Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman vetoval návrh Fialovy vlády ke zdravotnictví. Mýlí se, podrazil pacienty, zní z pětikoalice

Aktualizováno -
8. srpna 2022
12:03
Autor: ČTK, simao - 
8. srpna 2022
10:27

Prezident Miloš Zeman vetoval novelu, která má letos snížit platby státu do zdravotnictví a od roku 2024 je valorizovat jako důchody. ČTK to dnes oznámil Hrad. Vláda chce novelou ušetřit letos ve státním rozpočtu 14 miliard korun, což podle Zemana bude mít negativní dopad na kvalitu a dostupnost zdravotní péče. Vládní představitelé takové dopady snížení plateb za státní pojištěnce odmítli. Koaliční většina ve Sněmovně může prezidentské veto přehlasovat.

„Přijatá zákonná úprava ohrožuje zachování kvality a dostupnosti zdravotní péče a vůbec neřeší jejich nezbytné zlepšování,“ napsal prezident Zeman podle svého mluvčího ve zdůvodnění svého rozhodnutí předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). Poukázal na výhrady České lékařské komory a zdravotních pojišťoven.

Pekarová Adamová: Zeman se mýlí

„Jak již vláda opakovaně ubezpečila, změna výše plateb nebude mít negativní vliv ani na kvalitu ani na dostupnost zdravotní péče pro občany, protože zdravotní pojišťovny mají k dispozici desítky miliard v rezervách. Pan prezident se tedy mýlí a jeho veto vládní koalice ve Sněmovně přehlasuje,“ vzkázala Pekarová Adamová.

Připomenula, že zákon zavádí pravidelnou valorizaci platby za státní pojištěnce. Ta je nesmírně důležitá právě pro zajištění stabilního a předvídatelného financování zdravotnictví a tedy jeho kvalitu i dostupnost, míní.

Stanjura: Zeman přejal lživé argumenty

Novela by měla po lednovém zvýšení snížit po zbytek roku platby státu do zdravotnictví za důchodce, děti, studenty nebo nezaměstnané. Stát by tím měl za celý letošek odvést do veřejného zdravotního pojištění za každého svého pojištěnce v průměru stejný objem peněz jako loni.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) hájil snížení plateb tím, že letos výše úhrad vycházela z pesimistických prognóz, které nenastaly. Systém veřejného zdravotního pojištění byl podle ministra v pololetí v přebytku zhruba 6,5 miliardy korun.

S rozhodnutím Zemana nesouhlasí ani šéf státní kasy. „Prezident Zeman vetoval zákon a plně převzal lživou argumentaci opozice o ohrožení lékařské péče. A jaká jsou fakta o veřejném zdravotním pojištění? Za 1.pololetí zisk 6 mld, zůstatky na účtech téměř 60 mld. Řešení: Zemanovo veto přehlasujeme,“ vzkázal jasně.

Stát platí od ledna za každého svého pojištěnce z rozhodnutí bývalého kabinetu 1967 korun měsíčně, o 200 korun víc než loni. Podle novely by platby měly klesnout na pět měsíců na 1487 korun tak, aby průměr za celý rok odpovídal loňské částce.

Stát hradí z rozpočtu pojistné zhruba za 5,9 milionu lidí, tedy téměř za 56 procent pojištěnců. Platby za ně tvoří přibližně čtvrtinu příjmů veřejného zdravotního pojištění. Většinu výdajů spotřebují děti, senioři a nezaměstnaní. Více než polovina nákladů jde na zdravotní péči v nemocnicích.

Od roku 2024 by měla být novelou zavedena automatická valorizace zdravotních plateb státu, jako je tomu u důchodů. Státní platby do zdravotnictví by tedy měly růst o míru inflace a o polovinu růstu reálné mzdy. Systém je v novele nastaven tak, že meziroční pokles plateb nebude možný. Valorizace má vycházet z měsíční částky 1900 korun na pojištěnce, kterou bude stát podle novely odvádět příští rok. Nynější předpoklady uvádějí, že v roce 2024 by stát dával 1982 korun za pojištěnce a měsíc a o rok později 2022 korun.

Předloha má po sněmovních úpravách také sjednotit a pozměnit pravidla plnění fondů prevence zdravotních pojišťoven a prodloužit přechodné období pro doléčení pacientů po reformě úhrad ortodontické péče.

Philipp: Zeman podrazil pacienty

Podle poslance KDU-ČSL Toma Philippa, který je předsedou správní rady největší Všeobecné zdravotní pojišťovny, čekali zdravotníci na automatickou valorizaci desetiletí.

„A navíc tím (prezident) podrazil i pacienty, kteří jen v roce 2024 přijdou o možná až 20 miliard. Věřím, že se nám s kolegy podaří jeho veto přehlasovat,“ uvedl na twitteru.

Podle ministerstva zdravotnictví novela péči neohrozí. „Tento návrh nebude mít žádný negativní vliv na dostupnost a kvalitu zdravotní péče,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví. Novela zákona o státním rozpočtu podle něj ještě letos počítá pro zdravotnictví s dalšími finančními prostředky.

„Součástí návrhu je i nový systém automatické valorizace plateb za státní pojištěnce, který bude vyměřovací základ zvyšovat podobně jak je tomu u důchodů. To zajistí stabilitu a předvídatelnost systému,“ dodal Jakob. Podle něj návrh obsahuje i další důležité změny jako je výrazné navýšení fondů prevence pojišťoven, ze kterých rozdělují příspěvky svým pojištěncům na jinak nehrazenou péči.

Schillerová: Nebetyčná hloupost

Opozice však vládní argumenty zostra cupuje. „Vláda by se teď měla chytit za nos a přiznat si, že brát nyní zdravotnictví 14 miliard, je nebetyčná hloupost. Hlavně to ale skutečně ohrožuje kvalitu a dostupnost zdravotní péče. V tom se s panem prezidentem shodujeme,“ uvedla exministryně financí a šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Podle ní jde o absurdní krok kabinetu. „Šetření je to totiž jen na papíře, protože ministr Stanjura si jen přendá peníze z jedné kapsy do druhé. Sebere je ale na tom nejcitlivějším místě,“ doplnila bývalá šéfka státní kasy.

Podle Schillerové se sice podařilo koalici přesvědčit, aby do návrhu přidala valorizační mechanismus, vláda ale chce začít na „naprosto nedostatečném základu“. „Na částku, kterou ještě vláda Andreje Babiše (ANO) schválila pro letošní rok, se dostaneme někdy za dva roky. A to je při současné inflaci a růstu cen energií pro naše zdravotnictví smrtící,“ dodala Schillerová.

Sedm Zemanových vet: Vetoval i lex Babiš

  • 2. května 2013 - Prezident vetoval novelu o odpadech, jež kvůli administrativnímu nedopatření v Senátem přijaté verzi obsahovala pozměňovací návrh týkající se majitelů solárních elektráren, který ale Sněmovna neschválila. Obě komory se následně nemohly shodnout na způsobu řešení situace. Se Zemanovým vetem Sněmovna souhlasila. Vláda také poslancům předložila novelu zákona znovu, již ve správném znění.
  • 8. října 2014 - Zeman vetoval novelu služebního zákona, který podle jeho názoru vyvolával zásadní ústavněprávní pochybnosti, počínaje nestandardní procedurou jeho projednávání až po neurčitá nebo nejasná ustanovení. Sněmovna Zemanovo veto přehlasovala, zákon podpořilo 123 poslanců. Prezident poté předložil Ústavnímu soudu návrh na zrušení zákona, který ÚS zamítl. Prezidentovi soud vyhověl pouze v jediném z návrhů, který se týkal práva vedení některých státních orgánů. Prezident navrhoval zrušení 20 pasáží zákona.
  • 8. října 2014 - Zeman vetoval zákon o dětské skupině kvůli tomu, že poslanci neschválili senátní verzi, která by umožnila pokračování lesních školek. Sněmovna nejtěsnější potřebnou většinou, tedy 101 hlasy, znovu prosadila svou verzi zákona začátkem listopadu 2014. Koalice situaci lesních školek řešila novelou, která byla přijata na jaře 2015.
  • 4. května 2016 - Prezident vetoval novelu školského zákona, která mimo jiné zavádí povinná místa ve školkách i pro dvouleté děti nebo povinnou maturitu z matematiky. Učinil tak na základě dopisu Svazu měst a obcí, Zemanovi vadilo zavedení nároku na mateřskou školku od dvou let věku dítěte a vymezení školských obvodů spádových mateřských škol. Poslanci prezidentovo veto přehlasovali, zákon podpořilo 106 zákonodárců.
  • 19. prosince 2016 - Zeman vetoval novelu zákona o střetu zájmů, takzvaný lex Babiš. Podle novely by mimo jiné firmy ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše přišly o možnost ucházet se o nenárokové dotace, veřejné zakázky a investiční pobídky. Poslanci v lednu 2017 veto přehlasovali, pro novelu hlasovalo 129 zákonodárců. Prezident se poté obrátil na Ústavní soud, stejný krok učinili i poslanci ANO, ústavní soudci ale v únoru 2020 návrhy na zrušení části zákona zamítli.
  • 20. prosince 2016 - Zeman vetoval novelu zákona o DPH, která přeřadila noviny a časopisy do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty ze sazby 15 procent. Prezident se ztotožnil s negativním postojem, který k návrhu zaujala vláda. S návrhem přišla skupina poslanců KSČM a Parlament ho schválil. Podle Zemana není důvod pro daňové zvýhodnění, snad kromě lobbistického tlaku vydavatelů. Poslanci prezidentovo veto přehlasovali 10. ledna, novelu jich podpořilo 133.
  • 10. března 2017 - Zeman vetoval novelu o ochraně přírody a krajiny, zavádějící nová pravidla pro národní parky. Norma podle Zemana nepřihlíží ke zvláštnostem šumavského národního parku. Poslanci prezidentovo veto přehlasovali začátkem dubna 2017, novelu jich podpořilo 117.
  • 1. prosince 2020 - Zeman se rozhodl vetovat daňový balíček, který obsahoval mimo jiné zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb z příjmu 15 a 23 procent. Důvodem byl pozměňovací návrh v balíčku, který zvyšoval daňovou slevu na poplatníka. Podle Zemana výrazně narušoval rozpočtovou stabilitu, Zeman byl také nespokojen s tím, že navzdory dohodě balíček neobsahoval zrušení superhrubé mzdy a zavedení nových sazeb daně z příjmu pouze na dva roky. Později ale prezident Zeman řekl, že vládní daňový balíček nepodepíše, ale ani nevetuje. Normu poté schválili poslanci a senátoři, prezident Zeman ji nepodepsal, ale ani nevetoval, a daňový balíček začal platit v lednu 2021. Loni v červnu pak Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh skupiny senátorů na jeho zrušení. Kvůli chybějícímu Zemanovu podpisu existovaly pochybnosti o ústavnosti přijetí a vyhlášení zákona.
  • 8. srpna 2022 - Zeman vetoval novelu, která má letos snížit platby státu do zdravotnictví a od roku 2024 je valorizovat jako důchody. ČTK to dnes oznámil Hrad. Sněmovna může veto zvrátit. Vláda chce novelou ušetřit letos ve státním rozpočtu 14 miliard korun, což podle Zemana bude mít negativní dopad na kvalitu a dostupnost zdravotní péče.

Video  Zeman při jmenování Balaše ministrem školství: 7 lidí odmítlo, rýpl si. A ostře tepal inkluzi  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pindal ( 10. srpna 2022 15:19 )

Možná je to lepší,když si těch lidí nikdo nevšimne,než honba doktorů za penězi ze zdravotního pojištění a tím jejich neupřimný a přemrštěný zájem o jejich zdraví.A čím víc nemocných tím líp, pro zain­tere­sova­né.Zd­ravot­ní pojišťovna?Podle mne zdařilý tunel.

Jirik-ta ( 9. srpna 2022 09:00 )

Jirik-ta ( 9. srpna 2022 08:58 )

to asi nejde.

Jirik-ta ( 9. srpna 2022 08:58 )

Jirik-ta ( 9. srpna 2022 08:57 )

podpis panda zákona = vlasti zrada

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa