Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Pomůžeme vám postavit vaše města.“ Šéfka europarlamentu v Kyjevě navštívila Zelenského 

Autor: ČTK, Mii - 
1. dubna 2022
22:19

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová dnes navštívila Kyjev a ujistila, že Evropa stojí za Ukrajinou a pomůže jí po válce s Ruskem znovu postavit její města. Invazí na Ukrajinu se Rusko pustilo do přímého střetu s Evropou, řekla původně maltská politička, která stanula v čele EP v lednu.

Metsolaová rovněž ujistila, že europarlament podpoří úsilí Ukrajiny o zahájení procesu směřujícího k členství v Evropské unie. „Prosím, věřte mi, když říkám, že Evropský parlament, Evropská unie a Evropané stojí za Ukrajinou. Proto jsem dnes tady, protože stojíme za vámi,“ řekla Metsolaová po příjezdu do ukrajinské metropole, kde se setkala s předsedou ukrajinského parlamentu Ruslanem Stefančukem i premiérem Denysem Šmyhalem.

Později se Metsolaová setkala s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. „Návštěva předsedy Evropského parlamentu je důležitým krokem v podpoře našeho státu a všech našich lidí. Jsem vděčný, že jste na straně světla a dobra pro Ukrajinu. Velmi si toho vážíme,“ napsal prezident, který ze setkání zveřejnil i video.

Šéfka EP na Ukrajinu přivezla tři sliby. „Zaprvé, zločinná invaze (ruského prezidenta Vladimira) Putina na Ukrajinu vystavuje Rusko přímé konfrontaci s Evropou, mezinárodním společenstvím a světovým pořádkem založeným na pravidlech. To není něco, co mu necháme jen tak projít,“ upozornila.

„Zadruhé, Evropská unie uznává vaše evropské ambice a vaši touhu stát se kandidátskou zemí. A můžete počítat s plnou podporou Evropského parlamentu při dosahování tohoto cíle,“ pokračovala Metsolaová.

„Zatřetí, pomůžeme vám znovu vybudovat vaše města, až tato ilegální, nevyprovokovaná a zbytečná válka skončí. Už jsme poskytli finanční, vojenskou a humanitární pomoc. To bude pokračovat a ještě se navýší,“ slíbila Metsolaová na společném tiskovém brífinku se Stefančukem. Ten řekl, že s předsedkyní EP hovořil o mezinárodních sankcích proti Rusku, humanitární a vojenské pomoci Ukrajině a procesu přibližování Ukrajiny k EU.

„Jsem si jistá, že co nevidět uvidíme vítězství naděje nad strachem, protože jste světu ukázali, že vás nemůže zastrašit ani nejvyšší míra teroru, že bomby nikdy nezničí vaši hrdost, že nikdy nezničí vaší důstojnost,“ uvedla také šéfka Evropského parlamentu.

Už minulý měsíc Kyjev na znamení solidarity s Ukrajinou navštívili premiéři České republiky, Polska a Slovinska. Metsolaová oznámila, že míří do Kyjeva, ve čtvrtek večer. Dnes po příjezdu na twitteru napsala: „Vzdor a odvaha Ukrajinců inspirovaly svět.“

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa