Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dukova mše v Lidicích i smutná slova velvyslance: „Na Ukrajině dnes máme stovky a tisíce Lidic“

Aktualizováno -
12. června 2022
13:27
Autor: ČTK - 
12. června 2022
11:11

V Lidicích začala dnes mší pod širým nebem na základech kostela svatého Martina pietní akce při příležitosti 80. výročí zničení obce nacisty. Sloužil ji kardinál Dominik Duka, účastnily se desítky lidí, mezi účastníky mše byli např. předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ale třeba i ukrajinský velvysanec Jevhen Perebyjnis. Duka řekl, že bez oběti Lidic by se svoboda možná nevrátila. Perebyjnis mluvil o současné válce na Ukrajině.

Lidické oběti jsou podle kardinála Duky oběťmi statečnosti všedního dne, protože v Lidicích nebyl ozbrojený odpor. Připomněl, že šlo o akt, který ve světě vyvolal velkou odezvu, například množství žen a vesnic nese na památku jméno Lidice. V kázání Duka zmínil, že moderní války popřely boha a zbaběle hledají první a nevinné cíle.

Před mší zazněl úryvek z Mozartova Requiem v podání Hornického pěveckého sboru Kladno, který doprovází celý obřad. U oltáře stojí portrét posledního lidického faráře Josefa Štemberky, který byl zastřelen 10. června 1942 s ostatními lidickými muži.

Oběťmi nacistů se stalo 340 lidických obyvatel, po válce se vrátilo 143 lidických žen a po dvouletém pátrání 17 dětí. Všechny domy včetně školy, kostela a fary byly polity benzínem a podpáleny, v následujících týdnech a měsících byly zbytky vypálených budov vyhozeny do povětří.

Fiala, Vystrčil i Pekarová na místě

Pokládáním květinových darů u společného hrobu lidických mužů pokračovala dnes v Lidicích pietní akce při příležitosti 80. výročí zničení obce nacisty.

Památku lidických obětí uctil premiér Petr Fiala (ODS), předsedové obou komor Parlamentu, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), ministryně obrany Jana Černochová (ODS), ministra vnitra Vít Rakušan (STAN), zástupci obcí a spolků. Lidické oběti přišly uctít stovky lidí z různých míst Česka i ze zahraničí.

Perebyjnis: Česká podpora je moc důležitá

Duka během mše prosil také za mír na Ukrajině. Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis od něj po mši přijal jako dar obraz Panny Marie, který má ozdobit hlavní chrám v ukrajinské Buče, kde se stal jeden z největších masakrů války na Ukrajině. Další dva obrazy, které jsou variací na Madonu svatovítskou, přislíbil pro kostely v Kyjevě.

„Bohužel, dnes v Ukrajině máme stovky a tisíce Lidic. A ta podpora, kterou nám projevujete ze strany českého lidu, českého státu, je moc důležitá,“ řekl velvyslanec.

Video  Velvyslanec Ukrajiny v ČR pro Blesk o ruské brutalitě a genocidě: Zbraně budeme potřebovat ještě dlouho  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Po modlitbě a poděkování ředitele Památníku Lidice Eduarda Stehlíka zakončilo slavnostní program uctění památky dětských obětí války u jejich pomníku, tam zazpíval dětský pěvecký spor Japonské školy z Prahy.

Dnešní piety se účastnila rovněž dvaaosmdesátiletá Veronika Herynková, přijela autobusem z Rakovníka, kde žije v domově důchodců. „Jsem tady po 40 letech a vypadá to o dost jinak, je to velmi důstojné místo a sálá z toho klid a mír,“ řekla.

S květinou přišel také devětasedmdesátiletý Josef Horák, syn jednoho z letců RAF Josefa Horáka, který pocházel z Lidic. „Maminka je vdova po Josefu Horákovi, je jí už přes 90 let, nemohla přijet,“ řekl. Horák žije v britském Swindonu.

Video  Premiér Fiala k výročí konce 2. světové války  - ČTK
Video se připravuje ...

AHel ( 13. června 2022 17:28 )

Jakým právem si vůbec bere do huby představitel Ukrajiny Lidice, jiný konstext, jiná doba, jiná příčina. Děsné, zavrženíhodné. Náš vládní slepenec začal pomáhat tam kde vůbec nemusel a nebyl k tomu důvod, v podstatě ne našrouboval do občanské války. To jsou dezinformace.... smutné.

kralovna-vsech-mori ( 12. června 2022 16:27 )

Tak se mně to nezdá. To jsem ráda. A ta sestava mu ještě k tomu tleská.

majka-ot ( 12. června 2022 14:23 )

Ano, je to přes čáru! To velvyslanec Ukrajiny zlehčuje to, co se v Lidicích stalo!!! Hanba naší vládě, že něco takového dopustí.

poky-f ( 12. června 2022 14:09 )

poky-f ( 12. června 2022 14:01 )

Jakým právem ten Ukrajinec dává Lidice do souvislosti s Ukrajinou ? HNUS !!

Zobrazit celou diskusi