Požár propukl v sobotu 27. srpna dopoledne v západním křídle budovy A, kde byla umístěna pracoviště neurologie, oční klinika, ORL či hematologická ambulance. Oheň zničil střechu a podkroví pavilonu, nikdo z několika desítek evakuovaných pacientů ani personálu se nezranil, lehčí zranění utrpěli při zásahu tři hasiči. 

Ihned po požáru nemocnice přesunula pracoviště z poškozené budovy do náhradních prostor v areálu, provizorně také zakryla shořelou střechu a začala se sanací budovy. Trvalé zastřešení, na kterém se pracuje, má být hotovo v září, sdělila mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Nemocnice se podle ní nyní chystá uzavřít smlouvy s vybraným dodavatelem na zhotovení projektu na úpravu vnitřních prostor budovy zasažené požárem. „Rádi bychom zajistili návrat pracovišť do původních prostor samozřejmě co nejdříve. Jsme ale limitováni zákonnými postupy, kdy musíme soutěžit zhotovitele jednotlivých projektů obnovy, což je časově náročné. Naším cílem je dále intenzivně pracovat na tom, aby byla budova zprovozněna v příštím roce,“ uvedla dnes Zinke.

ÚVN zahájila činnost před 85 lety, kdy se v nynějším areálu otevřela pod názvem Masarykova vojenská nemocnice. Dlouhá léta byla léčebným zařízením armády, než se v roce 1994 plně otevřela i nevojenské veřejnosti. Od roku 2012 je fakultní nemocnicí. Pečuje o válečné veterány, naopak se nezabývá dětským lékařstvím. Dlouhodobě se stará také o české prezidenty.

Video
Video se připravuje ...

Požár zachvátil střechu Ústřední vojenské nemocnice v Praze Aktu.cz

Fotogalerie
53 fotografií