Praha 8 začátkem letošního roku slíbila svým občanům, že rozšíří tzv. modré zóny, kde mohou parkovat pouze rezidenti, a to především v okolí Tróje. Od 1. července vznikly zóny v ulici Trojská, Nad Hercovkou, Na Dlážděnce, Pod Dlážděnkou nebo v ulici  Přádova. „Důvodem pro rozšíření zón placeného stání je snaha o regulaci parkování a zamezení odstavování vozidel nerezidentům na dopravních uzlech či poblíž úřadů a zabírání tak parkovacích míst pro místní obyvatele,“ uvedl tehdy mluvčí městské části Martin Šalek.

Místo zelené trávy je modrá

Jaké však bylo překvapení obyvatel zmiňovaných ulic, když se modré čáry objevily i u bujně zarostlých plácků. „Malé parkoviště mezi ulicí Přádova a Na Dlážděnce.  Myslím, že dneska se styděli za svou práci i ti, co tam museli namalovat modrou čaru, protože i tohle parkoviště, zhruba 1 km od metra, bude za pár dnů placené. Škoda, ze přes ten porost nemohli dotáhnout ani tu čáru do konce,“ napsala k fotce zaparkovaných aut ve vysoké trávě Lucie Č., jedna z místních obyvatelek. Na fotce je pak jasně vidět, jak modrá barva přetřela i bujnou zelěň, ale na beton se už nedostala.

Modré zóny na Praze 8 se objevily i v hustém porostu
Autor: Lucie Č.

A takových míst je v okolí hned několik. „Prý jsem vyfotila schválně vrak, napsal mi jeden pán.  Protože takhle zarostlé parkoviště tu přeci mít nemůžeme. Tak prosím, tady jsou všechny perly z našeho parkoviště mezi ulicemi Přádova a Na Dlážděnce, kde se nakreslila před dvěma dny modra čára,“ dopsala k dalším fotkám.

Vše postupně

Podle městské části je zřízení parkovacích zón však dlouhodobější proces. „Aktuálně se předělávají, nebo vlastně legalizují, parkovací stání v okolí ulice Trojská. A to z toho důvodu, že tam auta stála na místech, kde nemají, například na trávě, což je samozřejmě špatně,“ vysvětlil mluvčí Šalek.

„Konkrétně pak kreslení parkovacích čar má na starost Technická správa komunikací. Ta si v podstatě po Praze může namalovat čáry, kde jen chce. Po dohodě se zkrátka vytváří oficiální parkovací stání, aby se už nedělo to, že by auta parkovala mimo zónu. Přibude okolo dvaceti nových parkovacích míst,“ dodal.

Jenže zarostlé parkoviště, které Paní Lucie vyfotila, ani nepatří městské části, ale magistrátu, což potvrdil i zastupitel Martin Jedlička (Spolu). „Zóny placeného stání se rozšiřují od příštího týdne i na parkovišti v ulici Pod Dlážděnkou, kde dlouhodobě parkují místní obyvatelé. Toto parkoviště není ve správě Prahy 8, ale hlavního města, které ho má i udržovat, a to včetně sekání prorůstající trávy. Urgoval jsem správce už minulý týden a přislíbil, že vše co nejdříve posekají.“ Hned následující den sem pracovníci Technické správy komunikací (TSK) přijeli a místo začali čistit.

Mluvčí TSK Barbora Lišková závěrem upozornila, že s rozšiřováním a legalizováním parkovacích zón je spojen  dlouhý proces, kdy kromě namalování čar je nutné dodat i zónové značky a silniční značení, případně místo upravit, tedy jde o velký projekt a jednotlivé kroky se dělají postupně.  

Video
Video se připravuje ...

7 nejkrásnějších silnic v Evropě pro milovníky divokého řízení i nádherné přírody Videohub

Fotogalerie
31 fotografií