Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ruští vojáci znásilnili Ukrajinky. Velitelé je u Kyjeva nechali popravit, tvrdí policejní šéf

Autor: ČTK - 
14. dubna 2022
21:01

Ukrajinská policie vyšetřuje v Kyjevské oblasti nejméně 20 případů znásilnění, kterého se údajně dopustili ruští vojáci. V rozhovoru, který dnes zveřejnil italský deník Corriere della Sera, to řekl policejní šéf oblasti Andrij Něbytov. Případů je podle něj ale nejspíše více, ženy totiž často odmítají vypovídat. Policie má podle Něbytova k dispozici odposlechy, podle kterých někteří ruští velitelé nechali popravit vojáky, kteří znásilňovali.

Policejní šéf uvedl, že sexuální násilí není součástí vojenské strategie ruské armády, je ale signálem rozvratu bojové morálky ruských vojáků.

„Vyšetřujeme přes 20 případů možného sexuálního násilí,“ řekl italskému deníku náčelník policie v Kyjevské oblasti. Podle něj je ale počet případů nejspíše vyšší, protože mnoho žen a jejich rodin se stydí znásilnění policii nahlásit.

Soudní lékaři také zkoumají známky sexuálního násilí na tělech zabitých žen. Policie naopak nemá podle Něbytova potvrzené poznatky o sexuálním násilí na dětech.

Podle policejního náčelníka ruští vojáci v některých případech zavraždili příbuzné znásilněných žen či vypálili jejich domy, aby zahladili stopy.

Něbytov tvrdí, že ukrajinská policie nemá poznatky, že by ruská armáda měla „cílenou politiku sexuálního násilí na ukrajinských ženách“. Kyjevské vládní úřady se naopak domnívají, že útoky na civilisty jsou součástí bojové taktiky ruské armády. To Moskva odmítá.

15:51
Dnes

Ukrajina potřebuje od svých spojenců další prostředky protivzdušné obrany, zdůraznil dnes na virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AP řekl, že Ukrajina potřebuje k ochraně svých měst alespoň sedm amerických komplexů Patriot a příslušné střely.

„To je to, co nyní může a mělo by zachraňovat životy,“ prohlásil prezident země, která se už déle než dva roky brání ozbrojené agresi sousedního Ruska. Podle agentury Reuters také uvedl, že jen v letošním roce Rusko zaútočilo na Ukrajinu už 9000 leteckými naváděnými pumami. „Musíme mít možnost sestřelovat bojové letouny, aby se nepřibližovaly k našim pozicím a hranicím,“ sdělil.

15:27
Dnes

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

„Dnes ty stejné tanky, které sledovali naši otcové a dědečkové v ulicích Budapešti a Prahy, zabíjí lidi na Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie. „Scenérie se mění, ruská imperiální krutost pokračuje,“ doplnil. Cílem Ruska je podle něj zničit Ukrajinu a přizpůsobit ji vlastnímu brutálnímu stylu myšlení. „Je to o rozvrácení naší části Evropy,“ konstatoval Lipavský.

14:38
Dnes

Ruské úřady zadržely novináře ruskojazyčné verze časopisu Forbes kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě, informoval web tohoto magazínu. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zprávy o vraždění civilistů v ukrajinském městě Buča na platformě Telegram.

Zobrazit celý online

„Z odposlechů jsme pochopili, že někteří ruští velitelé nechali zastřelit vojáky, kteří se dopustili znásilnění. Někteří z nich, ale ne všichni, byli popraveni,“ dodal Něbytov. Policie podle něj pátrá po podezřelých ze sexuálního násilí i mezi ruskými válečnými zajatci.

První případy sexuální násilí na ženách v Kyjevské oblasti policie eviduje zhruba dva týdny po začátku ruské invaze 24. února. Podle Něbytova to souvisí se změnou nálady v ruských jednotkách.

„Na začátku byli (ruští) vojáci v euforii, mysleli si, že válka bude velmi krátká,“ uvedl policejní velitel. Střet s ukrajinskou armádou v oblasti nedaleko Kyjeva však v jednotkách vyvolal podle Něbytova paniku a vedl k rozvratu vojenské disciplíny ruských jednotek.

Video  Blesk Podcast: Pilulky pro znásilněné nestačí, říká zdravotník Samek  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa