Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Mynář nahradil vyhořelý srub stanem z Hradu. Po návštěvě novinářů ho kvapně odvezl

Autor: amb - 
8. února 2023
12:57

Zemanův kancléř Vratislav Mynář kromě práce na Hradě provozuje sjezdovku v moravských Osvětimanech, kde mu loni vyhořel srub. Letos tak zřejmě přemýšlel nad tím, kde by si mohli unavení lyžaři odpočinout a občerstvit se. Na svah následně nechal dovézt rozměrný stan až z Pražského hradu, jak zjistily Seznam Zprávy. Stan za Mynářem do Osvětiman cestoval několik stovek kilometrů, přestože by podobné přístřeší poskytly i mnohem bližší firmy.

Stan na sjezdovce ale příliš dlouho nezůstal. Rychlá demontáž nastala už v pondělí poté, co se o něj začali zajímat novináři, zatímco na zasněženém svahu stále jezdili lyžaři. Zase na Hrad ho odvezli ti samí Mynářovi podřízení, kteří stan do Osvětiman přivezli. Prý dostali žádanku přepravit náklad, a jak to má Mynář ošetřené, to je nezajímá.

Novinářkám pak Mynář tvrdil, že si přístřešek jen pronajal na fakturu a všechno je „čisté“. „Objednal jsem si to za peníze. Naprosto normální. Oficiálně za peníze, za oficiální peníze,“  uvedl. Už však neřekl, kolik Hradu za stan zaplatil, ani jak určil cenu. Řešit by se to přitom mělo přes Správu Pražského hradu, která však spadá opět pod kancléře Mynáře.

Lyžařský areál v Osvětimanech. Mynářovi patří i srub na jezdovce Lyžařský areál v Osvětimanech. Mynářovi patří i srub na jezdovce | Profimedia

Mynář novinářkám dokonce slíbil, že jim fakturu za náklad zašle. Z toho se pak ale snažil vykroutit, divil se, že něco takového řekl a prý to udělá, až mu skončí dovolená. Opět nic neposlal a dodatečně reagoval slovy, že půjčením stanu pomáhal Pražskému hradu s hospodařením.

Hrad prý trpí výpadkem příjmů z turistického ruchu a kvůli nedostatku venkovních akcí nebyl zmiňovaný přístřešek dost využívaný. Alespoň se ho tedy snaží komerčně pronajímat, uvedl Mynář. Půjčením stanu prý sice „neušetřil“, ale pomohl „rozpočtu organizaci, která zajišťuje především památkovou péči a monitor“.

Na doplňující dotaz, proč tedy stan v pondělí odvezl, kancléř odpověděl, že se lyžaři těší na nový srub a stan jako náhradu nechtějí. Raději prý stráví čas na sluníčku, a když bude ošklivo, nebudou lyžovat.

Opět dodal, že Správa pražského hradu vše doloží a problém hodil na ředitele Jana Nováka. Toho Mynář jmenoval do funkce v lednu. Novák uvedl, že jeho nadřízený za pronájem stanu zaplatil 30 tisíc korun na měsíc, přičemž vypůjčený měl být v lednu a únoru, celkem tedy 60 tisíc. Objednávka však v registru hradních smluv, kde by při své výši měla být, chybí.

Faktury přitom Novák stále nedodal, prý kvůli dovoleným. Mynář se tak ocitá v podezření, že faktury nechává udělat dodatečně a jedná ve střetu zájmů. Stan pochází od společnosti Svitap, která Hradu v roce 2019 dodala stany za 1,5 milionu korun. Prověřit hospodaření Hradu chce nově zvolený prezident Petr Pavel. V Osvětimanech už Mynář například dříve načerno vybudoval rybník.

Video  Zemanova rozlučková cesta na Slovensko: Tiskovka se Zuzanou Čaputovou  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 10. února 2023 12:18 )

je to tak, nejsou plátci DPH, takže tam mohou dělat kouzla, která běžný plátce DPH nemůže. Podnikatel plátce DPH musí o všech kšeftech nad 10 000 Kč informovat finance přes kontrolní hlášení. Uvidíme jak si poradí se zpětným vydáním faktury

AliAlice ( 10. února 2023 10:23 )

Petr Klíč...

AliAlice ( 10. února 2023 10:21 )

Kdepak se vzalo dřevo a kámen na vybudování nového srubu ?? Že by obora ??

picoda ( 9. února 2023 17:00 )

LuCo ( 9. února 2023 16:45 )

Správně! Se stejným úsilím jako je šetřeno zapůjčení stanu, vyšetřovat i větší prkotiny dalších činitelů i mimo hrad....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa