Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Další těžce zraněný Čech na Ukrajině? Známý dobrovolník měl v bojích přijít o nohu

Autor: ČTK, swp - 
18. dubna 2023
20:34

Na ukrajinské frontě byl těžce zraněn další český dobrovolník. Zřejmě přišel o nohu, je ale mimo ohrožení života, informoval dnes server Lidovky.cz s odkazem na předsedu humanitární organizace Zdravotnízajištění.cz Jana Zamrazila. České velvyslanectví v Kyjevě zatím nemá o zraněném informace, situaci sleduje.

„Zranění jsou vážná, měl přijít o jednu dolní končetinu, každopádně je jeho stav nyní stabilizovaný a je mimo ohrožení života,“ řekl serveru Zamrazil. Jedná se podle něj o muže, který vystupuje na twitteru pod přezdívkou Cohen Barbarian.

Ministerstvo zahraničí zprávu o zraněném Čechovi nepotvrdilo. „Česká ambasáda na Ukrajině zatím o zraněném nemá žádné informace,“ řekl Lidovkám mluvčí ministerstva Daniel Drake.

V březnu byl při bojích na Donbasu zraněn český medik z projektu Phoenix. Po několika dnech byl z Ukrajiny převezen do Ústřední vojenské nemocnice v Praze, jeho stav by měl být stabilizovaný. Podle informací ministerstva zahraničí padli na Ukrajině při bojích proti ruské armádě dva čeští dobrovolníci. Jeden minulý měsíc, druhý loni v červnu.

Podle Zamrazila jsou ve skutečnosti české ztráty zřejmě vyšší. „Píše se o dvou, ale bude jich bohužel více. Počet se ale nedá přesně odhadnout, mohlo by jít o deset až patnáct Čechů,“ míní.

Ministerstvo zahraničí uvádí, že na Ukrajině je nyní přibližně 150 Čechů, kteří tam pracují, žijí se svými rodinami nebo přišli dobrovolně pomáhat Ukrajině v boji proti ruské agresi, napsaly Lidovky.cz.

Video  Český dobrovolník zraněný na Donbase: „Zachránil desítky lidí. Jeho stav je stále vážný,“ říká o něm kolega  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

7:22
Dnes

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim ověřit jména těchto zabitých. Ztráty budou ale podstatně vyšší.

7:01
Dnes

Dobré ráno, německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes zahájí dvoudenní návštěvu Česka, na Pražském hradě ho přijme prezident Petr Pavel. Hovořit by měli o energetice či situaci na Ukrajině. 

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa