Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemanovy poslední metály: Kdo dorazil na Hrad a koho nepozvali? Většina ministrů se omluvila

Autor: vja, ČTK - 
28. října 2022
19:25

Prezidenta Miloš Zeman uděluje 28. října poslední státní vyznamenání. Na akci pozval podle svých slov prakticky celý kabinet vlády premiéra Petra Fialy (ODS), pozvánku však neobdržela současná předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) či pravděpodobný příští předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Zeman jejich nepozvání zdůvodnil tím, že v předchozích dvou letech účast na ceremonii bojkotovali kvůli tehdejším prezidentovým postojům, které považovali za proruské. Pozvánku však podle všeho neobdržel ani současný ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) či někteří z poslanců. Pozván nebyl ani předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Kdo tedy nakonec na slavnostní předávání dorazil a kteří politici se raději účasti zdrželi?

Vyznamenání prezident udělí 78 osobnostem. Mezi nimi má být například ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ošetřující lékař prezidenta a ředitel Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze Miroslav Zavoral nebo česko-americký tenista Ivan Lendl.

In memoriam vyznamená zpěvačku Hanu Zagorovou, americkou podnikatelku českého původu Ivanu Trumpovou a odbojáře Josefa Mašína. Zeman vyznamenal rovněž devět studentů, kteří byli popraveni během protestů proti nacistické okupaci v listopadu 1939.

Video  Ivanka a Donald jr. Trumpovi převzali státní vyznamenání pro matku Ivanu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Fiala dorazil, Pekarová si nezaslání pozvánky váží

Pan prezident mi sdělil, že pozval všechny členy vlády bez ohledu na to, jaký má názor na kvalitu jejich práce, a že skutečně nepozval předsedkyni Poslanecké sněmovny a nepozval předsedu Senátu,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že odmítnutí pozvání Pekarové a Vystrčila považuje za chybu.

Sám premiér na akci dorazil, podle svých slov zastává názor, že jde o událost, na které by předseda vlády měl být přítomen. „Musíme vidět všechny souvislosti, které oslava státního svátku a udílení státních vyznamenání má,“ okomentoval dále svou účast.

„Pozvánku na Pražský hrad jsem nedostala, čehož si od pana Zemana velmi vážím,“ napsala na twitter předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Senátor Miloš Vystrčil (ODS), u kterého se všeobecně očekává, že se se stane opět předsedou Senátu, v rozhodnutí Zemana k jeho neúčasti na předávání metálů prý vidí určitou logiku. „Nejsem předseda Senátu a řadoví senátoři nejsou na tyto oslavy obecně zváni. Pokud mě pan prezident nepozval, a nepozval, tak to má v tomto smyslu logiku,“ prohlásil.

„M. Pekarová Adamová je 3. nejvyšší úst. činitel. Prezident ji nepozval na oslavu státního svátku. M. Vystrčil, 2. nejvyšší úst. činitel, asi též na Hrad nesmí. Ti, kteří tam z nějakého důvodu jít musí, budou vazaly mstivého a bezectného cynika. Třeba se tomu nějak vzepřou,“ komentovala na twitteru systém rozesílání pozvánek senátorka Miroslava Němcová (ODS).

Naštěstí se nemusím rozhodovat, míní Lipavský. Válek se na jednání Zemana nehodlá podílet

Pozvánku nedostal ani ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), kterého prezident s oblibou již od nástupu do funkce kritizuje. „Naštěstí se nemusím rozhodovat, zda bych se zúčastnil,“ svěřil se novinářům z deníku Právo.

Co se pozvání ministra Lipavského týče, hradní kancléř Vratislav Mynář uvedl, že pozván byl, informoval web iDNES.cz s odkazem na pořad televize XTV. Mynář zde vysvětlil, že Lipavskému byla pozvánka zaslána. „Třeba vláda, včetně pana ministra zahraničí Lipavského a včetně pana Beka, dostala kompletně pozvání. Takže pokud pan Lipavský pozvánku neobdržel, není to naší vinou, ale třeba ministerstva,“ prohlásil. Pozvání pro celou vládu a celý Ústavní soud vyjma Rychetského podle Mynáře odešla ve stejný den.

Pozván byl například ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, ten však účast podle svého vyjádření za žádných okolností ani nezvažoval. „S blížícím se 28. říjnem jsme opět svědky toho, jak si prezident nedůstojně vybírá, koho z ústavních činitelů na Hrad, kde je dočasným nájemníkem, pozve a koho ne. Na tom se podílet nehodlám. Den vzniku Československa a památka TGM jsou nehodny takového jednání. Na Hrad nepůjdu,“ informoval už dříve skrze twitterový příspěvek. Na Hrad nedorazila ani jeho stranická kolegyně a ministryně pro vědu Helena Langšádlová (TOP 09).

Ministrů dorazilo minimum, většina pracovala

Účast nezvažoval ani ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš. „V rámci předsednictví se toho dne koná jedna z nejdůležitějších akcí v regionech pořádaná ministerstvem - mezinárodní konference o rozvoji venkova v jihomoravské Lednici,“ přiblížil důvod své absence.

Ceremoniálu se nezúčastnil nikdo z členů Pirátů. Ti mají ve vládě vedle Bartoše a Lipavského ještě ministra pro legislativu Michala Šalomouna, ve vedení dolní komory je zastupuje v roli místopředsedkyně Olga Richterová.

Z pracovních důvodů nakonec nedorazili ani končící ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL), ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) a ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN). Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) je mimo území České republiky. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) zase strávil v Plzni, kde se tradičně zúčastnil pietního aktu a oslav vzniku Československa.

Na Hrad naopak dorazili ministr školství Vladimír Balaš (STAN) či ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Předem jasná byla účast ministryně obrany Jany Černochové (ODS), mimo jiné převzala vyznamenání pro člena protinacistické odbojové skupiny Tři králové Josefa Mašína in memoriam. Mašínova dcera Zdena Mašínová sama odmítla ocenění od prezidenta převzít. K účasti se nakonec kladně vyjádřila i místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL).

Na předávání ocenění nakonec nepřišli i někteří poslanci, hejtmani nebo rektoři. Velká část z nich minulý pátek ještě neměla pozvánku na 28. října, přičemž někteří rektoři se omluvili z pracovních důvodů.

Nedorazil ani předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. „Za rok se budu těšit na prezidenta, který nebude rozdělovat společnost a z oslavy státního svátku nevyrobí soukromý večírek,“ napsal na svůj twitterový profil. Podobně se vyjádřil i jeho stranický kolega a šéf sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09). „Pozvánku na Hrad jsem obdržel dnes. Rád přijdu příští rok a už se moc těším,“ uvedl.

Video  Proslov prezidenta Zemana před předáváním státních vyznamenání  - Blesk TV
Video se připravuje ...

dynaty ( 29. října 2022 15:39 )

vychutnával a co prosím tě?jen uvedl důvody a to ještě ne všechny, to spíš ty trpíš nějakým komplexem z Babiše

dynaty ( 29. října 2022 07:36 )

co tě žere, že odmítl vyznamenat bratry Mašínovi?

Eva Korotvičková ( 28. října 2022 23:42 )

To tam možná nebudou odmítači.Kdo by je v olil znova?

Eva Korotvičková ( 28. října 2022 23:34 )

Já myslela,že té Pekarové se křivdí,že nemůže být až tak retardovaná.A ona jo.

salto ( 28. října 2022 21:21 )

Příští prezident by měl dát medaili všem nepozvaným, těm co nepřišli a těm co medaili odmítli za to, že v tak těžké době byli tací gerojové😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa