Ještě v roce 2017 bylo na severním nábřeží Vltavy mezi mostem Barikádníků a holešovickým přístavem odtahové parkoviště. To se podařilo v roce 2019 zrušit a následně proběhla i demontáž zpevněných betonových ploch. Městská část tu společně s obyvateli zorganizovala několik akcí, kdy byl celý prostor vyklizen a vznikla tu i venkovní posilovna. V roce 2020 pak proběhlo dotazníkové šetření mezi obyvateli, podle kterého radnice určila, co přesně by si místní v parku přáli, následně byla na podobu parku vyhlášena architektonická soutěž, jejímž vítězem se stal ateliér YYYY.

Posezení, koupání i ohniště

Po rekonstrukci tak na Pražany bude v novém parku čekat  mimo jiné posezení, vstupy do vody, posilovací stroje či venkovní studovna, chybět by ale nemělo například ani ohniště „Na základě podnětů od občanů jsme se v projektu zaměřili na obnovené i zcela nové vstupy do vody i vodní prvky přímo v parku, zájem byl také o prostory pro sousedské setkávání, jako je komunitní zahrada či společné ohniště,“ vysvětlila místostarostka Lenka Burgerová (Praha Sobě).

Ateliér YYYY chce v parku ponechat i industriální prvky, které budou nadále sloužit. „Stávající materiály, jako jsou například panely z bouracích prací, zrecyklujeme. Tyto prvky budou zkombinovány s novou dlažbou a štěrkovitým povrchem a budou se navzájem prolínat. Betonové panely využijeme jako nášlapy, lavice, schody k vodě nebo jako materiál k vodnímu prvku, budou na nich také umístěny QR kódy. Ty mohou nést jak informaci o historii a současnosti parku, tak hravou formou skrz tyto informace umožnit dětem i ostatním návštěvníkům parku bližší vztah k řešené oblasti,“ vysvětluje architektka Tereza Mácová. Na místě také zůstanou například koleje, které industriální podobu parku doplní.

Park se nachází vzáplavové zóně, není tedy možné tady stavět. „Místo parku je specifické, jelikož se jedná o aktivní zónu záplavového území a není zde možné umísťovat žádné stavby trvalého charakteru. Proto jsou naplánovány především citlivé krajinářské úpravy. Počítá se se zachováním vegetace přírodního charakteru, kterou doplní výsadba připomínající ovocné sady. Dominantou prostoru bude otevřená travnatá plocha pro pikniky či sportovní vyžití,“ doplnil Jiří Knitl (Praha Sobě), radní Prahy 7 pro veřejný prostor a životní prostředí.

Omezení vstupu

Praha 7 také upozorňuje, že po dobu rekonstrukce bude park částečně nepřístupný. „Nadále se bude možné dostat do východní části parku vchodem od mateřské školy v ulici Varhulíkové, průchod k mostu Barikádníků však z této strany nebude umožněn. K dispozici bude cesta od vchodu u železničního mostu naproti vnitrobloku U Vody. Park bude v této části uzavřený (včetně fitness prvků), zachován však zůstane průchod k mostu Barikádníků, nové stezce pro pěší a cyklisty na nábřeží a dále směrem ke Stromovce,“ upozornila radnice.

Finance

Kompletní náklady na realizaci nového parku a to včetně architektonické soutěže a prováděcí dokumentace Praha 7 vyčíslila na 46,5 milionu korun. Financování projektu zajistila radnice z externích zdrojů, především grantem z Norských fondů, přispěl ale i stát (21 milionů) a hlavní město Praha (18 milionů). Projekt podpoří i společnost Skanska, a to částkou 3,8 milionu korun.

Video
Video se připravuje ...

Praha vybrala finalisty soutěže k Vltavské filharmonii Videohub

Fotogalerie
22 fotografií