Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

USA a Kanadu sužují vedra: Přes 35 °C přišlo nezvykle brzy, padají rekordy a šíří se požáry

Autor: ČTK - 
16. května 2023
18:34

Oblasti na západě Severní Ameriky zažívají v těchto dnech nezvykle brzkou vlnu veder, která vyhání teploty i nad 30 stupňů Celsia a stanovuje denní i měsíční teplotní rekordy. Podle zpravodajského webu Axios se očekává, že teplé počasí tento týden ještě nabere na intenzitě. Kanadské provincie Britská Kolumbie, Alberta a Saskatchewan hlásí desítky lesních požárů, které se šíří v důsledku větru a sucha.

Nejvyšší teplota byla o víkendu hlášena z kanadského Lyttonu, kde byl předloni v létě zaznamenán absolutní kanadský rekord v hodnotě 49,6 stupně Celsia. V neděli zde naměřili 35,9 stupňů, což je nejvyšší zaznamenaný údaj pro dané datum.

V Kanadě a USA poslední dny přinesly desítky dalších rekordů, když například americký Seattle čtyřikrát v řadě zaregistroval teplotní maximum pro daný den. Bezprecedentní květnovou teplotu pak zažila obec Arviat v kanadské provincii Nunavut, kde sobotní údaj 21,2 stupně Celsia překonal dosavadní měsíční rekord o téměř sedm stupňů.

Vlny extrémně vysokých teplot jsou podle expertů v důsledku klimatických změn čím dál pravděpodobnější a klimatologové podle zpravodajské společnosti CBC varují, že aktuální vývoj v Severní Americe by měl být vnímán jako předzvěst budoucích výkyvů. Výzkumník Joseph Shea z University of Northern British Columbia řekl, že obyvatelé západní Kanady se musí připravit na teplejší budoucnost s delšími vlnami veder, které budou přicházet i mimo letní sezónu.

Současná vedra nejsou tak vážná jako vznik „tepelného dómu“, který si v létě 2021 na západě USA a Kanady vyžádal stovky mrtvých, zhoršují však již tak nadprůměrně silný začátek kanadského období požárů. V Albertě na začátku týdne úřady registrovaly 23 aktivních ohňů, v sousední Britské Kolumbii dokonce asi 60. Ohně od začátku měsíce vyhnaly z domovů desetitisíce lidí a další evakuace přibývají, zatímco riziko šíření plamenů zhoršují sucho a vítr.

„Příchod vytrvalých větrů ze severu vyústil v agresivní chování ohně u všech lesních požárů v regionu,“ uvedl v noci na dnešek úřad Britské Kolumbie pro boj proti požárům. „Je květen, takže se to zdá být brzo, ale zažíváme tady červencové podmínky,“ konstatovala podle CBC pracovnice úřadu Hannah Swiftová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi