Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pekarová přivezla na ukrajinskou hranici neprůstřelné vesty. Další pořídí za peníze z dražby

Autor: ČTK - 
20. dubna 2022
12:58

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová dovezla na polsko-ukrajinskou hranici neprůstřelné vesty pro Ukrajinky z lidskoprávních organizací, které sbírají důkazy o ruských válečných zločinech. Uvedl to dnes tiskový mluvčí šéfky sněmovny Martin Churavý. Pekarová Adamová se v Polsku účastní setkání předsedkyň parlamentů zemí Evropské unie.

Vesty podle šéfky české sněmovny „pomůžou chránit jejich nositelky před většinou ruských střelných zbraní, zatímco ony budou získávat důkazy o brutalitě okupantů namířené proti civilnímu obyvatelstvu.“ Pekarová Adamová doplnila, že následovat budou ještě další vesty, pořízené za peníze „z dražby talíře od předsedy ruské Státní dumy“.

Šéfka dolní komory českého parlamentu už dříve oznámila, že vydražila za 250 000 korun dary pro Sněmovnu od sankcionovaných šéfů obou komor ruského parlamentu. Peníze za zlacený talíř od předsedy Státní dumy Vjačeslava Volodina a obraz od předsedkyně horní komory Valentiny Matvijenkové jsou podle české političky určeny právě na výrobu neprůstřelných vest.

„Válka na Ukrajině má ženskou tvář“

Pekarová Adamová se dnes na polsko-ukrajinském hraničním přechodu Dohorusk účastní pracovního setkání představitelek parlamentů EU. V plánu političek je také návštěva jednoho z přijímacích středisek pro uprchlíky a střediska humanitární pomoci, uvedl dříve server Polska Times.

Kromě Pekarové Adamové a předsedkyně dolní komory polského parlamentu Elžbiety Witekové jsou podle informací polských a ukrajinských médií v delegaci představitelky parlamentů Rakouska, Belgie, Kypru, Lotyška, Litvy, Španělska, Evropského parlamentu a také místopředsedkyně ukrajinské Nejvyšší rady Olena Kondratjuková.

Podle webu Polska Times se šéfky parlamentů setkaly už v úterý v polském Sejmu. „Válka na Ukrajině má ženskou tvář,“ konstatovala podle agentury Ukrinform předsedkyně dolní komory polského parlamentu Witeková, podle níž ruské agresi na Ukrajině nejvíce trpí kvůli právě ženy a děti.

Do Česka mezitím zamířil šéf polského Senátu Tomasz Grodzki, který měl v plánu se po týdnu opět sejít se svým českým protějškem Milošem Vystrčilem (ODS). Politici spolu krátce před velikonočními svátky společně navštívili Ukrajinu. Vedle dvoustranného jednání mají dnes na programu také uctění památky padlých u hrobu Neznámého vojína na Vítkově, kam je doprovodí ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis.

Video  Putin je masový vrah a gangster, míní senátor Fischer. S takovými lidmi se nevyjednává  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa