Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Neznámé objekty“ sestřelené nad Aljaškou a Kanadou byly balony. A varování v Číně

Aktualizováno -
12. února 2023
21:57
Autor: ČTK - 
12. února 2023
17:13

Američtí činitelé se domnívají, že létající objekty sestřelené v minulých dnech nad Aljaškou a Kanadou byly balony. V televizi ABC to dnes řekl lídr demokratů v americkém Senátu Chuck Schumer. Objekty nad Aljaškou a Kanadou ale podle něj byly menší než první balon, který před týdnem sestřelilo americké letectvo u pobřeží Jižní Karolíny. Kanadský premiér Justin Trudeau dnes uvedl, že týmy pátrají po válcovitém předmětu, aby ho mohly analyzovat a zjistit více o jeho účelu. Americký Federální úřad pro civilní letectví v neděli večer středoevropkého času dočasně omezil letecký provoz nad Michiganským jezerem. Zdůvodnil to potřebou národní obrany.

Severoamerický vzdušný prostor v posledních dvou týdnech narušily tři létající objekty. Minulý týden v sobotu stíhačka americké armády sestřelila čínský balon, který Spojené státy označily za špionážní a který přelétl nad americkým územím. Tento týden v pátek sestřelily americké stíhačky nad Aljaškou neidentifikovaný objekt a v sobotu kanadský premiér informoval o sestřelení neidentifikovaného objektu nad kanadským teritoriem Yukon.

Na otázku, zda poslední dva sestřelené objekty byly balony, Schumer podle agentury AP odpověděl: „Oni se domnívají, že ano, ale mnohem menší než ten první.“ Schumer se v televizi odvolával na sobotní informace bezpečnostního poradce Bílého domu Jakea Sullivana.

Podle Washingtonu byl čínský balon velký zhruba jako tři školní autobusy. Naproti tomu objekt sestřelený nad Aljaškou byl podle Bílého domu velký jako menší auto. Oba objekty - sestřelené nad americkým poloostrovem a nad severní Kanadou - také podle AP letěly níže než první balon a nacházely se ve výšce, kde létají civilní letadla. Komu poslední dva sestřelené předměty patřily, zatím není jasné. Podle Schumera experti vyzvedávají jejich trosky a budou zjišťovat, odkud se na americký kontinent dostaly.

Americký Federální úřad pro civilní letectví (FAA) v neděli dočasně omezil provoz nad Michiganským jezerem, krok zdůvodnil potřebou národní obrany. Podobná omezení nařídil i před zásahem amerického letectva, které v minulých dnech sestřelilo u pobřeží Jižní Karolíny čínský balon. „FAA krátce uzavřel část vzdušného prostoru nad Michiganským jezerem kvůli podpoře aktivit ministerstva obrany. Vzdušný prostor byl znovu otevřen,“ uvedl úřad v prohlášení. FAA ani Severoamerické velitelství protivzdušné obrany (NORAD) nesdělily, zda byl nad vodní plochou zjištěn nějaký létající objekt.

Peking už dříve sestřelení svého balonu u Jižní Karolíny odsoudil a uvedl, že šlo o civilní objekt, který sloužil k meteorologickému výzkumu. Washington uvedl, že byly čínské špionážní balony zpozorovány už dříve na pěti kontinentech a že jsou součástí rozsáhlého výzvědného programu, který Čína vede už roky.

Také Čína se chystá sestřelit neznámý objekt

Čína se také chystá sestřelit neznámý létající objekt, informuje s odkazem na tamní úřad pro lodní dopravu čínský deník Global Times. Objekt byl pozorován u vod města Ž'-čao v pobřežní provincii Šan-tung. Rybáři kotvící v oblasti dostali zprávu, aby byli velmi opatrní. 

Zpočátku nebyly žádné další informace o tom, o jaký druh létajícího objektu jde. Na čínských sociálních sítích to byla dnes nejdiskutovanější zpráva, jenom na on-line platformě Weibo kliklo na příslušný hashtag během pár hodin několik milionů uživatelů, uvedla agentura DPA.

Video  Čínský špionážní balón letí nad Spojenými státy  - Reuters
Video se připravuje ...

 

bullshit ( 12. února 2023 21:28 )

Asi by bylo zajímavější to, co bylo v té bedně co nesl. Je mi divné že ho nesestřelili nad pouští, tam by nemuseli nic hledat a bylo by to jak na talíři.

Spencer71 ( 12. února 2023 19:58 )

Prostředek k požadované úpravě dalšího scénáře ?

lubosbeyr ( 12. února 2023 18:18 )

To bych zjistil i blbým dalekohledem. Prej neznámé objekty. Hezky nás houpou.

nemocna ( 12. února 2023 17:35 )

Zase kecají a tají pravdu jako NASA, prý balony chacha snad první ale další objekt? museli vidět ještě před odstřelením co to je a to tvrdili neznámý objekt velikosti osobního auta válcovitého tvaru, už malé dítě pozná co to je balon!

Zobrazit celou diskusi