Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Měli bychom vás zakázat!“ Američtí kongresmani grilovali šéfa TikToku kvůli sběru dat

Aktualizováno -
23. března 2023
22:00
Autor: mav, ČTK - 
23. března 2023
16:20

 Šéfovi sociální sítě TikTok Shou Zi Chewovi se dnes nepodařilo uklidnit skepticky naladěné členy výboru pro energetiku a obchod americké Sněmovny reprezentantů ohledně bezpečnosti dat a moderace obsahu na platformě. Pro zákaz TikToku se vyslovili přední senátoři jako demokrat Michael Bennet či republikán Marco Rubio. Aplikaci používá přes 150 milionů Američanů, tedy necelá polovina populace. Klíčovým tématem "grilování" byla obava z toho, že k jejich osobním datům může získat přístup Peking. Síti tak v USA dál hrozí zákaz.

  • V několika zemích již čelí aplikace regulaci nebo zákazu kvůli údajným kybernetickým hrozbám a možnému sdílení uživatelských dat s čínskými komunisty.
  • TikTok je kritizován za množství dezinformačních videí, nebezpečných výzev či pornografických snímků
  • Další rovinou kritiky vůči TikToku je, že podporuje závislost nezletilých na mobilním telefonu.

Tahanice o TikTok jsou součástí širšího globálního soupeření mezi Čínou a USA a jejich západními spojenci o technologickou a ekonomickou převahu, napsala dnes agentura AP. Britský parlament zakáže čínskou aplikaci TikTok na všech služebních zařízeních a v širší parlamentní síti s odkazem na kybernetickou bezpečnost. Obdobný krok již dříve oznámily například Evropská komise či Evropský parlament, Kanada, Belgie, Dánsko či česká ministerstva vnitra a zahraničí.

Mateřskou společností sítě je pekingská technologická firma ByteDance, která má v rámci své řídící struktury také výbor složený z členů čínské komunistické strany. „Dovolte mi, abych to prohlásil jednoznačně: Společnost ByteDance není agentem Číny ani žádné jiné země,“ konstatoval dnes americkými před zákonodárci Shou.

Šéfka výboru, republikánka Cathy Rodgersová řekla, že TikTok je hrozbou pro americkou národní bezpečnost i pro děti, které jej používají. Shou úvodem slyšení před kongresmany argumentoval, že TikTok „bere obavy z ohrožení národní bezpečnosti vážně“, není „vlastněn ani ovládán“ čínskou vládou a že „60 procent jeho podílu vlastní světoví investoři a tři z pěti členů jeho správní rady jsou z Ameriky“.

K tématu hrozby pro dětské uživatele Shou řekl, že ačkoliv je většina uživatelů TikToku dospělých, TikTok bere dopady sítě na děti vážně, a proto jsou na ní nyní dostupnější videa o vědě, technologiích nebo matematice, která mají na platformě podle Shoua už 116 miliard zhlédnutí. Republikánský poslanec Morgan Griffith šéfovi TikToku řekl, že jeho vnoučata omezení zavedená platformou pro mladší 18 let s lehkostí obcházejí.

Shou firmu opakovaně bránil odkazováním na Project Texas, do kterého TikTok investuje 1,5 miliardy dolarů (32,7 miliardy Kč). Všechna data, která generují američtí uživatelé, mají skončit na amerických serverech spravovaných firmou Oracle. V USA TikTok tato data ukládá od loňského října. Tento měsíc začala společnost mazat všechna historická data amerických uživatelů ze serverů, které nejsou součástí systému Oracle, uvedl Shou. Dokončení tohoto procesu očekává ještě v letošním roce.

Rodgersová ve druhé sérii „grilování“ požadovala po Shouovi jednoslovné odpovědi na otázky, zda TikTok cenzuruje politicky citlivá témata pro čínskou komunistickou stranu, konkrétně čínské zacházení s ujgurskou muslimskou menšinou, masakr na náměstí Nebeského klidu nebo otázku Tchaj-wanu. Shou odpověděl, že veškerý takový obsah je síti dostupný.

