V sobotu 10. června se sympatizanti ruského režimu sešli před ruskou ambasádou v Bubenči. Asi čtyřicítka lidí vykřikovala hesla jako „Rusko je náš přítel“ atp. Po skončení demonstrace se část vydala ulicemi Bubenče směrem k Letné, zřejmě jim po hlasitém skandování vyschlo v krku, a tak se zastavili „na jedno“ v restauraci Vegtral v Kamenické ulici. Když jim obsluha přinesla pití, strhla se lavina urážlivých komentářů.

Razantní přístup majitelky

„U nás v restauraci pracuje ukrajinská servírka, ta mi v sobotu volala s tím, že ji hosté urážejí, a proto je nechce už obsluhovat. Zavolala jsem tedy policii a jela hned na místo,“ vysvětluje majitelka restaurace Klára Aurell. Podle majitelky se hosté schválně začali fotit s podobiznou Putina, salutovali mu a provolávali mu slávu. „Jejich proruský cirkus navíc obtěžoval ostatní hosty,“ dodala Aurell.

Policii zavolali i proruští aktivisté, rozčílilo je, že je v restauraci nechtějí obsloužit. „Ukrajinci odmítají obsluhovat české hosty!!!!! Stalo se v restauraci Vegtral v Keramické ulici v Praze Letné. Ukrajinka za barem žalovala majitelce restaurace, že se jí nelíbí, o čem se baví hosté, a ta zakázala číšníkům hosty obsluhovat. Hosté zavolali policii, protože došlo k porušení zákona,“ napsala na Facebook Aliance národních sil, která kriticky vystupuje vůči vládě, spolupráci s USA a žádá mimo jiné i vystoupení z EU a NATO.

Policisté na místo skutečně dorazili, ale až ve chvíli, kdy se konflikt uklidnil. Mohu potvrdit, že jsme v sobotu, kolem sedmnácté hodiny odpolední, přijali na lince 158 oznámení, dle kterého v jedné z restaurací na Letné došlo ke slovní rozepři mezi hosty a obsluhou. Hlídka po příjezdu na místo nezjistila žádné protiprávní jednání a již byl na místě klid. Všichni hosté po zaplacení z restaurace v klidu odešli,” uvedl mluvčí pražské policie Richard Hrdina.

Stovky komentářů podpory

Bohužel tím to neskončilo. Na sociálních sítích se začaly šířit videa, která podporovatelé Ruska hojně sdíleli, tím se o konfliktu logicky dozvěděli i ti, kteří na místě vůbec nebyli. Aby se svých proputinovských spolubojovníků zastali, začali spamovat facebookový profil restaurace stovkami komentářů. „Nacistická restaurace s banderovskýma prolhanýma ku*vama. Kdo jí navštíví, podporuje fašismus,“ stojí v jednom z nich.

Majitelka vše vzala s humorem. „Moc se omlouváme, že když si chcete přečíst naše meníčko na Facebooku, jste nuceni sledovat spamovou smršť milých lidiček z aliance národních sil a jejich příznivců. Dovolila jsem si je v sobotu vyhodit z Vegtralu, protože tam rušili hosty a personál provoláváním slávy ruskému vůdci a toto je bohužel důsledek. Jejich příspěvky nemažu, ať si můžete udělat názor, co je to za partu fajn lidiček,“ napsala na sociální sítě restaurace. Pod příspěvkem je v současné době na tisíc komentářů, většina z nich pak restauraci v jednání podpořila. „V pořádku, je proti hygienickým předpisům, nechat v gastronomickém podniku volně pobíhat ruské šváby,“ napsal například jeden z podporovatelů.

Video
Video se připravuje ...

Letenská restaurace vyhodila proputinovce. Podle majitelky rušili hosty i personál Veronika Foltová

Fotogalerie
7 fotografií