Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemanův kancléř Mynář se neúspěšně pokusil vrátit dotaci 6 milionů? Je kvůli ní stíhán

Autor: ČTK - 
10. února 2023
09:31

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář se loni v prosinci neúspěšně pokusil vrátit šestimilionovou dotaci na dostavbu penzionu, kvůli níž je od začátku roku 2021 stíhán. Uvedl to dnes server Deník N. Podle webu si za vrácení peněz kladl Mynář podmínku, že pak ministerstvo financí nebude v případu vystupovat jako poškozená strana. Ministerstvo se k situaci nechtělo vyjádřit. Také Mynář ani jeho advokát podle serveru informace nekomentovali. V minulosti Mynář opakovaně odmítl, že by spáchal trestný čin.

Evropskou dotaci na penzion v Osvětimanech na Uherskohradišťsku přidělil úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava, který spravuje rozdělování části dotací EU, Mynářově firmě Clever Management.

Po kontrole financování, při které narazil na pochybnosti, úřad požádal policii o prověření dotace. Clever Management podle úřadu v žádosti o dotaci v rozporu s instrukcemi neuvedla, že stavbu už dřív dotovalo ministerstvo školství.

Policie pak v únoru 2021 obvinila Mynáře z trestného činu poškozování finančních zájmů Evropské unie. Podle Deníku N na konci loňského roku odeslala Clever Management ministerstvu pro místní rozvoj žádost, že chce dotaci vrátit.

„Clever Management navrhl, že by tu dotaci vrátil, nicméně jsou tam nějaké věci, které se týkají dalšího finančního vyrovnání, a proto o tom muselo rozhodnout také ministerstvo financí. Od nich jsme však nedostali kladné stanovisko, takže to nemůžeme vyřešit,“ řekl Deníku N ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Ministerstvo financí se k případu odmítlo vyjádřit. „Ministerstvo financí v tuto chvíli nebude situaci komentovat. Děkuji za pochopení,“ napsal serveru mluvčí Petr Habáň.

Podle serveru si společnost Clever Management pro vrácení dotace kladla podmínky. Jednou z nich podle Deníku N bylo to, že by se ministerstvo financí v daném trestním řízení nepřihlásilo jako poškozený.

Mynář ani jeho advokát Lukáš Trojan se k tomu nevyjádřili. „V této věci jsem činný jako advokát. Musím tedy odkázat na zákonnou povinnost mlčenlivosti. Pokud bych byl mlčenlivosti zproštěn, rád se vyjádřím,“ napsal Deníku N.

Video  Kancléř Mynář: Chybějící prověrka, svědek Zeman i vyhořelý srub v Osvětimanech  - Videohub
Video se připravuje ...

1917 ( 10. února 2023 17:43 )

Těch 6 mega je jen omrvinka všech jeho podrazů a zlodějen. Po odejítí z Hradu by měla hospodářská kriminálka provést u Mlynáře hloubkovou kontrolu na jeho 10 leté působení na místě činu, protože ten jím vedený úřad je místem činu všech navazujících hospodářských zločinů,jako třeba Lánská obora a další!

Jaryn19 ( 10. února 2023 12:20 )

na Ukrajině pokračovali v běžném tunelování státu jak to dělali vždy

Jaryn19 ( 10. února 2023 12:06 )

Babiš kryl tu hradní chásku a Zeman chtěl dát milost Mynářovi, kdyby došlo na soud. Tak se to jen odložilo pro nového prezidenta, ten nebude mít zájem hájit Mynáře

Jaryn19 ( 10. února 2023 12:05 )

jsem zvědavý, jak bude hrad vystavovat zpětně faktury na půjčení stanu a další šmeliny Mynáře

verka1 ( 10. února 2023 11:10 )

Mynář chodí na hony, jakou má zbraň 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa