Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trump lákal na „zásadní oznámení“. Byly to sběratelské kartičky, kde pózuje jako superhrdina

Autor: Mii, ČTK - 
16. prosince 2022
16:24

Když americký exprezident Donald Trump na své sociální síti Truth Social napsal, že chystá „zásadní oznámení“, lidé čekali leccos. Ale tohle nejspíš ne. Bývalý šéf Bílého domu uvedl, že začal prodávat NFT, digitální sběratelské karty, na kterých pózuje jako superhrdina. Ihned si za nápad vysloužil řadu posměšků, nicméně karty se za 12 hodin vyprodaly.

NFT je digitální dílo s certifikátem pravosti, které se teoreticky nedá odcizit. V minulých letech popularita těchto tokenů mezi sběrateli prudce stoupala, přičemž některé NFT se v aukcích prodaly i za několik milionů dolarů. Mohou to být buď jen digitálně vytvořená díla, nebo digitalizované verze skutečných děl. Je možné je darovat nebo s nimi obchodovat, ale není možné je pozměnit nebo rozmnožit.

„Moje oficiální kolekce sběratelských karet Donald Trump je tu,“ napsal exprezident na své síti. Sice slovo NFT nepoužil, ale je jasné, že se jedná právě o tyto tokeny. K prodeji jich bylo 45 tisíc a každá karta vyšla na 99 dolarů. Lidé na nich našli například Trumpa jako superhrdinu.

Kdo si kartu zakoupil, byl automaticky zařazen do soutěže, ve které bylo možné vyhrát například setkání s Trumpem v jeho soukromé rezidenci v Mar-a-Lago. Pokud někdo pořídil 45 karet, automaticky dostal pozvánku na gala večeři s exprezidentem na Floridě.

Trump si za oznámení vysloužil kritiku a posměšky, jednak za to, že popularita NFT již není tak vysoká, a jednak za grafické zobrazení. Lidé na sociálních sítích také připomínají exprezidentův výrok z loňského roku, že kryptoměny jsou nebezpečné. I tak ale karty měly úspěch. Všechny se do 12 hodin vyprodaly.

Video  Překvapivá role Trumpa ve volbách: Závaží pro republikány a trumf pro demokraty, říká expert.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

slafa ( 16. prosince 2022 16:46 )

A co Donalda prohlaseni nezverejni

Zobrazit celou diskusi