Čistírna odpadních vod v pražské Bubenči sice není už od 60. let minulého století v provozu, jde ale o významný objekt historie architektury, techniky a vodohospodářství. Postavena byla v letech 1901–1906 jako poslední článek systematické stokové sítě v Praze. Od roku 2010 je národní kulturní památkou. V současné době ji má v nájmu společnost Továrna, která zde organizuje komentované prohlídky, výstupy na komín, plavby na prámu skrze usazovací nádrž ale také komerční akce.

Spolek kritizuje komerční akce

A právě ty byly u v minulosi terčem kritiky, a to především ze strany spolku Zachraňme Starou čistírnu. „Národní kulturní památce Stará čistírna odpadních vod v Bubenči se už také přezdívá rautovna. Samozřejmě nemáme vůbec nic proti komerčnímu využití objektu, ale ne každá akce se hodí do Národní kulturní památky, kterou čistírna je. Rozhodně tam není místo pro dekadentní večírky a diskotéky,“ kritizuje spolek, který v minulosti dokonce sepsal petici, proti nevhodným komerčním akcím.

Podle spolku navíc firma Továrna inkasované peníze neinvestuje zpět do oprav o rozvoje objektu. „Neříkám, že by ten barák přímo ničili. Z uniklých e-mailů vedení jsme však zjistili, jakým způsobem se tam vydělávalo. Jeden raut vynesl zhruba 100 tisíc korun a dělali třeba tři týdně. Jenže nebylo vidět, že by ty peníze investovali do budovy. Přestože měli s městem smlouvu, že zisk musí reinvestovat,“ uvádí jeden ze členů spolku Jan Molič.

Peníze investujeme, tvrdí společnost

To ale zástupci firmy Továrna odmítají. „Je to nepodložené, je to slovo laika. Stačí, když se na objekt podíváte. Náklady spojené s údržbou jsou nevyčíslitelné. Nic špatného jsme nikdy neprovedli,“ oponovala zástupkyně ředitele společnosti Továrna Martina Lepine s tím, že naopak investovali více peněz, než jim ukládala smlouva s magistrátem. „I díky tomu jsme budovu dostali do mezinárodního povědomí, podařilo se nám ji prosadit jako jednu z největších a nejvýznamnějších industriálních památek a také dostat na indikativní seznam památek Světové dědictví UNESCO,“ doplnila Lepine.

Památkáři jsou s využitím spokojeni

Ani památkáři nemají s provozem kulturní památky problém. „S budovou Staré čistírny a její správou žádné výrazné problémy nejsou, správce s námi řeší standardní opravy, které jsou na tak rozsáhlém objektu běžné. Otázkou nejbližších let je samozřejmě připravovaná generální obnova, kterou potřebuje každá taková historická stavba,“ uvedla mluvčí Národního památkového ústavu Andrea Holasová.

Magistrát smlouvu neprodloužil

Magistrát se však rozhodl, že společnosti Továrna už smlouvu neprodlouží. „Smlouva nebyla prodloužena, protože hlavní město plánuje zpracování projektového záměru na využití celého areálu. Případně chceme oslovit městské organizace ve věci možného budoucího využití. Aktuálně se zpracovává pasport využití areálu ve formě projektového záměru,“ uvedl tiskový mluvčí Tadeáš Provazník s tím, že neprodloužení nájemného proběhlo řádně a v dostatečném předstihu.

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Co vám ve škole neřekli: Temný život Klementa Gottwalda! Syfilis, alkohol, Stalin a nechtěná manželka Ivona Loutocká, Jana Říhová

Fotogalerie
33 fotografií