Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman o smrti Ivany Trumpové (†73): Dojemná slova! Zůstala hrdou Češkou, vzpomíná

Autor: ČTK - 
15. července 2022
11:38

Smrt první manželky amerického exprezidenta Donalda Trumpa a československé rodačky Ivany Trumpové zarmoutila i českého prezidenta Miloše Zemana. Pozůstalým zaslal dopis, ve kterém popisuje, jak zesnulou podnikatelku vnímal a jak ho její odchod zasáhl. Podotkl, že nikdy nepřestala být hrdou Češkou. Trumpová zemřela ve čtvrtek náhle ve věku 73 let, zřejmě na zástavu srdce.

Zeman dopis adresoval třem dětem Trumpové – Donaldovi mladšímu, Ericovi a Ivance. „S hlubokým zármutkem jsem se dozvěděl o skonu Vaší matky. Dovolte mi, abych Vám i celé Vaší rodině a Vašim blízkým vyjádřil upřímnou soustrast,“ napsal český prezident, který vždy o podnikatelce mluvil s obdivem.

To potvrdil i svými následujícími slovy. „Paní Ivany Trumpové si velmi vážím. Rád vzpomínám na naše společná setkání a zajímavé, inspirativní diskuse, které jsme na nich vedli,“ uvedl Zeman a pokračoval: „Vaše matka byla nejen vynikající sportovkyní a schopnou manažerkou, ale také si ji pamatuji jako laskavého a srdečného člověka.“

Závěrem Zeman vyzdvihl, že Trumpová zůstala hrdou Češkou, která na svoji vlast nikdy nezapomněla. „Dovolte mi tedy, prosím, ještě jednou, abych vyslovil svoji lítost nad ztrátou, která Vás i nás všechny postihla,“ vzkázal jejím dětem český prezident.

Zeman se v minulosti snažil Trumpovou přesvědčit, aby se stala americkou velvyslankyní v Česku. Dokonce o tom spolu hovořili na Pražském hradě. Trumpová však nabídku odmítla, byť konstatovala, že by pozici zvládla. Chtěla ale větší volnost a diplomatický post by byl „moc práce“.

O smrti Trumpové informovala ve čtvrtek večer rodina a její exmanžel. „S velkým zármutkem oznamuji všem, kteří ji milovali, a těch je mnoho, že Ivana Trumpová zemřela u sebe doma v New Yorku,“ napsal Trump na své sociální síti Truth Social. Podotkl, že na ni byl pyšný.

Video  Zesnulá Ivana Trumpová (†73): Úspěchy a skandály jejího života  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi