Mladá Maya, která loni v březnu v Národním muzeu spustila hasicí zařízení, v pondělí opět stanula u Obvodního soudu pro Prahu 1. Za způsobenou škodu jí hrozí podmíněný trest v délce 14 měsíců a ambulantní psychiatrické i protidrogové léčení. Spuštěním alarmu způsobila škodu ve výši 1,3 milionu korun. Dívka se hájí tím, že v momentu, kdy alarm spustila, byla nepříčetná a neuvědomovala si, co dělá. Podle znalce sjednaného obhajobou dívka trpí psychickou poruchou a má narušený kontakt s realitou.

Tvrdí to i její matka, která u soudu uvedla, že její dcera byla již třikrát hospitalizována na psychiatrii. Samotná Maya měla incident vysvětlit matce tím, že se v muzeu natáčel film a že ve scénáři bylo napsáno, aby tlačítko zmáčkla. Podobné bludy podle jejích slov neměly být neobvyklé, údajně jimi měla trpět vždy po propuštění z léčebny, než začaly působit léky.

To se ale nezdá znalkyni obžaloby Gabriele Leblové, ta sice připouští, že si obžalovaná Maya čas od času mohla projít psychickou epizodou, nicméně v dané době podle ní byla zaléčená a bludy ani halucinace mít nemohla. Dva dny před incidentem ji totiž propustili z krátkodobé hospitalizace na psychiatrii, kde dostala injekci, která do těla postupně uvolňuje látku zabraňující bludům. Způsob, kterým své halucinace pak při znaleckém zkoumání dívka popisovala, jí přišel velmi nevěrohodný.

Halucinace, nebo výmysly?

U soudu proto v pondělí zazněly výpovědi také dvou psychiatriček, které Mayu vyšetřovaly několik týdnů po tom, co se celý incident odehrál. Podle jejich svědectví dívka vykazovala jisté známky nestability i v květnu, tedy více než měsíc po tom, kdy alarm v muzeu spustila. Obě lékařky se shodly na tom, že ve chvíli, kdy se rozhodla alarm spustit, mohla trpět halucinacemi. „Mayu jsem vyšetřovala jednou, pravidelně dochází do našeho zařízení. Bylo to v květnu. Když si na ni vzpomínám, byla ještě značně paranoidní, z mého pohledu není pochyb o tom, že ten trestný čin byl spáchán pod vlivem psychotických symptomů,“ uvedla jedna z psychiatriček. Maya podle ní trpí schizoafektivní poruchou, jejíž příznaky mohou rychle vzplanout, ale také rychle reagovat na léčbu.

Stejného názoru je také doktorka, k níž Maya od loňského května dochází pravidelně jednou za měsíc. „Když jsem ji poprvé viděla, přišla ve stavu, kdy byla depresivní, paranoidní, vyděšená z lidí a bála se. Měla pokleslou náladu a poruchy soustředění. Řešily jsme spolu medikaci. Z mého pohledu trpí dlouhodobým psychotickým onemocněním. A z mého pohledu by měla být léčena,“ uvedla psychiatrička. Maya jí údajně sdělila, že se do muzea vydala, protože jí to poradil jakýsi hlas v hlavě. Ten jí také měl říct, že má alarm spustit a že je to celé jen hra.

Obě ženy tak svými výpověďmi nepřímo zpochybnily závěr znaleckého posudku, který tvrdí, že Maya musela být v době incidentu příčetná. Její obhájce proto navrhl provedení revizního posudku, který se bude znovu zabývat psychickým stavem mladé dívky. Senát jeho návrhu vyhověl. Soud bude pokračovat v červnu.

Mladá žena se do Národního muzea vypravila loni 31. března odpoledne. Koupila si vstupenku a v jedné z místností následně po rozbití ochranného skla a stisknutí tlačítka záměrně spustila hasicí zařízení. Do místnosti tak začalo ze dvou nádrží proudit 716 kilogramů speciálního plynu, který brání hoření. Hasicí zařízení tak ztratilo schopnost plnit svůj účel a několik místností s exponáty muzea přestalo být chráněno před požárem. Jeden kilogram bezdůvodně vyplýtvaného plynu stojí přes 2000 korun.

Dívka pak z muzea utekla, zachytily ji ale bezpečnostní kamery a také ji vyfotografovalo několik návštěvníků. Krátce po medializaci případu kriminalisté odhalili její totožnost.

Fotogalerie
6 fotografií