 )

Na Jizni Morave je ted vecer venku 43,5 venku na slunku.To jsem tady jeste nezazil

Thyronx ( 16. července 2023 15:09 )

i tady na Floride jsou 38C vzacne. Ovsem, prostredi a domy jsou tem teplotam prizpusobeny.

krapotkin ( 16. července 2023 13:41 )

Kdyby se bolest hlavy u mne řídila podle vedra, pak by bylo vedro 24 hodin denně a 365 dní v roce - včetně mrazů.

Zobrazit celou diskusi