Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Americký generál o záhadných létajících objektech: Nevylučujeme ani vetřelce z vesmíru

Aktualizováno -
13. února 2023
20:30
Autor: ČTK - 
13. února 2023
07:18

Není jasné, jakým způsobem se nejméně tři neidentifikované létající objekty, které americké letectvo v uplynulých třech dnech sestřelilo, drží ve vzduchu. Řekl to v neděli novinářům podle agentury Reuters generál Glen VanHerck, který stojí v čele Severoamerického velitelství protivzdušné obrany (NORAD) a severního velitelství. Generál dodal, že objekty z jistého důvodu nenazývá balony. Výslovně přitom ani nevyloučil, že by mohlo jít o vetřelce z vesmíru. Objekty patrně nebyly řízené, neměly posádku, ani nikam nevysílaly signály, uvedl dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Bílý dům i kanadský premiér Justin Trudeau dnes uvedli, že hledání trosek objektů ztěžuje zimní počasí.

Americké letectvo v uplynulých dnech s odkazem na národní bezpečnost sestřelilo nad Severní Amerikou nejméně tři neidentifikované létající objekty. Už před více než týdnem Američané sestřelili u pobřeží Jižní Karolíny čínský balon, který Washington označil za špionážní. Nic ale zatím nenasvědčuje souvislosti s posledními třemi případy.

„Nedokážu kategorizovat, jakým způsobem se drží ve vzduchu. Mohl by to být balon plněný plynem uvnitř konstrukce nebo by to mohl být nějaký druh hnacího systému,“ řekl VanHerck.

Na dotaz, zda vylučuje, že by mohlo jít o vetřelce z vesmíru, VanHerck odpověděl: „Nechám to prověřit rozvědné a kontrarozvědné komunity. Nevylučuji nic.“ Generál dodal, že vojenské letectvo nadále vyhodnocuje každou hrozbu nebo potenciální hrozbu a snaží se ji identifikovat.

K poslednímu objektu sestřelenému v neděli nad Huronským jezerem u hranic mezi USA a Kanadou VanHerck řekl, že podle vyhodnocení expertů nepředstavoval fyzické ohrožení, ale jde stále o neznámý objekt, jenž po sestřelu pravděpodobně dopadl do kanadských vod. VanHerck se domnívá, že jde vůbec o první akci jeho velitelství proti létajícímu objektu.

Hledání trosek

Kirby dnes na tiskové konferenci zdůraznil, že sestřelení tří objektů „je třeba oddělit od sestřelení čínského špionážního balónu“ 4. února. „V případě čínského balónu víme kudy se pohyboval, kam mířil a jaký měl účel,“ řekl Kirby a prohlásil také, že Čína má podle USA vládní program na sběr zpravodajských informací prostřednictvím vysoko letících balónů. „Jeho efekt je zatím omezený,“ řekl Kirby.

Tři později sestřelené objekty nad USA a Kanadou byly však podle Kirbyho menší, pohybovaly se v nižší výšce, která by mohla ohrozit komerční leteckou dopravu, a mají nejasný původ. „Mohu však vyloučit jakoukoli mimozemskou aktivitu,“ řekl Kirby a pokračoval: „Byly bez posádky, nebyly ovládané, pohybovaly se patrně s prouděním vzduchu, a nikam nevysílaly signály“.

USA v reakci na incidenty podle Kirbyho zvýšily citlivost svých radarů tak, aby detekovaly „pomalu letící objekty ve vyšších výškách“. „Vidíme víc, protože hledáme víc,“ podotkl mluvčí. V souvislosti s čínským špionážním balónem dnes zopakoval dřívější prohlášení ministerstva zahraničí, že incidenty se týkají celého světa a USA v šetření „spolupracují s partnery“.

Čínský balon byl odlišný

K balonu sestřelenému 4. února Melissa Daltonová z ministerstva obrany prohlásila, že USA už o něm hovořily s Pekingem. Čína přitom několik dní žádosti o dialog odmítala. K posledním sestřelům objektů Pentagon poznamenal, že nic nenasvědčuje vetřelcům z vesmíru „nebo mimozemské aktivitě“. Určování objektů k sestřelení se podle Daltonové děje případ od případu.

Zástupkyně Pentagonu rovněž potvrdila, že čínský špionážní balon se lišil od ostatních objektů. Od odhalení čínského balonu podle ní Pentagon důkladněji zkoumá data z radarů.

Video  Moment, kdy americké stíhačky sestřelily čínský balón  - Reuters
Video se připravuje ...

Lomikel ( 13. února 2023 22:12 )

Jasná záležitost. Přiletěli Marťani za Paroubkem. On jim před časem slíbil, že s nima sestaví vládu.
A ty vošklivý Emeričani ty Marťany rovnou sestřelí. Kde teď za ně Paroubem sežene náhradu??...

bullshit ( 13. února 2023 21:18 )

„Nedokážu kategorizovat, jakým způsobem se drží ve vzduchu". Asi je naplněn plynem lehčím než vzduch v té výšce, ne? Jen typuji

hafblaf ( 13. února 2023 21:07 )

Pokud by to byli mimozemšťané, asi by byli nadšení z naší "lidskosti".

radkomuller ( 13. února 2023 20:53 )

co blbnete ? Putin má větry tak nafukuje balony

Jirik-ta ( 13. února 2023 08:14 )

Ten plynovod maji na svědomí UFOni atd.

Zobrazit celou diskusi