Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babišova (ne)kampaň u Macrona: Za tryskáč zaplatil přes 400 tisíc z volebního účtu

Autor: ČTK - 
10. února 2023
15:49

Do nákladů prezidentské kampaně Andreje Babiše hnutí ANO započetlo i cestu bývalého premiéra za francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Upozornil na to dnes server iROZHLAS.cz, kterému to potvrdil mluvčí ANO Martin Vodička. Macron Babiše přijal 10. ledna, tři dny před prvním kolem prezidentské volby. Výdaje za cestu podle Babišova transparentního účtu činily přes 434.000 korun.

Babiš přitom v polovině ledna ČTK sdělil, že návštěva nebyla marketingovým tahem, že s Macronem má přátelské vztahy. Připomněl, že se s ním sešel i loni na podzim v Praze při summitu Evropské unie.

„Ano, jsou to výdaje na cestu Andreje Babiše a jeho týmu do Paříže, kde se setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a podnikatelem Bernardem Arnaultem,“ sdělil webu iROZHLAS.cz Vodička, který očekával, že by se při nezapočtení cesty do nákladů věcí zabýval Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí.

Předseda dohledového úřadu František Sivera ale podle serveru uvedl, že se Babišova cesta do Francie prakticky neřešila. Nejspíš se podle něj o věci začne více diskutovat až teď, kdy se částka na účtu objevila. Podle Sivery není problém ani ve zpětném vyúčtování cesty.

„Francie je jediná jaderná velmoc v Evropské unii po odchodu Británie. Macron je lídr Evropy, nedávno navštívil (amerického prezidenta Joea) Bidena. Má představy o nějakých mírových iniciativách. To nebyl žádný marketingový tah, máme přátelské vztahy,“ uvedl po cestě pro ČTK Babiš.

Jeho protikandidát, bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, tehdy uvedl, že není standardní, aby prezident demokratické země přijímal prezidentského kandidáta několik dnů před volbami, označil to ale za věc Francie. Pavel ve volbě uspěl, ve druhém kole Babiše porazil.

LuCo ( 14. února 2023 19:14 )

Raději než účty Babiše a ANO hlídej finanční kouzelnictví demožumpy!!!!! Kamaráde Zbyňdy Stanjury,experta na turecké hospodářství a matematické zázraky!!!

JaNat ( 11. února 2023 09:44 )

Babiš nebyl nej kandidát, nemusel kandidoval, ale volba Petra Pavla bude mít pro zemi tvrdé následky.

nadčasový MP ( 11. února 2023 09:31 )

Nejel tam dělat kampaň. Jel si "za tepla" pojistit stejný výsledek soudu ve Francii jako v ČR, vlísat se Macronovi a světově zveřejnit, že byl osvobozen.
Bezskrupulózní člověk a odpad, jinak ho ani neznáme.

xiioma ( 11. února 2023 08:33 )

Chudák Babiš. Jel tam dělat kampaň a vsadím se, že ho ten Macron nakonec ani nevolil.

xiioma ( 11. února 2023 08:32 )

Díky za každý den, kdy nebyl zvolen Babiš. Na povrch teprve začne vyplouvat všechna špína a skandály, které tu za doby své vlády a různých kampaní způsobil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa