Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jih Evropy sežehnou vedra: Sardinii čeká až 47 stupňů. V Řecku zavírají památky

Aktualizováno -
14. července 2023
18:51
Autor: ČTK - 
13. července 2023
14:04

Vysoké teploty, s nimiž se teď potýkají obyvatelé řady evropských zemí, nepoleví ani v příštích dnech. Například v Itálii od neděle očekávají další vlnu veder, která může přinést teploty atakující dosavadní evropský rekord. Ten činí 48,8 stupně Celsia a v srpnu 2021 ho naměřili na Sicílii. Na Sardinii, tedy rovněž v Itálii, by teplota za pár dní mohla vystoupat až na 47 stupňů, informovala agentura EFE. Ve Španělsku už tento týden na jihovýchodě naměřili téměř 45 stupňů Celsia, první letošní vlnu veder s teplotami přes 40 stupňů očekávají v Řecku.

Současnou vlnu veder pojmenovali italští meteorologové Kerberos, podle trojhlavého psa z řecké mytologie, který střežil vchod do podsvětí. Očekávanou vlnu, která má přijít v neděli, nazvali Cháron, podle převozníka mrtvých v podsvětí, opět podle řecké mytologie. Už tento týden v Itálii teploty překročily 40 stupňů a v desítkách měst, včetně Říma, Florencie či Boloně, vyhlásili kvůli vedrům nejvyšší stupeň varování.

V Itálii si nynější vlna veder vyžádala tento týden nejméně jednu oběť na životě, v nemocnici zemřel 44letý stavební dělník, který pracoval na výstavbě silnice ve městě Lodi na severu země. V Římě podle tamních úřadů v úterý zkolabovalo kvůli vedrům několik turistů, včetně Brita, který omdlel u Kolosea.

Podle studie zveřejněné před několika dny v časopise Nature Medicine zaznamenali právě v Itálii loni v létě nejvíce obětí veder, kolem 18.000, druhé v této statistice bylo Španělsko s více než 11.000 oběťmi a třetí Německo (asi 8000). Od loňského června do začátku září zemřelo podle této studie v souvislosti s vlnami veder v Evropě téměř 62.000 lidí.

Teploty ve Španělsku už tento týden dosáhly na řadě míst v jižní části země přes 44 stupňů Celsia, nejvíce (44,6 stupně) naměřili v pondělí ve městě Loja v provincii Granada. Tento týden také padly ve Španělsku dva lokální rekordy pro červenec, a to v Albacete na jihovýchodě (42,9 stupně) a v Daroce u Zaragozy (40,6 stupně). Nejvyšší teploty ve Španělsku v historii měření zaznamenali v provincii Córdoba v srpnu 2021, kdy teplota vystoupala až na 47,6 stupně.

A zatímco ve Španělsku nyní už vlna velkých veder opadá, na teploty přes 40 stupňů se mají připravit v Řecku, jehož velkou část potrápí horka až do začátku příštího týdne. Nejhorší bude zřejmě situace v pátek a v sobotu, kdy meteorologové ve střední části země předpovídají až 43 stupňů Celsia. Řecké ministerstvo kultury kvůli tomu mimo jiné zvažuje přerušit otevírací dobu archeologických parků a na pátek rovněž vláda podle místních médií možná vyhlásí volno pro státní zaměstnance.

V Aténách dnes kvůli vedrům v poledne pro turisty uzavřeli přístup na Akropoli a ministerstvo práce vydalo pokyn, aby zaměstnanci co nejvíce omezili pobyt venku, napsala agentura DPA. V kyperské Nikósii dnes teploty vyšplhaly na 43 stupňů a podobně je na tom Itálie, kterou ale podle meteorologů to nejhorší teprve čeká.

Vedra v Řecku

Na Akropoli dnes dopoledne kvůli horku zkolabovala turistka a v poledne se známá památka na pokyn úřadů zcela uzavřela. Návštěvníci se tam dostali znovu až pozdě odpoledne, kdy sluneční žár polevil. Lidem, kteří navzdory počasí touží vidět antický Parthenon, asistují zdravotníci Červeného kříže, kteří na místě rozdávají vodu a poskytují první pomoc, napsala agentura AP.

Vedra trápí také Itálii, kde dnes platí nejvyšší, červený stupeň výstrahy před vysokými teplotami v deseti městech, jimiž jsou Boloňa, Campobasso, Florencie, Frosinone, Latina, Perugia, Pescara, Rieti, Řím a Viterbo. V sobotu a v neděli se výstraha rozšíří i na Bari, Cagliari, Kátanii či Palermo.

Meteorologové vysvětlují, že za současnou vlnou veder stojí anticyklóna Kerberos, kterou by měla vystřídat další anticyklóna Chárón, jež přinese ještě vyšší teploty. „Opravdové vedro teprve přijde... ty nejvyšší teploty čekáme v úterý a ve středu,“ citovala agentura Adnkronos italského meteorologa Mattiu Gussoniho. Podle něj se musí Řím připravit na teploty kolem 42 stupňů, ještě mnohem tepleji má být na Sardinii, kde může být příští týden podle předpovědí až 47 stupňů.

Varování kvůli vysokým teplotám vydali i meteorologové na Maltě, kde má být od soboty do středy kolem 37 stupňů a více, pocitově může teplota kvůli velké vlhkosti ještě vyšší, uvedl list Times of Malta. Španělsko nyní naopak zažívá několikadenní mírné ochlazení poté, co začátkem týdne na jihu země naměřili přes 40 stupňů. Teploty těsně pod 40 stupňů ale přesto dnes meteorologové předpovídali pro 12 ze 17 španělských regionů. Meteorologická služba Aemet navíc varovala, že další vlna extrémních veder dorazí v neděli.

Video  Jak se bránit před extrémními vedry?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi