Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zmatená senátorka (89) šokovala kolegy. Nepamatuje si, že byla dva měsíce pryč. Odstoupit nechce

Autor: ČTK - 
18. května 2023
21:47

Do amerického Senátu se minulý týden po hospitalizaci vrátil nejstarší člen legislativní komory: 89letá zástupkyně Demokratické strany z Kalifornie Dianne Feinsteinová. Podle dnešního článku listu The New York Times (NYT) však její léčbu pásového oparu provázely četné komplikace, z nichž některé dosud nebyly veřejnosti známé. O rezignaci přesto senátorka odmítá uvažovat.

Feinsteinová se po dvouměsíční absenci vrátila do Senátu na vozíčku a oznámila, že s ohledem na svoje zdraví zvolí „lehčí“ pracovní vytížení. Podle NYT se při návratu zdála být „šokujícím způsobem omezená“. „Levá strana její tváře byla zmrzlá a jedno oko měla téměř zavřené, zdála se být dezorientovaná,“ popisuje deník.

Dva nejmenované zdroje obeznámené s jejími zdravotními problémy NYT popsaly, že stav senátorky je výsledkem komplikací spojených s hospitalizací. Pásový opar se údajně rozšířil na její krk a obličej, což způsobilo zrakové potíže a ochromení tváře. Nákaza také vyvolala encefalitidu, což je zánětlivé onemocnění mozku s potenciálními dopady na paměť nebo řeč pacienta.

Pochybnosti o mentálních schopnostech Feinsteinové přitom panovaly už před letošním pobytem v nemocnici. Nová zjištění by mohla ještě posílit volání po její rezignaci, které přichází i od některých demokratů v Kongresu.

Zpráva NYT přichází dva dny poté, co magazín Slate publikoval text o „krátké, znepokojivé konverzaci“ se senátorkou. Autor popisuje, jak Feinsteinovou potkal na chodbě Senátu po úterním hlasování, přičemž následný rozhovor vyvolával dojem, že si senátorka nepamatuje svou několikatýdenní absenci. „Nebyla jsem pryč. Pracovala jsem,“ uvedla v jednu chvíli.

Kalifornská senátorka už dříve oznámila, že příští rok svůj mandát nebude obhajovat. Úvahy o rezignaci ovšem podle NYT odmítá, přestože mnozí lidé z jejího okolí popsali, že je pro ně těžké sledovat, jak se snaží po nemoci dál pracovat.

Kancelář senátorky se ke zdravotním potížím odmítla podrobněji vyjádřit.

Zobrazit celou diskusi