Zbrusu nová základní škola na Praze 9 otevře své třídy prvním studentům už od 4. září. ZŠ Elektra v Sousedíkově ulici časem pojme až 800 studentů a otevře i tři třídy mateřské školy. Moderní škola plně odpovídá standardům učení ve 21. století.

Hřiště na střeše

Pro studenty jsou zde připraveny odborné učebny, kvalitní zázemí ale i střešní hřiště, nebo prostorná odhlučněná tělocvična. Městská část navíc dodržela harmonogram i předpokládaný rozpočet stavby, což se u podobně významných staveb jen tak nevidí. Celková částka za výstavbu školy se vyšplhala na 570 milionů korun.

Škola časem pojme až 800 studentů do 33 tříd. Patnáct tříd je vyhrazeno pro děti na prvním stupni, osm pro druhý stupeň, ale počítá se i se šesti odbornými učebnami, třemi třídami pro mateřskou školku a jednou přípravnou třídou. Součástí školy jsou také podzemní garáže se čtyřiceti parkovacími místy.

První žáci v lavicích usednou hned začátkem nastávajícího školního roku, než se kapacita školy ale zcela naplní, bude to ještě tři až čtyři roky trvat. „Od září plánujeme otevřít tři první třídy, jednu druhou, jednu třetí a jednu čtvrtou třídu. Doposud jsme od rodičů, kteří mají zájem, přijali 170 žádostí. Původně jsme chtěli otevřít jen dvě první třídy, ale ten zájem byl takový, že jsme museli otevřít i třetí,“ vysvětlila novinářům radní MČ Prahy 9 Tereza Štaubrová (ODS). ZŠ Elektra bude prozatím fungovat jako detašované pracoviště ZŠ Novoborská, až v dalších letech se škola zcela osamostatní a naplní i další třídy.

„Na území číslovaných městských částí je to téměř po třiceti letech první škola, která se v Praze otevírá. Symbolická je v tom, že navzdory covidu a vysoké inflaci se nám podařilo dodržet původní rozpočet. Na jedno dítě jsme investovali přibližně 650 tisíc korun, což je rekordní, protože dnes už se pod milion takřka nedá dostat. Symboliku vidím především v tom, že škol je potřeba hodně, ale peněz už je málo,“ řekl novinářům starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS). Přípravy na projektu zahájila městská část již v roce 2011, kvůli obtížnému povolovacímu procesu však první kopnutí do země přišlo teprve před dvěma lety.

Městská část Praha 9 současně ve spolupráci s Magistrátem připravuje další projekt školského zařízení hned na vedlejších pozemcích. V budoucnosti by zde měla přibýt i střední škola a pokračování druhého stupně základní školy. „Středních škol je také nedostatek a demografie nám ukazuje, že dětí bude stále přibývat, takže se snažíme v Praze stavět i nové střední školy, nejen základní. Pozemek vedle této školy je právě jednou z příležitostí, kde bych novou střední školu chtěl realizovat,“ uvedl radní hl. m. Prahy pro školství Antonín Klecanda (STAN). Při odvážnějším odhadu by podle Portlíka mohla být hrubá stavba tohoto objektu hotová za 6 let.

Video
Video se připravuje ...

Ministr školství Balaš v Blesku: Jak řešit problém s dětmi Ukrajinců v novém školním roce. (2022) 

Fotogalerie
26 fotografií