Snižovat populaci holubů v hlavním městě je víc než potřeba, žije jich tu stovky tisíc a regulace jejich počtu je více než obtížná, i kvůli tomu, že jsou schopni snášet vejce až pětkrát do roka. Praha, potažmo městské části, mají několik způsobů, jak holubí populaci regulovat. Která je ale ta nejvhodnější se politici ani odborníci příliš neshodnou.

Sokolové na Čtrnáctce

V zásadě existují tři způsoby regulace: zplynování, odlov dravými ptáky a městské holubníky. Každá městská část volí jiné řešení. V Praze 14 si na likvidaci holubů nově pořídili dvě mláďata sokolů. „Rozhodli jsme se iniciovat projekt, jehož cílem je ‚přivést‘ do naší městské části sokola stěhovavého. Prvním krokem je speciální výcvik dravců formou volného letu. Podařilo se získat dva sokoly, v tuto chvíli ještě mláďata, která v naší městské části v budoucnu přispějí i k regulaci holubí populace. Sokoli představují pro holuby přirozené predátory. Nejenže se jimi živí, také je plaší,“ vysvětlil starosta Prahy 14 Jiří Zajac (ODS).

Sokoli v současné době procházejí výcvikem, který probíhá především v parku Čihadla. Sokolník, který ptáky cvičí, proto prosí veřejnost, aby výcviku sokolů přihlíželi z bezpečné vzdálenosti. „ „Pokud dojde k setkání během výcviku a lidé uvidí sokola, jak loví, případně sedí na zemi s kořistí, je důležité, aby zachovali bezpečnou vzdálenost. Týká se to samozřejmě i jejich psů. V opačném případě by mohlo dojít ke zmaření výcviku, nebo k vyplašení sokola na kořisti,“  vysvětluje sokolník Jan Šimáček.

Podle Pospíšila jde o „slepou větev“

S tímto řešením ale například nesouhlasí pražský radní Jiří Pospíšil (TOP 09), který má mimo jiné ve své gesci i  animal welfare. „Myšlenka využívání sokolů k regulaci stavu holubů mi nepřijde ani jako efektivní ani jako rozumný přístup. Praha je rušná metropole plná nástrah a rizik, zejména pro dravce jako je sokol, který má rozpětí křídel i více než metr a velmi snadno zde může přijít k úrazu, nebo i o život. Vezměte si například to obrovské množství trakčního vedení,“ nastiňuje Pospíšil možné nástrahy.

Dále pak zmiňuje, že se bude jednat o sokoli ve výcviku, tedy jejich lov bude podmíněn tíím, že sokolník je na vybraná místa odveze a tam pak bude probíhat lov. Ulovené holuby pak sokolové nejspíš přinesou sokolníkovi, který je následně zlikviduje.

„Holubi jsou velmi zdatní letci a chytří ptáci. Říká se, že i sokol má problém je ulovit. Ornitologové zmiňují, že jen přibližně každý desátý lovecký pokus je úspěšný. Myslím, že počty takto odlovených holubů i při sebelepším sokolnickém výcviku budou naprosto minimální, a proto bych tento způsob, jak trvale regulovat stavy holubů v Praze, považoval za slepou cestu, která může navíc otevírat i mnohé etické otázky.

Městký holubník 

Pospíšil dlouhodobě podporuje snižování populace holubů pomocí městských holubníků,. „Městské holubníky vytváří holubům nejen bezpečné zázemí, ale hlavně se dá prostřednictvím odběru vajíček eticky a efektivní formou regulovat stav jejich populace. Tomu moc fandím! Díky těmto holubníkům by se totiž časem dalo odklonit od dosavadní velmi rozšířené, a dle mého až barbarské, praxe likvidace holubů prostřednictvím deratizace nebo odstřelu holubů,“ uvedl před časem na svém Facebooku. Jeden takový holubník, který pojme až 150 holubů. vznikl loni na podzim přímo na Mariánském náměstí u magistrátu.

Fotogalerie
32 fotografií