Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Cestou necestou po stopách českých velikánů: Stezkou Hrabala, Erbena i Dvořáka

/
  • Cestou necestou po stopách českých velikánů. Stezkou Hrabala, Erbena i Dvořáka.
    22. dubna 2021 ● 16:55

    Památky i přes rozvolnění zůstávají zavřené, ale o víkendu už prostě nižte sedět doma. Máme pro vás společně s agenturou CzechTourism a serverem kudyznudy.cz další tipy na pěší výlety za poznáním. Tentokrát do míst, která jsou spojená s našimi významnými osobnostmi.

  • 1.

    Pohádkovou stezkou za K. J. Erbenem

    U rodného spisovatelova domu v Miletíně začíná zhruba 5 km dlouhý naučný okruh. Stezka představuje nejenom jednotlivé básně z Kytice, ale také zajímavosti a legendy spjaté s Podkrkonoším. Kromě obvyklých informačních panelů a laviček některá zastavení zdobí pohádkové dřevěné sochy. Nemůže chybět samozřejmě dřevěné zpodobnění Polednice. Cesta vás zavede na místo bývalého pohřebiště, bývalých lázní a při zpáteční cestě přes místní hřbitov až k Erbenovu pomníku na náměstí.

    Pokud se cítíte na delší „výšlap“, můžete zvolit asi 14 km, která navazuje na pohádkovou stezku. Od Erbenova rodného domku zamíří přes Červenou Třemešnou a vrch Vrbina až ke kostelu sv. Petra a Pavla na Byšičkách. Opět do míst, které se staly kulisami spisovatelových hororových básní.

    Autor: Czechtourism

  • 2.

    Po hřebeni Orlických hor s Aloisem Jiráskem

    Jiráskova cesta je nejstarší značená stezka po hřebeni Orlických hor. Nese jméno nejen významného spisovatele, ale také průkopníka turistiky Aloise Jiráska. Začíná v Broumově, vede přes Hronov a Náchod do údolí Metuje. Dále přes Olešnici se stoupáním na Vrchmezí dostane na hlavní hřeben, kterým pokračuje přes Šerlich a poblíž Velké Deštné stále po hlavním hřebeni až k Haničce, kde vstupuje do Žamberských lesů.

    Celkem měří 170 km, vybrat si můžete jakýkoliv její úsek. Její velká část je vhodná i pro cyklisty. Je jedním z hlavních fenoménů Orlických hor.

    Autor: Czechtourism

  • 3.

    Nymburskem s Bohumilem Hrabalem

    Bohumila Hrabala připomíná expozice ve Vlastivědném muzeu v Nymburku, pivovar, který vaří Postřižinské pivo, i dřevěná socha na náměstí Přemyslovců. Ta zobrazuje Hrabala, jak sedí na lavičce s dvěma kočkami a hromádkou knih.

    Spisovatelovým milovaným Kerskem provede Hrabalova naučná stezka, která měří 7 km a má 13 zastavení. Začátek je v Kersku na hlavní silnici od Velenky na Sadskou u prodejny. Zavítat můžete také na hřbitov do Hradišťka, kde má rodina Hrabalova hrobku. Co tu ale nenajdete je ten filmový pivovar. Objekt je totiž až v Dalešicích na Třebíčsku.

    Autor: Czechtourism

  • 4.

    Lesem s Antonínem Dvořákem

    Z nádraží v Kralupech nad Vltavou vyjdete na zhruba 8 km naučnou stezku. Ta vede přes Hostibejk, na Lobeč, dolů k Vltavě a po levém břehu k zámku v Nelahozevsi. Dále cesta pokračuje do obce Hleďsebe a Nové Ouholice, kde na vlakové zastávce končí. Stezka není zasvěcena světoznámému hudebnímu skladateli, ale geologie, paleontologii a ekologii. Jde o cestu, kterou Dvořákovi chodili k příbuzným do Kralup.

    Pokud se chcete dozvědět něco o skladateli, v Nelahozevsi je jeho rodný dům s památníkem, kostel sv. Ondřeje, kde jako malý chlapec hrával, a jeho socha na náměstí. Místní zámeček slouží jako skladatelův památník. Až bude otevřeno, prohlédnout si zde můžete kostýmy a scény z některých Dvořákových slavných oper. Rozhodně nemůžete opomenout Rusalčino jezírko, ke kterému od zámečku vede modrá turistická značka.

    Autor: Czechtourism

  • 5.

    Chodskem za J. Š. Baarem

    Spisovatel, jeho hlavní obživou byla služba bohu, se na stáří vrátil do rodného Chodska, do Klenčí pod Čerchovem a neúnavně se věnoval propagaci tohoto tehdy chudého kraje. V Klenčí je jeho muzeum, odkud se můžete vydat pod hřeben Haltravy. V místě zvaném Výhledy spisovatel rád sedával a je tu jeho pomník se sochou v nadživotní velikosti. Je odsud nádherný výhled na chodské vesnice až po Šumavu. Zavítat také můžete na „chodský Slavín“, kde je spisovatel společně s dalšími místními slavnými rodáky pohřben.

    Autor: Czechtourism

    Fotogalerie
    6 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy