Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Štědrý poslední rok Zemana: Na Hradě se rozdávaly rekordní odměny! Kolik dostal Mynář či Ovčáček?

  • Autor: Nikola Forejtová,ČTK,mah,vr - 
    Aktualizováno -
    6. 1. 2023
    19:15
    6. 1. 2023
    12:15

    Pražský hrad zveřejnil na svých stránkách příjmy svých zaměstnanců. Devět pohádkových platů, které v čistém přijmu i s odměnami dají přes milion korun ročně! Nejbohatším hradním mužem je kancléř Vratislav Mynář, který si jen loni přišel na 2,4 milionu korun a překvapivým outsiderem je mluvčí Jiří Ovčáček, který měl v porovnání s ostatními nejnuznější výplatní pásku. 

    Hradní úředníci si loni vydělali nejvíc peněz za druhé volební období prezidenta Zemana. Vyplývá to z tabulky, kterou na svých stránkách zveřejnil Pražský hrad. „Kancelář prezidenta republiky se, v rámci otevřenosti vůči veřejnosti, rozhodla zveřejnit výši platů vedoucích zaměstnanců,“ uvádí se v krátkém vyjádření. 

    Podívejte se, kolik brali hradní úředníci během mandátu Miloše Zemana. Místy šel plat či odměny nahoru i o 50 %. Podle tabulky se loni čisté platy většiny vedoucích zaměstnanců KPR řádově o tisíce až desítky tisíc korun snížily, zvýšily se ale výrazně mimořádné odměny, až na dvě výjimky, které najdete v textu.

  • 1.Mynář: 2,4 milionu

    Nejtučnější výplatnici si odnesl hradní kancléř Vratislav Mynář. Jeho čistý plat je 1 485 606 korun. Dalších 895 tisíc si pak za celý rok odnesl domů na odměnách. Ještě předloni si přitom na odměnách vydělal „jen“ 493 tisíc korun. Čistý plat měl v roce 2021 na hodnotě 1 396 777 korun. 

    Když se podíváme na předchozí roky, vypadá to, že v roce 2021 Mynář zlobil. V roce 2020 měl totiž odměnu na hodnotě 573 tisíc korun a o rok předtím dostal dokonce 733 tisíc korun. Nejmenší odměny měl v roce 2018, a tedy 304 tisíc korun. Tehdy měl i nejmenší plat - 1 144 683 korun. 

    Mynář Blesku řekl, že výše odměn je plně v kompetenci prezidenta. „Pan prezident se tímto způsobem zřejmě rozhodl ocenit pracovní nasazení nejen mé, ale i ostatních spolupracovníků. Na pozici, kterou vykonávám, se jedná o zcela běžnou výši odměny a stále zůstává pod výší odměn vrcholných manažerů státních firem, ústavních soudců či managementu České televize. Výše odměn za minulý rok odpovídá množství agendy spojené s auditem NKÚ a akce završující konec funkčního období,“ uvedl Mynář.

    Alexandra a Vratislav Mynářovi Alexandra a Vratislav Mynářovi | Blesk:Ladislav Krivan

  • 2.Mužák: 1,4 milionu

    Pohádkovým platem se může pochlubit i zástupce vedoucího Kanceláře, ředitel sekce Petr Mužák. Ačkoliv tento muž není tolik mediálně známý, jako je Mynář, i on se může pochlubit krásnými penězi. V roce 2022 mu přišlo na účet 1 045 590 korun a dalších 413 tisíc na odměnách. 

    Milion ročně si vydělal i předloni, kdy mu přišlo 1 042 830 tisíc korun a o polovinu menší částka na odměnách - 226 tisíc korun. Nejméně peněz si vydělal v roce 2018, tehdy mu na účet putovalo 927 tisíc korun a 120 tisíc na odměnách. Moc si nepřilepšil v dalších letech, kdy mu chodilo 935 tisíc.

    Popis jeho práce je následovný: Z výkonu své funkce je odpovědný vedoucímu Kanceláře prezidenta republiky, který ho řídí a ukládá mu úkoly. V době nepřítomnosti vedoucího Kanceláře prezidenta republiky jej zastupuje. 

  • 3.Novák: 1,3 milionu

    Ještě pár kapitol věnujeme lidem, kteří nejsou na veřejnosti tolik známí, ale přesto by mnozí rádi pobírali jejich plat. Začneme u ředitele sekce administrativní - Jana Nováka. I Novákovi se povedlo dostat na hranici milion korun ročně. Zajímavé je, že tomu ale bylo předloni a loni se mu dostalo „jen“ 974 tisíc korun. Zato odměna mu vyrostla téměř o 100 tisíc korun. Zatímco v roce 2021 měl 316 tisíc korun, nyní to bylo 413 tisíc korun. 

    Jeho plat se příliš neměnil a od roku 2018 pobíral svých 900 tisíc ročně. Stoupaly mu ale pravidelně odměny, vyjma jednoho roku, kdy dostal 394 tisíc korun (rok 2020). Ředitel Sekce administrativní je z výkonu své funkce odpovědný vedoucímu Kanceláře, který ho řídí a ukládá mu úkoly, jak se píše na hradních stránkách.

    Poslední rok 2022 zaplnili turisté i Pražský hrad. (31. prosinec 2022) Poslední rok 2022 zaplnili turisté i Pražský hrad. (31. prosinec 2022) | David Malík

  • 4.Hlinovský: 1,1 milionu

    Ředitel sekretariátu prezidenta republiky Jaroslav Hlinovský je také méně známou tváří. A jeho výplata je už o několik řádů nižší než u jeho kolegů. Stejně jako Novákovi, tak i jemu dokonce výplata oproti minulému roku klesla. A to z 840 tisíc na 836 tisíc korun. Dostal ale mnohem vyšší odměny. Zatímco v roce 2021 mu přišlo 198 tisíc korun, tak loni získal dohromady 302 tisíc korun. 

    V roce 2018 začínal Hlinovský na 724 tisících korunách a na odměnách ve výši 175 tisíc korun. Další roky dostával pravidelně přidáváno a v roce 2020 podobně jako ostatní měl menší odměny. A to 195 tisíc korun oproti 222 tisícům, které měl v roce 2019. Sekretariát prezidenta republiky zajišťuje ve spolupráci s ostatními útvary Kanceláře denní výkon funkce prezidenta republiky a plní další úkoly podle jeho přímých pokynů, je zodpovědný přímo prezidentovi a podléhá vedoucímu Kanceláře.

    Zemanovi věrní: tajemník Jaroslav Hlinovský, kancléř Vratislav Mynář a mluvčí Jiří Ovčáček Zemanovi věrní: tajemník Jaroslav Hlinovský, kancléř Vratislav Mynář a mluvčí Jiří Ovčáček | Foto Blesk - Karel Janeček

  • 5.Lipták: 1,07 milionu

    Dalším mužem Kanceláře je Roman Lipták, který vede odbor analytický. Lipták si v roce 2022 vydělal 765 tisíc korun a dalších 310 tisíc na odměnách. Opět je to oproti předloňskému roku menší výplata, ale vyšší odměna. 

    Obecně je Lipták jedním z outsiderů, protože v roce 2018 měl nejmenší plat - vyjma ředitele protokolu, který ale nastoupil s měsíčním zpožděním. Tehdy bral Lipták 599 tisíc korun a dostal 175 tisíc na odměnách. Součástí Odboru analytického je Oddělení analytických činností a informuje prezidenta o tom, co se děje ve Sněmovně, v Senátu, na vládě a na ministerstvech. 

  • 6.Kruliš: 1,06 milionu

    U ředitele protokolu bylo počítání trošku složitější. V tabulce jsou totiž hned tři kolonky, které tuto pozici řeší. Současným ředitelem sekce je Vladimír Kruliš a ten si loni odnesl 749 tisíc korun. Nejméně ze všech ostatních! Na odměnách pak získal 310 tisíc korun. Ještě v roce 2021 přitom pobíral 818 tisíc korun a na odměnách bral 187 tisíc korun. Celkově tak má jen o kousek větší výplatu než tiskový mluvčí Jiří Ovčáček. 

    Kruliš začínal na 571 tisíci korunách, nastoupil ale se zpožděním po svém předchůdci. Odměny měl tehdy statisícové - za rok dostal 158 tisíc korun. Odbor protokolu zajišťuje protokolární a organizační věci spojené s výkonem pravomocí prezidenta republiky, stanovených Ústavou České republiky, jinými ústavními zákony a zákony s protokolárními povinnostmi a veřejnou činností prezidenta republiky.

    Vladimír Kruliš. Vladimír Kruliš. | Blesk:TONDA TRAN

  • 7.Ovčáček: 1,05 milionu

    Ředitel odboru tiskového je notoricky známou figurkou. Jedná se o Jiřího Ovčáčka. Ačkoliv se jedná o nejvýraznější figurku vedle Vratislava Mynáře, má o polovinu menší plat! Zatímco Mynář loni pobíral téměř 1,5 milionu, Ovčáček si přišel na 756 tisíc korun. Ani odměny nebyly tolik pohádkové, ač pro obyčejného Čecha pořád nedosažitelné - 302 tisíc korun, tedy nějakých 25 tisíc korun měsíčně navíc k výplatě. 

    Tiskový mluvčí Jiří Ovčáček. Tiskový mluvčí Jiří Ovčáček. | CNC/Jiří Koťátko

    Ovčáček si jako jeden z mála udržel větší výplatu, než měl v roce 2021. Tehdy pobíral 744 tisíc korun. Není ani příliš velký rozdíl mezi touto částkou a tou, se kterou v roce 2018 začínal. Tehdy pobíral 656 tisíc korun a na odměnách si vydělával 144 tisíc korun ročně. Ovčáček zodpovídá za hradní komunikaci a odpovídá novinářům na dotazy. Je také velice aktivní na twitteru. 

  • 8.Jindrák: 1,2 milionu

    Pomalu se dostáváme do finále tabulky platů, které Hrad zveřejnil. Nyní se podíváme na ředitele odboru zahraničních věcí Rudolfa Jindráka. Jindrák se pomalu začal blížit hranici jednoho milionu korun ročně. Loni si domů odnesl 975 tisíc korun a na odměnách dalších 310 tisíc korun. Předloni byl milionové hranici na samotné mzdě ještě blíže a odnesl si 979 tisíc korun. Zdůrazníme, že ale s odměnou 195 tisíc korun této hranice dosáhl. 

    Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Rudolf Jindrák během rozhovoru pro Blesk (23. 9. 2021) Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Rudolf Jindrák během rozhovoru pro Blesk (23. 9. 2021) | Blesk:Tonda Tran

    Milion čistého dohromady si odnesl i v roce 2020, 2019 a v roce 2018. Na začátku pak pobíral 862 tisíc korun a 182 tisíc korun na odměnách. Hrad k této profesi píše: Odbor zahraniční zajišťuje styk prezidenta republiky a Kanceláře s Ministerstvem zahraničních věcí a diplomatickým sborem. Ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí shromažďuje, zpracovává a vyhodnocuje pro potřeby prezidenta republiky informace o zahraniční politice České republiky a mezinárodních vztazích a vypracovává podklady.

  • 9.Pelikán: 1,2 milionu

    Posledním zveřejněným platem je plat ředitele Odboru legislativy a práva Václava PelikánaTen si loni odnesl 919 tisíc korun a dalších 302 tisíc na odměnách. I on tak dosáhl v celkové čisté výši na milion korun ročně. A také si může blahopřát, že mu od předloni výplata neklesla - v roce 2021 pobíral 912 tisíc korun a na odměnách dostal 183 520. 

    Začínal ale pod magickou hranicí a v roce 2018 pobíral 821 tisíc korun. Na odměnách pak získával 151 tisíc korun, tedy v čistém se k milionu nedostal. A co k jeho funkci dodává Hrad? Odbor legislativy a práva připravuje návrhy pro rozhodnutí prezidenta republiky, která souvisí s výkonem jeho ústavních práv a povinností v legislativním procesu a při výkonu jeho exekutivních pravomocí. 

Lomikel ( 8. ledna 2023 12:54 )

dojdi si k řezníkovi a kup si tam kousek mozku.
Tobě stačí telecí...

Romanoo ( 8. ledna 2023 12:43 )

To mě překvapuje , myslel jsem , že berou víc , tohle mám taky .

jdi-se-bodnout ( 7. ledna 2023 22:24 )

Vím a vím o jejích večírcích, o kterých se nesmí mluvit.

Jaryn19 ( 7. ledna 2023 18:15 )

Haló noviny poskytují ty nejkvalitnější žurnalisty, jediné profesionály novináře, které Zeman uznává

jdi-se-bodnout ( 7. ledna 2023 17:23 )

Mstí se za svůj ubohý osobní život. Dvě manželky jej odkoply, syn se k němu nehlásí, pornodcera z něj jen tahá peníze...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa