Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po Trumpovi došlo i na jeho viceprezidenta: FBI našla u Pence tajné dokumenty

Aktualizováno -
10. února 2023
23:26
Autor: ČTK - 
10. února 2023
18:58

Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) dnes při předem dohodnuté prohlídce v bydlišti někdejšího viceprezidenta Mikea Pence v Indianě našli další dokument s označením tajné, informuje agentura AP. Dokumenty označené jako tajné se u Pence našly již v lednu. Nesprávně uchovávané citlivé vládní materiály byly dříve objeveny také u bývalého prezidenta Donalda Trumpa a současné hlavy státu Joea Bidena.

Penceův poradce Devin O'Malley uvedl, že ministerstvo spravedlnosti provedlo „důkladnou a neomezenou prohlídku trvající pět hodin“ a odebralo „jeden dokument s označením tajné a šest dalších stránek bez takového označení“. V době dnešní prohlídky byl Pence se ženou podle AP na návštěvě rodiny na západním pobřeží USA, na místě byl zástupce Penceova právního týmu. Pence podle O'Malleyho nařídil svému právnímu týmu, aby i nadále spolupracoval s ministerstvem spravedlnosti a „byl plně transparentní až do uzavření této záležitosti“.

Prohlídka, kterou dříve během dne potvrdil jeden z představitelů ministerstva spravedlnosti, byla provedena poté, co Penceův právník Greg Jacob 18. ledna dopisem informoval Národní archiv o nálezu dokumentů s označením tajné. Penceovi spolupracovníci tehdy v domě podle něj našli „malý počet“ utajovaných dokumentů, které prý byly „nedopatřením sbaleny a přepraveny“ na konci úřadování Trumpa a Pence na začátku roku 2021.

Ministerstvo spravedlnosti dosud na žádost agentury AP o komentář k novému nálezu neodpovědělo.

Podobná kauza potkala v uplynulých týdnech prezidenta Bidena, přičemž v jeho případě se jedná o starší dokumenty z jeho působení ve viceprezidentské a senátorské funkci. Záznamy, které měly být po odchodu z daných postů odevzdány Národnímu archivu, našli Bidenovi poradci v domě ve Wilmingtonu ve státu Delaware a v jeho bývalé kanceláři ve Washingtonu. Biden nyní kvůli tomu čelí vyšetřování ze strany zvláštního vyšetřovatele.

Toho federální ministerstvo spravedlnosti jmenovalo i v kauze kolem Trumpa, jehož problémy kolem tajných dokumentů jsou zatím mezi trojicí zmíněných politiků nejvážnější. Ve své rezidenci na Floridě měl po odchodu z Bílého domu podle dosavadních zjištění několik krabic vládních materiálů a nechtěl se jich vzdát. Část dokumentů po měsících vyšetřování předal úřadům, další pak agenti FBI zabavili při srpnové razii.

Video  Donald Trump opouští Bílý dům  - Reuters
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 11. února 2023 17:43 )

Správně. To by bylo, aby ten kašpar bidet nebyl jedinej.

Zobrazit celou diskusi