Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Američané sestřelili neznámý objekt nad Aljaškou. Ohrožoval i civilní letadla

Autor: ČTK - 
10. února 2023
21:18

Americká stíhačka v uplynulých hodinách sestřelila u Aljašky blíže neurčený objekt o velikosti malého osobního auta, který letěl ve velké výšce. Uvedl to dnes Bílý dům, podle kterého zásah letectva nařídil prezident Joe Biden. Není jasné, komu předmět patřil. Další podrobnosti budou podle Washingtonu jasné po analýze zbytků předmětu.

Podle bezpečnostního mluvčího Bílého domu Johna Kirbyho se objekt nacházel ve výšce zhruba 12.000 metrů a mohl představovat nebezpečí pro civilní letadla. Trosky předmětu dopadly do amerických vod. Při sestřelení se objekt pohyboval u severovýchodního cípu Aljašky. Kirby uvedl, že ministerstvo obrany nemá poznatky o dalších podobných předmětech v americkém vzdušném prostoru.

Podle Kirbyho byl sestřelený objekt menší než čínský balon, který americké letectvo zničilo minulý týden. Není ale jasné, komu dnes zničený létající objekt patřil. Další poznatky by mohla přinést analýza trosek, které se americké síly snaží vyzvednout z vody.

Minulý týden v sobotu stíhačka americké armády sestřelila čínský balon, který Spojené státy označily za špionážní a který přelétl nad americkým územím. Peking sestřelení svého balónu odsoudil a uvedl, že šlo o civilní objekt, který sloužil k meteorologickému výzkumu. Podle USA byly čínské špionážní balony zpozorovány již dříve na pěti kontinentech.

rudy_hnis ( 11. února 2023 17:46 )

A proč se tedy čínští komouši tak vztekají, že ho sestřelili?

Jelimanek ( 11. února 2023 12:26 )

Taky mně to napadlo, že to byli mimozemšťani co přinášeli Zemi mírové poselství, to bude zas průßer...😱

krapotkin ( 11. února 2023 09:39 )

Vše prý bude jasné po analýze, ale jen se balonek objevil, už Amíci věděli, že jde o špionážní balón z Číny. Stejné jako našli neexistující míchačky na obohacování uranu v Iráku.

rudy_hnis ( 11. února 2023 08:30 )

Co když to bylo UFO? Bude odveta z celého vesmíru?

Zobrazit celou diskusi