První lidé si novou prohlídkou trasu Zámek Metternichů budou moci vyzkoušet už v pátek 21. července. Vstupné pro děti i dospělé je 180 Kč.

„Vstupné je vyšší, jde totiž o speciální okruh. Je první svého druhu a nemá svou koncepcí na žádné jiné státní památce v Česku obdoby,“ řekl náměstek generální ředitelky Národního památkového ústavu Oldřich Pešek.

Jako za Metternichů

K vidění je tady 20 místností s 300 exponáty zachycující život Metternichů v polovině 19. století. Nacházejí se v budově Nové prelatury, která stejně jako budova Starého opatství prošla rozsáhlou rekonstrukcí za 210 milionů korun.

Místnosti byly původně prázdné. Památkáři buď vyhledali původní nábytek, který zrestaurovali, nebo nechali vyrobit jeho kopie. Stejné to bylo i se závěsy. „Vyrobily se úplně nové, přesně podle těch, které jsou na zámku Kynžvart. I ten patřil Metternichům,“ dodala zástupkyně kastelána Monika Tuková.   

Klášter Plasy

Založil roku 1145 kníže Vladislav II. Dobu středověké prosperity ukončili husité. Roku 1421 ho vypálili. Nového rozkvětu se klášter dočkal v letech 1661 až 1785, kdy byl vybudován tak, jak ho nyní známe.

Od vzniku až do jeho zrušení v roce 1775 patřil cisterciákům, od roku 1826 byl pak sídlem kancléře Metternicha. Jejich rodu patřil do roku 1945. Roku 1995 se stal národní kulturní památkou. 

VIDEO: Klášter v Plasích na Plzeňsku.

Video
Video se připravuje ...

Klášter v Plasích: Tady lékárníci vymysleli prášky na žaludek. Blesk TV

Fotogalerie
18 fotografií