Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tipy na víkend: Hrady a zámky otevírají! Vyrazit můžete i za madonou nebo na Špičák

/
  • Tipy na víkend: Hrady a zámky otevírají! Vyrazit můžete i za madonou nebo na Špičák
    7. května 2021 ● 10:30

    Konečně! Po měsících tvrdých opatření se začínají pomalu otevírat nejrůznější aktivity. To, co jsme dříve považovali za běžné, má nyní punc výjimečnosti. Navštívit tak můžete několik venkovních hradních a zámeckých areálů, zajít na vybrané výstavy nebo do skanzenu. Výlety do přírody můžete najít ZDE nebo ZDE

  • 1.

    Hrady a zámky

    Národní památkový ústav přidává k zahradám a parkům, které jsou již otevřeny, především areály, které si lidé mohou prohlížet bez průvodce. Ze zámků a hradů, kde se konají komentované prohlídky, zatím ústav vybral několik, kde lidé mohou navštívit vybrané prostory. Skupinové prohlídky památek zatím vláda nepovolila. Navštívit tak můžete: Trosky, Bezděz, Točník, Krakovec, Křivoklát, Rabí a Velhartice, zámek Valeč, vybrané prostory zámků Nebílovy, Kozel, Konopiště, Mníšek pod Brdy a Veltrusy, o víkendu pak také Hamousův statek ve Zbečně, hrady Žebrák a Švihov a synagogu v Březnici.

    Otevřeny jsou také venkovní prostory hradů Helfštýn, Buchlov, Pernštejn, Střekov Házmburk, Slezskoostravského hradu a nádvoří zámku Úsov a Pavlínina dvora a hradu Bouzov.

    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Pražský hrad

    Po více než půl roce se otevřel pro návštěvníky i areál Pražského hradu. Přístupný je prohlídkový okruh, který zahrnuje katedrálu sv. Víta, Starý královský palác, baziliku sv. Jiří a Zlatou uličku s Daliborkou. Otevřeny jsou také zahrady. V podhradí můžete navštívit obě věže Karlova mostu.

    Autor: Blesk:TONDA TRAN

  • 3.

    Výstava pro Komenského

    Jan Amos Komenský patří k největším českým osobnostem. V Jízdárně Pražského hradu se nyní se zpožděním způsobeným koronavirem otevřela k 350. výročí od jeho úmrtí výstava Comenius 1592 – 1670: Doba mezi rozumem a šílenstvím. Potrvá do konce května a navštívit ji můžete denně od 10 do 18 hodin.

    Autor: Foto Blesk - Mária Rušínová

  • 4.

    Pohádkový hrad pro děti

    Zámecké pohádkové sklepení a čarodějná Bestyjola se opět otevřela v pohádkovém Hradě a zámku Staré hrady u Jičína. Vstoupit tak můžete do světa draků, obrů, vodníků, čertů, kouzelných vil a skřítků. K vidění uvidíte nejrůznější čarodějnickou zvířecí havěť. Vydat se můžete i na dobrodružnou stezku zámeckým pohádkovým sklepením.

    Autor: archiv

  • 5.

    Skanzen na Veselém Kopci

    Oblíbený skanzen u Hlinska se od soboty otevírá. U objektů, do nichž se dá vstoupit, bude vyznačena maximální kapacita, kolik lidí tam může v danou chvíli být. V červnu by se ale na Veselém Kopci mohl uskutečnit program Devatero řemesel aneb Od vlákna ke košili, i když zřejmě s určitým omezením. Muzeum také plánuje na léto tematické komentované prohlídky. Menší skanzen Betlém v Hlinsku zůstane zatím uzavřený.

    Autor: www.vesely-kopec.cz

  • 6.

    Madony na jednom místě

    Unikátní výstava evropského významu je k vidění v Západočeské galerii v Plzni. Expozice nazvaná Nad slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh představuje nejvzácnější středověká díla nacházející se na českém území i díla ze zahraničí. Návštěvníci tu spatří 43 madon z 15. století, zlatým hřebem akce bude Plzeňská madona, která je po staletí nejuctívanějším uměleckým dílem v Plzni. Tu zde vystaví od 20. května po deset dnů.

    Autor: Zbyněk Schnapka

     

     

  • 7.

    Špičák otevírá

    Šumavský areál Ski&Bike Špičák se letos poprvé otevře pro turisty. Zatím budou k dispozici turistické trasy pro pěší, rozhledna, půjčovna a občerstvení. Lanovka na vrchol Špičáku se rozjede následující víkend, kdy se otevře i bikepark.

    Autor: Ski&Bike Špičák

    Fotogalerie
    8 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

frantacizek: super, už se to probouzí

(07. 05. 2021 11:03)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy