Boj o veřejný prostor mezi chodci a auty už je takový pražský evergreen posledních let. Když ale radnice Prahy 4 změnila systém parkování v ulici Horní tak, že auta zabrala v podstatě celý chodník, místní obyvatele to dopálilo. Kromě zabraného veřejného prostoru jim vadilo především to, že radnice se zdejšími obyvateli změny vůbec nekonzultovala.

Radnice se podle svého dřívějšího vyjádření ke změnám rozhodla proto, že o to žádali obyvatelé Prahy 4. Změnou systému parkování vzniklo asi 5 nových parkovacích míst. „Samospráva MČ Praha 4 obdržela podnět od obyvatel Horní ulice na rozšíření počtu parkovacích míst v ZPS (zóna placeného státní, pozn. red.). V podnětu je mj. uvedeno, že se často v ulici nedá vůbec zaparkovat. Obyvatelé požadovali změnu parkování z podélného na šikmé s tím, aby bylo možné využít k parkování část chodníku, který je zde dostatečně široký,“ uvedl už dříve mluvčí radnice Prahy 4 Jiří Bigas.

Otevřený dopis a pak soud

Odpůrci v čele s Jiřím Benediktem, obyvatelem Horní ulice, zaslali radnici otevřený dopis. Protože se však nic nedělo, rozhodli se obrátit na soud. „Máme tu nezávislé soudy, které žádáme o zrušení opatření. Věříme, že rozhodnou v náš prospěch,“ sdělil v březnu Benedikt.

A po třech měsících je rozsudek na světě, dal za pravdu žalující straně. „Prvá a klíčová námitka vznesená navrhovatelkou je důvodná. Zcela obecná formulace důvodu vydání napadeného opatření obecné povahy neumožňuje jeho přezkum,“ stojí v rozsudku z půlky května. Soud zároveň rozhodl o zrušení zavedení parkovacích míst, což musí radnice udělat do šedesáti dnů od  a upozornil, že pokud chce městská část vyznačit parkovací místa na chodníku, musí to řádně zdůvodnit.

Nyní má tedy radnice reálně tři možnosti, jak nadále postupovat. Podle mluvčího městské části Praha 4 však ještě není jasné, jak se radnice rozhodne. „Může se rozhodnout pro jednu ze tří variant: buď současnou úpravu zruší, nebo může současnou úpravu zachovat s novým zdůvodněním, anebo rozhodne o jiné úpravě,” vysvětlil Jiří Bigas.

Žalující strana je s rozhodnutím soudu spokojená. „Uvidíme, co udělá radnice. Každopádně pokud bude chtít vydat nové opatření obecné povahy, bude muset dle zákona vypořádat připomínky občanů, ať už souhlasné či nesouhlasné,“ sdělil Jiří Benedikt.

Pražané se za veřejný prostor bijí

Podobné rozhodnutí soudu není tak ojedinělé, jak by se mohlo na první pohled zdát. Své zkušenosti s tím má například radnice Prahy 1, kdy obyvatelé Nerudovy ulice zažalovali radnici z prakticky stejného důvodu. Nelíbilo se jim, že v místě rozšířeného chodníku prakticky jen pár kroků od Hradu vznikla parkovací místa a stejný osud potkal i kruhový objezd před Prašnou bránou.

Video
Video se připravuje ...

Anketa do debaty - doprava v Praze Pavlína Horáková

Fotogalerie
9 fotografií