Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Takové vedro ještě Evropa nezažila! Španělsko naměřilo šílených 45 °C, Itálie skoro 42°C

Aktualizováno -
18. července 2023
21:14
Autor: ČTK, Mii, inf - 
18. července 2023
13:57

Teploty v Severní Americe, Asii, na severu Afriky a ve Středozemí budou tento týden po delší dobu přesahovat 40 stupňů Celsia, uvedla dnes podle agentury Reuters Světová meteorologická organizace (WMO). Upozornila, že vlna veder tento týden zesílí, což způsobí i nárůst nočních teplot a může vést ke zvýšenému riziku srdečních infarktů a úmrtí. V Římě již dnes padl teplordní rekord, podle regionální meteorologické služby nejvyšší teplota dosáhla 41,8 stupně. Také v Katalánsku dnes poprvé meteorologové naměřili přes 45 stupňů. 

Teploty v některých oblastech by se tento týden v době kolem půlnoci mohly pohybovat nad 30 stupni, uvedla WMO.

„Opakující se vysoké noční teploty jsou zvláště nebezpečné pro lidské zdraví, protože tělo není schopno se zotavit z přetrvávajícího tepla. To vede ke zvýšenému počtu případů srdečních infarktů a úmrtí,“ řekl novinářům v Ženevě John Nairn, který je expertem WMO na extrémní vedra.

Jak uvedl Panu Saaristo z Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC), nejvíce ohrožení jsou kojenci, starší lidé a osoby trpící chronickými nemocemi.

Podle expertů mohlo loni v důsledku veder zemřít více než 60 000 Evropanů, a to navzdory jednomu z nejlepších systémů včasného varování na světě. Červený kříž volá starším lidem v Itálii, aby je zkontroloval, v Řecku rozdává pitnou vodu a buduje přístřešky pro lidi zasažené požárem na španělském ostrově La Palma, dodal Saaristo.

Již v pondělí WMO uvedla, že vlna veder, která sužuje Středozemí, bude na některých místech pravděpodobně pokračovat do srpna. Organizace tehdy rovněž sdělila, že bude prověřovat případné nové teplotní rekordy, neboť intenzivní vlny veder zasáhly jih USA, Středozemí, severní Afriku, Blízký východ a některé země v Asii, včetně Číny.

Světová meteorologická organizace v pondělí rovněž zpětně potvrdila nový rekord pro kontinentální Evropu, tedy 48,8 stupně Celsia, které byly naměřeny 11. srpna 2021 na Sicílii. Světový rekord je pak 56,7 stupně v červenci 1913 v americkém Údolí smrti. Nové rekordy mohou podle WMO přijít v příštích dnech.

V několika zemích padly nové rekordy

Úřady v řadě středomořských zemí dnes vyzvaly obyvatele i cizince v turistických destinacích, aby nevycházeli z domů. V Itálii pracovníci Červeného kříže obvolávali starší lidi, zatímco v Portugalsku úřady na sociálních sítích varovaly lidi, aby nenechávali domácí zvířata a děti v zaparkovaných autech. Dobrovolníci v Řecku rozdávali pitnou vodu a ve Španělsku připomínali, aby se lidé chránili před vdechováním kouře z požárů.

V Řecku odpoledne padlo rozhodnutí, že Akropole a další archeologické parky zkrátí svou odpolední otevírací dobu. Odpolední pracovní doba se zkrátí o dvě až čtyři hodiny, píše deník Kathimerini. Omezení bude platit nejméně od čtvrtka do neděle. Již v uplynulých dnech park v aténské Akropoli zavřel předčasně kvůli vysokým teplotám.

V Katalánsku dnes poprvé meteorologové naměřili přes 45 stupňů Celsia. Podle celostátní meteorologické služby Aemet bylo nejtepleji ve městě Figueres, kde maximální teplota dosáhla 45,3 stupně. To byl také dnešní nejvyšší údaj za celé Španělsko. Regionální meteorologická služba SMC pak naměřila 45,1 stupně u přehrady Darnius-Boadella. V Katalánsku dosud nikdy teploty překročily 44 stupňů, píše místní tisk.

Podle regionální agentury na ochrany životního prostředí na Sardinii dnes v desítkách obcích teploty překonaly 40 stupňů. Nejtepleji bylo v obci San Gavino na jihu ostrova, kde meteorologická stanice naměřila až 46 stupňů. Teploty mezi 46 a 47 stupni naměřily i některé stanice na Sicílii, uvedl deník La Repubblica. Meteorologové nevylučují, že by mohl padnout teplotní rekord z loňského roku, kdy na Sicílii naměřili přes 48 stupňů.

Video  Jak se bránit před extrémními vedry?  - Videohub
Video se připravuje ...

krapotkin ( 19. července 2023 10:16 )

Teploty, které vyhovují přivandrovalcům z Afriky a Arábie. Ještě zlikvidovat tu hnusnou zeleň, aby byl všude krásný píseček s přesypy a vysoké dávky, to bude jejich gusto.

hafblaf ( 18. července 2023 22:00 )

Necháme se raději pomalu uvařit, než se omezit.

Zobrazit celou diskusi