Zákazy TikToku v Česku

České instituce nyní používání TikToku omezují. „Množství sbíraných dat a nakládání s nimi, v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v ČR nám nedává jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ uvedl 8. března ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Lukáš Kintr. Dalším důvodem pro vydání varování je podle úřadu právní a politické prostředí v Číně, kterému podléhá vývojář a provozovatel aplikace, pekingská společnost ByteDance.

Varování vyslyšela mj. vláda a ministerstva, obě komory parlamentu, Akademie věd ČR nebo Český rozhlas – ruší své účty na TikToku a zakazují či přinejmenším důrazně nedoporučují zaměstnancům aplikaci používat na služebních telefonech a počítačích.

Kdo už aplikaci zakázal?

  • Indie, která nemá s Čínou nejlepší vztahy, zakázala celou aplikaci už roku 2020. 
  • Evropská komise zakázala svým zaměstnancům používat TikTok na služebních zařízeních s odkazem na možnou kybernetickou hrozbu. Zaměstnanci komise nesmějí TikTok používat na služebních zařízeních a od 15. března ani na těch soukromých, na nichž mají zároveň nainstalované pracovní aplikace.
  • Také kanadská vláda začala od 1. března na všech svých zařízeních blokovat TikTok. Podle listu National Post se vláda obává úniku dat, který by mohl zvýšit zranitelnost vůči kybernetickým útokům. 
  • Britská vláda minulý týden oznámila, že s okamžitou platností zakazuje aplikaci TikTok na vládních zařízeních.
  • Nizozemská vláda chce po svých úřednících, aby ze služebních mobilů odstranili aplikace z Číny či Ruska. Opatření se týká i TikToku.
  • Belgická vláda zakázala používání TikToku na zařízeních vlastněných nebo placených belgickou vládou po dobu nejméně šesti měsíců.
  • Dánské ministerstvo obrany svým zaměstnancům zakázalo používat na služebních telefonech TikTok s ohledem na kybernetickou bezpečnost. 

Video  Jak zrušit účet na TikToku 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivan rehak ( 23. března 2023 21:06 )

No hlavně nad ním nemají ušáci kontrolu a trušku je znervoznuje, že by ,ohl přesrtihnout jejich fb, který vás sleduje snad víc jak kgb a stb dohromady, ale to je přeci v pořádku ne. Vše co vlastní ušák je košér a co je z citziny v tom vždy hledají podvod.

viho ( 23. března 2023 20:30 )

Hlavní problém je v tom, že TikTok už není sociální síť, tedy distributor informací, ale vydavatel informací, anglicky publisher. Protože uživateli vnucuje souvislý tok informací založený na profilování konkrétního uživatele podle jakéhosi tajného algoritmu, který navíc mohou zaměstnanci TikToku ovládat a upřednostňovat informace, které chtějí šířit. U ostatních sociálních sítí převažuje aktivní vyhledávání informací samotným uživatelem. Například Twitter v novější verzi své aplikace striktně oddělil do samostatné záložky to, co je uživateli předkládáno algoritmem, a do samostatné záložky to, co si uživatel sám vyhledal, takže uživatel nemusí sledovat ten automaticky generovaný obsah. A na vydavatele se vztahují mnohem přísnější pravidla ohledně obsahu, TikTok by v podstatě měl mít televizní licenci, vyváženost obsahu by měla sledovat nějaká nezávislá komise, atd. A to je podstata toho, co se řeší.

diskutujici ( 23. března 2023 18:41 )

Tak hlavně že nikdo jiný ty data nesbírá

JaNat ( 23. března 2023 18:33 )

A každý kdo na ně leze je zodpovědný sám za sebe.

Zobrazit celou diskusi