Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

České kroky přehledně: Pozastavení víz Rusům, zavřené konzuláty ve Varech i Brně

Aktualizováno -
24. února 2022
14:27
Autor: ČTK, simao - 
24. února 2022
13:46

Řadu opatření v souvislosti s válkou na Ukrajině a ruskou invazí řešila ve čtvrtek Bezpečnostní rada státu. Česko je připravené na různé scénáře a také na výpadky dodávek surovin, jako je ropa či zemní plyn, uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Ministerstvo zahraničí si pozve na konzultace české velvyslance v Rusku a Bělorusku. Česko sahá i k dalším diplomatickým krokům.

České kroky v souvislosti s válkou na Ukrajině

  • Česko pozastaví příjem vízových žádostí ruských občanů na všech zastupitelských úřadech s výjimkou humanitárních případů.
  • ČR odvolává souhlas s provozem generálních konzulátů Ruska v Karlových Varech a Brně. Zároveň pozastavuje provoz českých generálních konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu.
  • Ministerstvo zahraničí si pozve na konzultace české velvyslance v Rusku a Bělorusku.
  • Česko uvolní přes 300 milionů korun na humanitární pomoc Ukrajině. Spouští také informační servis pro ukrajinské občany v ČR.
  • Česko je připravené na výpadky dodávek surovin (ropa či zemní plyn), v záloze jsou dodávky ze třetích zemí.
  • ČR bude prosazovat co nejtvrdší sankce, které zasáhnou Rusko finančně i ekonomicky.

Fiala: Naší zemi nehrozí nebezpečí

Putinova invaze na Ukrajinu zaměstnala ve čtvrtek i české politické špičky. Prezident Miloš Zeman si připravil projev, premiér Petr Fiala (ODS) vystoupil na tiskovce po jednání Bezpečnostní rady státu.

Počínání Ruska označil Fiala za „akt agrese vůči suverénní a svobodné Ukrajině“. „Chci znovu ujistit všechny občany ČR, že v tuto chvíli nejsou žádné informace, ani signály o tom, že by naší zemi nebo jejím občanům hrozilo jakékoliv bezprostřední nebezpečí,“ vzkázal premiér. Upozornil však na to, že ČR je vystavena opakovaným dezinformačním útokům.

Diplomatické kroky

Česko uzavřelo ambasádu v Kyjevě a diplomatickou podporu nabízí konzulát ve Lvově. „Platí ta opakovaná výzva vlády, aby všichni, kteří nemusejí být na Ukrajině, tuto zemi opustili a vrátili se do ČR,“ poznamenal. „Jsme odhodláni prosazovat co nejtvrdší sankce a co nejtvrdší společný postup,“ uvedl Fiala.

ČR odvolává souhlas s provozem konzulátů Ruské federace v Karlových Varech a Brně, ČR pozastavuje provoz konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu. „Pozastavíme také náběr vázových žádostí ruských občanů na všech zastupitelských úřadech s výjimkou humanitárních případů,“ oznámil Fiala.

„My se nechováme jako Putin, my dodržujeme mezinárodní právo,“ prohodila ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Zemní plyn? Jsme připraveni, uvedl Fiala

BRS řešila připravenost státu na další možné scénáře vývoje. „Chci občany v této souvislosti ujistit, že ČR je připravena a jsme připraveni i na případné výpadky dodávek surovin, jako je třeba ropa nebo zemní plyn. Máme zde zásobníky, máme dostatečné zásoby a jsme schopni případné snížení nebo výpadek dodávek řešit,“ ujistil Fiala.

Kvůli vpádu ruských vojáků na Ukrajinu dnes v 16:00 zasedne také plénum Sněmovny. Jednání svolala z iniciativy koaličních poslanců předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Komora by měla formulovat své stanovisko k ruské agresi.

Video  Šílence je zapotřebí izolovat, vzkázal Zeman. Odsoudil agresora Putina, podpořil Ukrajinu  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa