Rytinu smějícího se obličeje objevili archeologové při výzkumu v již zaniklé pozdně románské kapli sv. Bartoloměje. Tu lidé v 19. století rozebrali a kameny použili ke stavbě opěrné zdi vyrovnávající terén u novějšího kostela. A na jednom z těchto kamenů rozezmátý obličej byl.

„Myslím si, že je to náhodný výtvor tehdejšího kameníka, taková jeho legrace, takový románský smajlík,“ řekla archeoložka z Národního památkového ústavu v Plzni Marcela Waldmannová.

Opatův smajlík

I na Moravě mají svého historického smajlíka. Opat kláštera ve Ždáru nad Sázavou Bernard Hennet svého smajlíka nejspíš běžně používal v korenspondenci na konci listiny už v roce 1741.

Jde o listinu vztahující se ke korespondenci o zřízení hrnčířské dílny v domě opata na dnešním Zelném trhu v Brně. „Je zřejmé, že je kreslil on, nebo někdo z kláštera, kdo potvrzoval, to, že dokument v té době četl nebo viděl,“ uvedl David Merta ze společnosti Archaia.

Co je smajlík

Má se za to, že smajlík, smějící se žlutě vybarvený kruh s očima a ústy, vnikl v USA v roce 1963, kdy ho výtvarník Harvey Ball použil v kampani pro pojišťovací společnost. První textovou zkratku pro smajlíky navrhl v září 1982 Scott Fahlman. Smajlíky nebo také emotikony usnadňují v elektronické komunikaci vyjadřování pocitů.

VIDEO: Klášter v Plasích.

Video
Video se připravuje ...

Klášter v Plasích: Tady lékárníci vymysleli prášky na žaludek. Blesk TV

Fotogalerie
7 fotografií