Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vedra trápí i jih USA: V Údolí smrti hrozí až 55 °C, Kalifornii čeká „brutálně horký víkend“

Autor: ČTK - 
13. července 2023
22:02

Na více než 100 milionů Američanů se vztahují různě silné výstrahy meteorologů kvůli vedru. Ve městě Phoenix 13 dní po sobě teplotní maxima přesáhla 43 stupňů Celsia. V kalifornském Údolí smrti by mohla teplota vystoupat až na necelých 55 stupňů, a tak stanovit nové globální maximum posledních více než 100 let. Velká část jihu Spojených států v těchto dnech znovu zažívá extrémně vysoké teploty, na některých místech je podle médií úleva v nedohlednu.

Aktuální vlna veder se dotýká oblastí podél jižních hranic USA od Kalifornie na západě po Floridu na východě. Americká Národní meteorologická služba (NWS) vydala v této souvislosti výstrahy týkající se asi 113 milionů lidí, uvádí zpravodajská společnost BBC. Podle deníku The New York Times hrozí asi 73 milionům obyvatel „nebezpečné horko“, tedy podmínky, kdy pocitové teploty ve stínu šplhají nad 39 stupňů Celsia.

„Na mnoha místech je pozoruhodnější dlouhé trvání pokračující vlny veder než její intenzita,“ napsal dnes list The Washington Post. Odkazuje tím mimo jiné na to, že druhý nejlidnatější americký stát Texas zažíval extrémní vedra skoro celou druhou polovinu června. Části Texasu zažily nejteplejší červen od počátku měření, dnes se v tomto státě čekaly maximální pocitové teploty přes 45 stupňů Celsia.

„Bylo to víc než jen vedro,“ vzpomínal na nejteplejší červnové dny Gary Martin z Rio Grande Village u mexických hranic. „Vyjdete ven, kde je to, jako byste strčili hlavu do horkovzdušné trouby,“ řekl v rozhovoru s BBC.

Na řadě míst padají od června teplotní rekordy, nové nejvyšší hodnoty pro daná data či daný měsíc se čekají i v nejbližších dnech. Ohrožena je také nejvyšší hodnota z celosvětových měření za posledních více než 100 let, tedy 54,4 stupně Celsia zaznamenaných v Údolí smrti v letech 2020 a 2021. Nyní předpověď pro tuto pouštní oblast u hranic Kalifornie s Nevadou slibuje až 54,9 stupně.

Značná část Kalifornie se podle BBC připravuje na „brutálně horký víkend“, kdy by teploty ve městech mohly šplhat nad 45 stupňů. Vláda nejlidnatějšího amerického státu uvedla, že nejbližší dny budou „konkurovat těm nejhorším vlnám veder, jaké kdy region zažil“. Úřady ohlásily otevírání takzvaných „ochlazovacích středisek“ pro obyvatele, kteří doma nemají klimatizaci, nebo pro lidi žijící na ulici, jichž je v Kalifornii více než 150 000.

Zpravodajský web Axios uvádí, že za aktuálními vedry je opět meteorologický fenomén označovaný jako „tepelný dóm“, což je zóna vysokého tlaku vzduchu, která „uvězní“ teplý vzduch na jednom místě. Ta nad jihem USA by mohla dosáhnout rekordní intenzity pro daný region a roční období, což nasvědčuje „velmi neobvyklému vzorci počasí“.

Video  Jak se bránit před extrémními vedry?  - Videohub
Video se připravuje ...

krapotkin ( 14. července 2023 12:19 )

No jo, Amíci. Ti musí mít vždycky něco extra.

Zobrazit celou diskusi